Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2014

Αναζητείται κατοικία για μια οικογένεια με 5 παιδιά

Είναι μεγάλη ανάγκη να βρούμε μια παλιά μονοκατοικία, στην ευρύτερη περιοχή της Κοζάνης και των γύρω χωριών, για ενοικίαση από μια μονογονεϊκή οικογένεια με 5 παιδιά...
ακόμη και αν η κατοικία χρειάζεται επισκευές, εμείς μπορούμε να αναλάβουμε την ανακαίνιση και την επίπλωση της...
Περισσότερες πληροφορίες στο email infokoz@arsis.gr και στο τηλέφωνο 2461049799

ΒΟΗΘΗΣΤΕ ΣΤΗ ΔΙΑΔΟΣΗ!!!

Τετάρτη 29 Οκτωβρίου 2014

Η ιστορία επαναλαμβάνεται.....

Της Λένας Κωνσταντινίδου

Η ιστορία επαναλαμβάνεται..... με άλλου είδους πόλεμο, πλην όμως πόλεμο. 
".......Τότε η Ευρώπη περνούσε μια βαθιά οικονομική, κοινωνική και πολιτειακή κρίση. Η μεγάλη φτώχεια, η αδυναμία των αγορών να απορροφήσουν τα παραγόμενα προϊόντα, οι κοινωνικές ανισότητες οδήγησαν στην εξουσία όσους υπόσχονταν πλούτο και ευημερία. Τώρα σας θυμίζει αυτό κάτι; Τότε στη ναζιστική Γερμανία ψάχνοντας για εξιλαστήρια θύματα, να αποδώσουν ευθύνες, να βρουν ποιος φταίει για την κατάντια της χώρας δαιμονοποίησαν τους Εβραίους. Η προπαγάνδα πως με την εξόντωσή τους όλα τα προβλήματα θα λύνονταν πέρασε στο λαό που σαν τον πνιγμένο προσπαθούσε τραβώντας τα μαλλιά του να σωθεί. Τώρα, δαιμονοποιούμε τους μετανάστες και τους θεωρούμε τον βασικό υπαίτιο για τη δεινή οικονομική μας κατάσταση.

Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2014

Ένα μάτσο αταίριαστοι

Της Κατερίνας Παπαστεργίου
Είναι κάτι που δεν ορίζεται ούτε εξηγείται, δεν περιγράφεται. H εικόνα που σου δίνει θα είναι πάντα παρεξηγημένη. Είναι ανάγκη, είναι συνήθεια, είναι επιλογή, είναι αδιέξοδο, είναι κοινό κακό, κατάρα, ευλογία; Δεν είναι τίποτα και όλα αυτά μαζί. Ήρθε και έμεινε, της αρέσει η πολυκοσμία συχνάζει εκεί, έχει αδυναμία στα χαμόγελα εκείνα τα πλατιά που κρύβουν το πιο πικρό παράπονο της. Έρχεται όταν δεν την θες και φεύγει όταν την αποζητάς επιμόνως. Σε αυτούς τους πιστούς της, τους διαχρονικούς οπαδούς της μένει όσο χρειαστεί, μπορεί και για πάντα. Στολίζεται για σένα σαν μια ερωμένη ντυμένη με ασιδέρωτα λευκά. Σαγηνευτική και επικίνδυνη, θέλει γερό στομάχι και μυαλό που θα ξεφεύγει τις παγίδες της. Τρώει νου και νιάτα μέχρι να καταλάβεις γιατί την έχεις συγκάτοικο της ψυχής σου και όταν σε αφήσει για λίγο να την κοστολογήσεις σε νοίκια, να την γδύσεις για να πουλήσεις το λευκό της τότε μετατρέπεται σε δημιουργία, σε θανάσιμη αμαρτία και φτου και από την αρχή.

Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2014

Συνθήκες διοικητικής κράτησης & πρόσβαση στη διαδικασία ασύλου

Η ΚΑΜΠΆΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΌΣΒΑΣΗ ΣΤΟ ΆΣΥΛΟ στην Ελλάδα διενήργησε αυτοψίες σε ΈΞΙ ΚΈΝΤΡΑ ΚΡΆΤΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΆ ΚΡΑΤΗΤΉΡΙΑ από την αρχή του 2014. Κατά τη διάρκεια των αυτοψιών συνομίλησε τόσο με τις αστυνομικές αρχές όσο και με τους κρατούμενους και τις κρατούμενες, συμπεριλαμβανομένων των ανηλίκων και διαπίστωσε σειρά ΣΟΒΑΡΏΝ ΠΑΡΑΒΙΆΣΕΩΝ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΆΤΩΝ των κρατουμένων, τόσο ως προς την ΠΡΌΣΒΑΣΗ ΣΤΟ ΆΣΥΛΟ όσο και ως προς τις ΣΥΝΘΉΚΕΣ ΚΡΆΤΗΣΗΣ.
Το κεντρικό πόρισμα των αυτοψιών είναι ότι στην Ελλάδα Η ΠΡΌΣΒΑΣΗ ΣΤΟ ΆΣΥΛΟ ΠΑΡΑΜΈΝΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΉ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΘΉΚΕΣ ΚΡΆΤΗΣΗΣ ΠΡΟΣΦΎΓΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΏΝ, ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΜΈΝΩΝ ΑΝΗΛΊΚΩΝ ΚΑΙ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΆ ΕΥΆΛΩΤΩΝ ΠΕΡΙΠΤΏΣΕΩΝ, ΕΊΝΑΙ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΆ ΚΑΚΈΣ ΚΑΙ ΣΥΝΙΣΤΟΎΝ ΑΠΆΝΘΡΩΠΗ ΚΑΙ ΕΞΕΥΤΕΛΙΣΤΙΚΉ ΜΕΤΑΧΕΊΡΙΣΗ (ΌΠΩΣ ΆΛΛΩΣΤΕ ΈΧΕΙ ΕΠΑΝΕΙΛΗΜΜΈΝΑ ΚΡΊΝΕΙ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΌ ΔΙΚΑΣΤΉΡΙΟ ΔΙΚΑΙΩΜΆΤΩΝ ΤΟΥ ΑΝΘΡΏΠΟΥ), ΚΑΘΊΣΤΑΝΤΑΙ ΔΕ ΑΚΌΜΑ ΠΙΟ ΑΝΥΠΌΦΟΡΕΣ ΕΞΑΙΤΊΑΣ ΤΗΣ ΑΠΑΡΆΔΕΚΤΗΣ ΠΡΑΚΤΙΚΉΣ ΤΗΣ ΠΟΛΎΜΗΝΗΣ ΚΡΆΤΗΣΗΣ, Η ΟΠΟΊΑ ΥΠΕΡΒΑΊΝΕΙ ΠΛΈΟΝ ΤΟ ΝΌΜΙΜΟ ΕΠΙΤΡΕΠΤΌ ΌΡΙΟ ΤΩΝ ΔΕΚΑΟΚΤΏ (18) ΜΗΝΏΝ.

Σάββατο 18 Οκτωβρίου 2014

Συνέντευξη μας στη "Θεσσαλονίκη Πολύγλωττη Πόλις" του StarClassic

Σήμερα (Σάββατο 18 Οκτωβρίου), το απόγευμα 17:00-18:00, συντονιστείτε στο ραδιόφωνο του StarClassic και στην εκπομπή "Θεσσαλονίκη Πολύγλωττη Πόλις" και ακούστε μας να παρουσιάζουμε όλα όσα συμβαίνουν στην ΑΡΣΙΣ-Κοζάνης...
ευχαριστούμε τους φίλους Αργυρώ Μουμτζίδου και Δημήτρη Σαββίδη για την τόσο ζεστή και ανθρώπινη φιλοξενία...
(ακούστε ζωντανά το ραδιόφωνο εδώ: http://www.starclassic.gr/listen/)

Παρασκευή 17 Οκτωβρίου 2014

Πανευρωπαϊκό πογκρόμ κατά μεταναστών

Πανευρωπαϊκό πογκρόμ κατά μεταναστών πραγματοποιείται από 13 ως 26 Οκτωβρίου. Στην επιχείρηση σκούπα με τον ευφάνταστο κωδικό “Mos Maiorum”, τα “ήθη των προγόνων” στα λατινικά- ενώ επί της ουσίας o όρος αναφέρεται στους άγραφους νόμους και τις κοινωνικές νόρμες της Αρχαίας Ρώμης, θα συμμετέχουν 18.000 αστυνομικές δυνάμεις σε όλη την Ευρώπη.
Εμείς ας κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας να προστατέψουμε όσους μπορούμε, ας ειδοποιήσουμε όσους μετανάστες γνωρίζουμε...

