Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου 2014

"Αγώνας Αγάπης" στο γήπεδο της Αιανής


Την Τρίτη 23 Δεκεμβρίου και ώρα 03:00 το μεσημέρι, στο γήπεδο της Αιανής διοργανώνεται για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά ο 2ος Ποδοσφαιρικός «Αγώνας Αγάπης». Στο αγώνα συμμετέχουν ποδοσφαιριστές και από τις 3 κατηγορίες της Ε.Π.Σ. Κοζάνης, καθώς και παλαίμαχοι ποδοσφαιριστές, οι οποίοι θα δώσουν τον καλύτερο τους εαυτό για έναν πολύ σημαντικό σκοπό: τα έσοδα του αγώνα θα διατεθούν για την ενίσχυση του Ελεύθερου Σχολείου της ΑΡΣΙΣ Κοζάνης.
Το Ελεύθερο Σχολείο αποτελεί τη μεγάλη δράση της ΑΡΣΙΣ Κοζάνης και σήμερα φιλοξενεί περισσότερους από 160 μαθητές, από όλες τις γειτονιές της πόλης που για διάφορους  λόγους οι οικογένειες τους δεν μπορούν να στηρίξουν τη σχολική τους φοίτηση, παιδιά που μεγαλώνουν στο περιθώριο μιας κοινωνίας η οποία αρνείται να αποδεχτεί το διαφορετικό, παιδιά που στην οικογένεια τους, αλλά και στο σχολείο δεν περνούν καλά, παιδιά από την Α΄ τάξη του δημοτικού, μέχρι την Γ΄ λυκείου που συμμετέχουν όχι σ’ ένα κοινωνικό φροντιστήριο, αλλά σ’ ένα χώρο αγάπης και αποδοχής. Το Ελεύθερο Σχολείο προσπαθεί να αναδείξει εκείνη τη δυναμική και τη δημιουργικότητα που έχουν τα παιδιά. Προσπαθεί να φτιάξει ένα πλαίσιο μέσα στο οποίο το κάθε παιδί δεν θα στερείται πράγματα και κυρίως θα έχει λόγους να χαμογελά. Έτσι, εκτός των παιδιών στηρίζονται και οι οικογένειες τους για να ανταπεξέλθουν στις δικές τους δυσκολίες που επιβαρύνουν τα παιδιά.
Οι διοργανωτές, αλλά και οι συμμετέχοντες σε αυτόν τον τόσο σημαντικό αγώνα θέλουν να τονίσουν πως το ποδόσφαιρο είναι ο κατ’ εξοχήν χώρος που ενώνει τους ανθρώπους και τους φέρνει κοντά, αποτελεί εκείνη τη «γλώσσα» που ξεπερνά κάθε εμπόδιο επικοινωνίας, προκρίνοντας όχι τη βία και το ρατσισμό, αλλά την αρμονική συνύπαρξη όλων, την ευγενή άμιλλα και το ευ αγωνίζεσθαι…

Για όλους αυτούς τους λόγους, αλλά και για να περάσουμε ένα όμορφο ποδοσφαιρικό απόγευμα, σας περιμένουμε στο γήπεδο να στηρίξουμε όλοι μαζί την προσπάθεια!!!

Σάββατο 20 Δεκεμβρίου 2014

Χριστουγεννιάτικο Παζάρι στην Κεντρική Πλατεία

Την Κυριακή 21 Δεκεμβρίου και για ολόκληρη την ημέρα το Χριστουγεννιάτικο Παζάρι: «Δεν ξοδεύεται η Αγάπη» της ΑΡΣΙΣ Κοζάνης μεταφέρεται στην Κεντρική Πλατεία της Κοζάνης, στο εορταστικό σπιτάκι του Δήμου Κοζάνης και σας περιμένει να σας ξεναγήσει στις όμορφες δημιουργίες των παιδιών και των εθελοντών του Ελεύθερου Σχολείου.
Ο στόχος του παζαριού είναι ιδιαίτερος καθώς, από τα έσοδα του ευελπιστούμε να δώσουμε λύση στη βιωσιμότητα και στην εξασφάλιση της συνέχισης της λειτουργίας του Ελεύθερου Σχολείου, αλλά και την εξεύρεση δώρων για τα παιδιά που φοιτούν σ’ αυτό που πλέον έχουν ξεπεράσει τα 160. Για όλους εμάς η αύξηση των παιδιών του Ελεύθερου Σχολείου όχι μόνο δεν μας κάνει χαρούμενους (δεν είμαστε επιχείρηση), αλλά μας προβληματίζει και μας κάνει να ανησυχούμε, γιατί όλο και περισσότερες οικογένειες αδυνατούν να στηρίξουν τη σχολική φοίτηση των παιδιών τους. Όχι μόνο τις ημέρες των Χριστουγέννων, αλλά όλες τις ημέρες του χρόνου...