Πέμπτη 16 Οκτωβρίου 2014

Το σεμινάριο του φωτογράφου Χάρη Κακαρούχα από τη ΦΩΤΟΔΙΟΔΟ, στο νέο μας χώρο

Το Σάββατο 11 και την Κυριακή 12 Οκτωβρίου, φιλοξενήσαμε στο χώρο μας το σεμινάριο του φωτογράφου Χάρη Κακαρούχα, το οποίο οργάνωσε το Φωτογραφικό Εργαστήρι Κοζάνης ΦΩΤΟΔΙΟΔΟΣ.
Για εμάς είναι χαρά να φιλοξενούμε στο χώρο μας ανθρώπους και συλλογικότητες της πόλης, οι οποίοι έχουν να πουν και να δείξουν πράγματα...ο χώρος μας έγινε από την πόλη και θα είναι για την πόλη!!!

Βιογραφικό Χάρη Κακαρούχα
Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Χαρτογραφία, Θεωρία και Οπτική Αντίληψη του Χρώματος στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης (M.Sc.). Τα τελευταία 16 χρόνια ασχολείται με την καλλιτεχνική φωτογραφία. Είναι υποψήφιος Διδάκτωρ στο τμήμα Art & Design του Πανεπιστημίου του Derby.

Τετάρτη 8 Οκτωβρίου 2014

«Φτου» κι απ΄την αρχή!!! Συγκέντρωση σχολικών ειδών

Ελάτε την Παρασκευή 10 Οκτωβρίου στο Κόκκινο Μήλο Cafe Bar, όπου παρέα με την ΑΡΣΙΣ-Κοζάνης, θα περάσουμε μια όμορφη βραδιά ανταλλαγής απόψεων και διασκέδασης, φέρνοντας παράλληλα μαζί σας κάποιο σχολικό είδος, όπως και την καλή σας διάθεση!!!
Τα σχολικά είδη που θα συγκεντρωθούν θα διατεθούν στους περισσότερους από τους 150 μαθητές του Ελεύθερου Σχολείου μας, αλλά και σε παιδιά της πόλης που τα έχουν ανάγκη.
Επιπλέον, ένα ευρώ από κάθε μπύρα ή κοκτέιλ που θα πίνετε, μαζί με μια μίνιμουμ, επιπλέον, οικονομική στήριξη του Κόκκινο Μήλο Cafe Bar, θα διατεθεί για τη στήριξη του Ελεύθερου Σχολείου μας.
Περισσότερες πληροφορίες:
Σας περιμένουμε!!!

Τρίτη 7 Οκτωβρίου 2014

Επιδοτούμενο σεμινάριο για απεξαρτημένα άτομα

Ενημερώνουμε ότι θα υλοποιηθεί για πρώτη φορά στην Κοζάνη επιδοτούμενο σεμινάριο του ΕΣΠΑ για απεξαρτημένα άτομα ή άτομα υπό απεξάρτηση. Το Πρόγραμμα είναι 700 ωρών, θα υλοποιηθεί από τις 8/11 ως τις 30/4, και οι αιτήσεις θα γίνονται ως τις 30/10/2014. Για πληροφορίες επικοινωνήστε με τον ΟΑΕΔ και τα τηλέφωνα του ΚΕΚ στην παρακάτω πρόσκληση. 
Παρακαλούμε για τη διαδώστε της πληροφορίας ώστε να γίνει γνωστή στα άτομα που πιθανό να ενδιαφέρονται.

Δευτέρα 6 Οκτωβρίου 2014

Δελτίο Τύπου για την Υγεία

Της Π.ΟΜ.Α.με.Α. Δυτ.Μακεδονίας

Την κεκρκόπορτα της ιδιωτικοποίησης της νοσοκομειακής περίθαλψης άνοιξε το Υπουργείο Υγείας, με το πρσφάτως ψηφισθέν νομοσχέδιο που εκχωρεί την διαχείριση των δομών υγείας στο ΕΣΑΝ(Ενιαίο Σύστημα Αμοιβής Νοσοκομείων). Πρόκειται για μη κερδοσκοπική εταιρεία που σε ποσοστό 51% θα ανήκει στο Δημόσιο και το υπόλοιπο 49% θα ανήκει σε ιδιώτες (ΔΕΚΟ, ασφαλιστικά ταμεία κ.λ.π). Δεδομένου της τραγικής οικονομικής κατάστασης των ασφαλιστικών ταμείων καθώς και των ΔΕΚΟ, είναι ηλίου φαεινότερων ποια είναι η στρατηγική πολιτική επιλογή της συγκυβέρνησης στον χώρο της υγείας.
Ο πλήρης διαχωρισμός των υγειονομικών μονάδων σε κοστοβόρες, όπου θα συνωστιζονται οι  οικονομικά πληβείοι, και σε εύρωστες, τις παροχές των οποίων θα απολαμβάνουν οι πατρίκιοι της ελληνικής κοινωνίας. Είναι προφανές σε ποια κατηγορία ανήκουν τα άτομα με αναπηρία και οι χρόνια πάσχοντες που αποτελούν το 80% των χρηστών και ληπτών υπηρεσιών υγείας.
Το αναπηρικό κίνημα εκφράζει τον αποτροπιασμό και την αγανάκτησή του και στέκεται με παρρησία απέναντι σε πολιτικές που σε καμία περίπτωση δεν λαμβάνουν υπόψη τις ανθρώπινες ανάγκες αλλά εξυπηρετούν τυφλά δημοσιονομικούς στόχους.
 Κύριοι της κυβέρνησης έχουν εξαντληθεί τα όρια της αντοχής και της ανοχής μας. Αλλάξτε πολιτική ρότα άμεσα!!!!!