Ελάτε στο παζάρι μας και στηρίξτε την προσπάθεια… γιατί τελικά: η Αγάπη δεν ξοδεύεται!!!

Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2014

«Αυτά τα Χριστούγεννα κανένα παιδί χωρίς δώρο»

Για άλλη μια χρονιά οι εθελοντές και οι φίλοι της ΑΡΣΙΣ Κοζάνης συγκεντρώνουν δώρα για τα παιδιά του Ελεύθερου Σχολείου, αλλά και άλλων οικογενειών που δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στην αγορά τους.
Επειδή και αυτά τα Χριστούγεννα πολλά παιδιά της πόλης μας κινδυνεύουν να μη γευτούν τη χαρά ενός δώρου, απευθύνουμε κάλεσμα προς όλους τους πολίτες, τους φορείς, τις επιχειρήσεις και τις συλλογικότητες της Κοζάνης, να στηρίξουν την προσπάθεια με στόχο να μη μείνει κανένα παιδί χωρίς δώρο.
Τη συγκέντρωση δώρων δεν τη χαρακτηρίζει μια καταναλωτική τάση που κορυφώνεται τις ημέρες των Χριστουγέννων, αλλά ο παιδαγωγικός χαρακτήρας και η χαρά ενός παιδιού που λαμβάνει κάποιο δώρο.
Αξίζει να σημειώσουμε πως την προηγούμενη χρονιά μοιράστηκαν δώρα σε περισσότερα από 200 παιδιά.

Τρίτη 16 Δεκεμβρίου 2014

Κλείσιμο του Χριστουγεννιάτικου Παζαριού, παρέα με τους "Κοντραμπατζήδες"


Ευχαριστούμε τη Ρεμπέτικη Κομπανία "Κοντραμπατζήδες" που μας κράτησαν συντροφιά την 3η και τελευταία ημέρα του Χριστουγεννιάτικου Παζαριού... ευχαριστούμε για τη συμμετοχή τους και τη στήριξη τους τον Αντρέα Μπαλασούδη, τον Θωμά Καραλίγκα, την Ελένη Πακαπούκα και τον Κωνσταντίντο Πακαπούκα... ευχαριστούμε και όλους εσάς που περάσατε από το παζάρι μας και στηρίξατε την προσπάθεια... τελείωσε μόνο η πρώτη φάση του παζαριού... σε λίγο η συνέχεια!!!!

3η ημέρα του Παζαριού, παρέα με τους Κοντραμπατζήδες
 

Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου 2014

Τα μικρά μουσικά σύνολα το Δ.Ω.Κ. στο Χριστουγεννιάτικο Παζάρι μας


Τη 2η ημέρα του χριστουγεννιάτικου παζαριού είχαμε την ευκαιρία να απολαύσουμε τα μικρά μουσικά σύνολα του Δημοτικού Ωδείου Κοζάνης, που αποτελούνται από:
βιολιά: καθηγητής - Τακας Σπύρος
παιδιά - Σιωμου Ματίνα, Περδικη Κλαίρη, Τριανταφύλλου Δημήτρης, Χατζημουρατιδου Ελένη
φλογέρες: καθηγητής - Κουκουμπεσης Σάκης
παιδιά - Κοκκινιδου Βαια, Λιάνα Αλεξάνδρα, Ζιαμπρα Λυδία, Καραβολτσος Χρήστος και
πιάνο: Σουλιώτη Κατερίνα
τους ευχαριστούμε γι' αυτές τις όμορφες στιγμές που πρόσφεραν!!!
 