Κυριακή 5 Οκτωβρίου 2014

Η αλληλεγγύη ως τρόπος ζωής

Της Γλυκερίας Παυλίδου

Συναντηθήκαμε αργά το πρωί. Την ώρα που η πόλη αφήνει τους γρήγορους ρυθμούς της για την μεσημεριανή της σιέστα. Ο Δημήτρης,  είναι μια ήρεμη δύναμη που μετράει 7 χρόνια στο χώρο της ΑΡΣΙΣ-Κοζάνης.
«Όταν ξεκινάγαμε το 2007, μια χούφτα ανθρώπων τότε, σίγουρα κανένας δεν θα μπορούσε να σκεφτεί ή να σχεδιάσει τη μορφή που έχει σήμερα η προσπάθεια μας. Αυτή τη μορφή την έδωσε η ίδια η κοινωνία, η οποία για τους δικούς της λόγους θέλησε να έχει την ΑΡΣΙΣ-Κοζάνης. Χωρίς την κοινωνία, σήμερα, δεν θα υπήρχαμε. Η κοινωνία είναι αυτή που συμμετέχει, η κοινωνία είναι αυτή που μας θέλει ανεξάρτητους, η κοινωνία είναι αυτή που εξασφαλίζει την ύπαρξη μας, καθώς οι πόροι μας προέρχονται μόνο από αυτή και όχι από το κράτος».
 Ο τρόπος λειτουργίας της έχει πραγματικό ενδιαφέρον και ίσως να αποτελεί μια καινοτόμα πρόταση:
«Η προσπάθεια μας εδώ πατάει σε δυο πόδια: το πρώτο είναι η λειτουργία ενός υποστηρικτικού πλαισίου, στη βάση τεκμηριωμένης και επιστημονικά συγκροτημένης μεθοδολογίας, το οποίο όμως λειτουργεί καθαρά και μόνο σε όρους αλληλεγγύης (δεν υπάρχει κανένας που να αμείβεται) και το δεύτερο είναι η μεγάλη μας παρέα, η οποία έχει ξεφύγει από το φιλανθρωπικό μοντέλο «ωφελούμενος» - «ευεργέτης» και έχει περάσει σε μια αυτοοργάνωση από τα κάτω όπου όλοι είναι ίσοι και ως ίσοι έχουν όλοι λόγο σε όλα».

Πέμπτη 2 Οκτωβρίου 2014

Δωρεάν προετοιμασία για τις πανελλήνιες εξετάσεις

Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά η ΑΡΣΙΣ-Κοζάνης και η ομάδα εθελοντών φοιτητών του Τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας OPENCOURSE, με ενωμένες τις δυνάμεις τους, συνεχίζουν τη δράση «δωρεάν προετοιμασία για τις πανελλήνιες εξετάσεις» μαθητών Γ΄ Λυκείου, στις θετικές, τεχνολογικές και θεωρητικές επιστήμες.
Σήμερα, που οι ελλείψεις στα δημόσια σχολεία και οι περικοπές είναι τεράστιες, που η οικογένεια αδυνατεί να καλύψει τις ανάγκες της σχολικής φοίτησης των παιδιών της, εμείς προτάσσουμε τη συλλογικότητα, πιστεύοντας σε μια παιδεία δημόσια, σε μια παιδαγωγική σύγχρονη και σε ίσες ευκαιρίες για όλους.
Η «δωρεάν προετοιμασία για τις πανελλήνιες εξετάσεις» απευθύνεται στους μαθητές, οι οικογένειες των οποίων λόγω οικονομικών δυσκολιών αδυνατούν να ανταποκριθούν στο «αναγκαστικό» οικονομικό κόστος που συνεπάγεται η παρακολούθηση μαθημάτων προπαρασκευής σε ιδιωτικά φροντιστήρια.