Μικρά Μουσικά Σύνολα Δ.Ω.Κ. στο Χριστουγεννιάτικο Παζάρι
 

Κυριακή 14 Δεκεμβρίου 2014

Αφηγήσεις χριστουγεννιάτικων παραμυθιών


Ευχαριστούμε τη Δέσποινα Μακεδόνα, για το παραμυθένιο ταξίδι που έκανε με τους μικρούς μας φίλους που βρέθηκαν στο Χριστουγεννιάτικο Παζάρι: "Δεν ξοδεύεται η Αγάπη"...
τα παιδιά αγαπάνε τα παραμύθια... η αγάπη στα παραμύθια είναι παντού... η αγάπη δεν ξοδεύεται!!!

Αφηγήσεις Χριστουγεννιάτικων Παραμυθιών
 

Σάββατο 13 Δεκεμβρίου 2014

"Μεταξύ γυναικών και γης"

Παράλληλα, με το παζάρι μας, στον ημιώροφο του ξενοδοχείου "Ερμιόνιον", πραγματοποιείται μια πολύ όμορφη έκθεση εικαστικού κοσμήματος, με τίτλο: "Μεταξύ γυναικών και γης" από την Tethys Petra...
οι άνθρωποι της αποφάσισαν να διαθέσουν ένα μέρος των εσόδων τους για την ενίσχυση των δράσεων μας...
παράλληλα, ένα μέρος των κοσμημάτων αυτών διατίθεται και στο δικό μας παζάρι...
ευχαριστούμε τους ανθρώπους της Tethys Petra για αυτή τους την κίνηση!!!!
 

Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου 2014

Χριστουγεννιάτικο Παζάρι «Δεν ξοδεύεται η Αγάπη»

Την Παρασκευή 12, το Σάββατο 13 και την Κυριακή 14 Δεκεμβρίου, σας καλούμε να συμμετάσχετε και να στηρίξετε το Χριστουγεννιάτικο Παζάρι: «Δεν ξοδεύεται η Αγάπη», που θα πραγματοποιηθεί στο χώρο μας (στο πλακόστρωτο της Αγίου Χριστοφόρου, λίγο πιο κάτω από την Αίθουσα Τέχνης).
Στο παζάρι μας θα βρείτε εντυπωσιακές χριστουγεννιάτικες και όχι μόνο, δημιουργίες που με μεγάλο μεράκι επιμελήθηκαν οι μαθητές και οι εθελοντές του Ελεύθερου Σχολείου.

Οι ώρες λειτουργίας του παζαριού έχουν ως εξής:
Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου: 12:00 το πρωί έως 10:00 το βράδυ
Σάββατο 13 Δεκεμβρίου: 10:00 το πρωί έως 10:00 το βράδυ
Κυριακή 14 Δεκεμβρίου: 10:00 το πρωί έως 12:00 το βράδυ

Εκπαίδευση μεταναστών στην ελληνική γλώσσα, στην ελληνική ιστορία και στον πολιτισμό

Ενημερώνουμε όλους τους/τις ενδιαφερόμενους/ες ότι οι αιτήσεις για το πρόγραμμα του Ιδρύματος Νεολαίας Και Δια Βίου Μάθησης «Εκπαίδευση των μεταναστών στην ελληνική γλώσσα, την ελληνική ιστορία και τον ελληνικό πολιτισμό – ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΑΠ8 συνεχίζονται κανονικά.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε Πολίτες της Ε.Ε. και υπηκόους τρίτων χωρών ανεξαρτήτως καταγωγής, από την ηλικία των 16 ετών και άνω, που διαμένουν νόμιμα στην Ελλάδα. Εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση» του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ελληνικό Δημόσιο.

Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου 2014

Πρωτοβουλία συγκέντρωσης δώρων από το "Ταξίδι στο Χρόνο"


Μια όμορφη πρωτοβουλία συγκέντρωσης χριστουγεννιάτικών δώρων για τα παιδιά του Ελεύθερου Σχολείου μας, ξεκίνησε το Καφέ: «Ταξίδι στο Χρόνο» στην Κοζάνη, που βρίσκεται στην οδό Φιλίππου 43 (απέναντι από την Τράπεζα Πειραιώς). Η πρωτοβουλία θα συνεχιστεί μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου.
Το "Ταξίδι στο Χρόνο" είναι πάντα κοντά μας και τους ευχαριστούμε γι΄αυτό!!!

Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου 2014

Σε κάποιες περιοχές τα Χριστούγεννα... αναβάλλονται!!!

Νερό, λάσπη και φερτά υλικά. Αυτή είναι η ΧΘΕΣΙΝΗ εικόνα του καταυλισμού των Ρομά Περαίας μετά την υπερχείλιση του παρακείμενου ρέματος.

24 ώρες μετά και ενώ η καταρρακτώδης βροχή δεν έχει σταματήσει, το νερό μέσα σε πολλά σπίτια φτάνει το γόνατο, ενώ πυροσβεστική, υπηρεσία πολιτικής προστασίας και δήμος Θερμαϊκού αναβάλλουν διαρκώς την ανταπόκριση στις εκκλήσεις τους. Έχουν στοιβαχθεί στις ψηλότερες καλύβες και περιμένουν απ' το πρωί τη βοήθεια που δεν έρχεται, ενώ αρχίζει να νυχτώνει.

Εκτός απ' τους ενήλικες, μιλάμε και για μερικές δεκάδες παιδιά που απόψε, μέσα στο κρύο και τη βροχή, μένουν άστεγα.

Ελλάδα, Δεκέμβρης του 2014

από τον τοίχο της Ελεάννας Ιωαννίδου






Κυριακή 7 Δεκεμβρίου 2014

Χριστουγεννιάτικο Μυστήριο


Τα παιδιά Δημοτικού του Ελεύθερου Σχολείου παρακολούθησαν τη χριστουγεννιάτικη παράσταση του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου Κοζάνης: "Χριστουγεννιάτικο Μυστήριο".
Πρόκειται για μια ″ζεστή″ χριστουγεννιάτικη ιστορία μυστηρίου, με πολύ χιούμορ και φαντασία, με ηθοποιούς αλλά και μαριονέτες, που έχει σαν σκηνικό ένα υπέροχο - πολυμορφικό μαγικό τζάκι, που αλλάζει και ανατρέπει τα πάντα!

Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου 2014

Δημόσια τοποθέτηση για τον νεαρό κρατούμενο, απεργό πείνας Νίκο Ρωμανό

Ο Ελληνικός Σωφρονιστικός Κώδικας προβλέπει ότι η ποινή της φυλάκισης έγκειται μόνο στη στέρηση της ελευθερίας χωρίς να παραβιάζεται κανένα άλλο δικαίωμα των κρατουμένων. Κατά συνέπεια, η πρόσβαση στην εκπαίδευση αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα των κρατουμένων.  Ειδικότερα, στον Σωφρονιστικό Κώδικα αναφέρεται ότι  “όλοι οι κρατούμενοι έχουν δικαίωμα στηνεντός του καταστήματος εν γένει μόρφωση, άθληση, πολιτιστικές δραστηριότητεςκαι δημιουργική απασχόληση” (άρθρο 34), ενώ υπάρχει ειδική πρόβλεψη για φοίτηση των κρατουμένων σε τριτοβάθμια εκπαιδευτικά ιδρύματα, μέσω της χορήγησης εκπαιδευτικών αδειών (άρθρο 58).Ο κρατούμενος Νίκος Ρωμανός, μετά την άρνηση των αρμόδιων αρχών να του δοθούν εκπαιδευτικές άδειες προκειμένου να φοιτήσει στο πανεπιστήμιο, έχει ξεκινήσει απεργία πείνας από τις 10 Νοεμβρίου. Χρησιμοποιώντας αυτό το έσχατο μέσο πάλης και θέτοντας σε κίνδυνο την ζωή του, διεκδικεί τα αυτονόητα και αντιδρά στη παραβίαση ενός θεμελιώδους ανθρωπίνου δικαιώματος, αυτού της εκπαίδευσης. Η αντίδραση της ελληνικής Πολιτείας στο συγκεκριμένο ζήτημα μέχρι στιγμής εξαντλείται στη εντολή της Εισαγγελέως των φυλακών για αναγκαστική σίτιση του απεργού πείνας, γεγονός που αν εφαρμοσθεί θα συνιστά ιατρικό βασανισμό.

Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου 2014

ΞΕΚΙΝΑΜΕ: Party «εγκαινίων» στο νέο μας «σπίτι»

Την Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου, στις 09:00 το βράδυ, η ΑΡΣΙΣ-Κοζάνης πραγματοποιεί το εναρκτήριο party του νέου της «σπιτιού» και σας καλεί σε μια μουσική βραδιά ξενάγησης στους χώρους, ενημέρωσης για την προσπάθεια κατασκευής του, κουβέντας για τις νέες δράσεις που ο χώρος θα φιλοξενήσει και φυσικά διασκέδασης.
Η βραδιά, θα έχουμε την τιμή, να είναι πλαισιωμένη μουσικά από τον Νίκο Χαλβατζή και από δυο ταλαντούχες μουσικούς της πόλης μας την Κατερίνα Τσιάρα (φωνή) και τη Γεωργία Λώλη (κανονάκι-φωνή).
Η μεγάλη παρέα της ΑΡΣΙΣ-Κοζάνης βρήκε τον τρόπο να «περνάει καλά» στην εποχή της κρίσης, όχι ως έναν ενοχικό καταναλωτικό τρόπο ζωής, αλλά ως μια στάση ζωής και αντιμετώπισης της κρίσης μακριά από τα αντικαταθληπτικά και την απελπισία που θέλει τον άνθρωπο δέσμιο, φοβισμένο και εγκλωβισμένο στα αδιέξοδα της εποχής. Όταν είμαστε μαζί μπορούμε να αντισταθούμε, να μην αφήσουμε κανέναν να πέσει, να είμαστε χαρούμενοι και να παράγουμε-διανέμουμε αυτά που χρειαζόμαστε (αγαθά και υπηρεσίες), όχι στη βάση μιας καπιταλιστικής οικονομικής σχέσης, αλλά μιας αυτάρκης μικρής κοινότητας.
Στις νέες προκλήσεις που ο νέος χώρος δημιουργεί θα συνεχίσουμε να είμαστε μαζί...δημιουργώντας και προσφέροντας στην τοπική κοινωνία έναν ανοιχτό σε όλους χώρο που φιλοδοξεί να γίνει το «ΣΤΕΚΙ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ».

Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου 2014

«Όλα έχουν αλλάξει, ας τελειώνουμε με το HIV/AIDS»

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα AIDS, η ΑΡΣΙΣ-Κοζάνης ενώνει για πρώτη φορά τη φωνή της με την προσπάθεια του Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδας «Θετική Φωνή» και άλλων 60 οργανώσεων, με περισσότερους από 300 εθελοντές σε 25 πόλεις της Ελλάδας και στην Κύπρο για να στείλει ένα δυνατό μήνυμα ζωής:
ΟΛΑ ΕΧΟΥΝ ΑΛΛΑΞΕΙ, ΑΣ ΤΕΛΕΙΩΝΟΥΜΕ ΜΕ ΤΟ HIV/AIDS
Και επειδή το μήνυμα αυτό δεν χωράει μέσα σε μια ημέρα, η ΑΡΣΙΣ-Κοζάνης για ολόκληρη την εβδομάδα σχεδίασε μια σειρά δράσεων με ενημερωτικές συναντήσεις, προβολές ταινιών, βιωματική εκπαίδευση, διανομή έντυπου υλικού και προφυλακτικών, με στόχο την ενημέρωση για τον ιό, αλλά και την καταπολέμηση του στίγματος. Οι δράσεις περιλαμβάνουν ενημερώσεις:
•    στους μαθητές του Ελεύθερου Σχολείου (προβολή ταινιών και 2 βιωματικά εργαστήρια για μαθητές γυμνασίου και λυκείου),