Τετάρτη 27 Μαΐου 2015

Εκδρομή του Ελεύθερου Σχολείου στη Νάουσα, χάρη στο Hermes Tours


Το Σάββατο 23 Μαΐου, 55 μαθητές και 15 εθελοντές του Ελεύθερου Σχολείου της ΑΡΣΙΣ-Κοζάνης πραγματοποίησαν μια όμορφη ημερήσια εκδρομή στη Νάουσα Ημαθίας.
Η εκδρομή ξεκίνησε με επίσκεψη στο Πολιτιστικό Κέντρο της Σχολής του Αριστοτέλους, όπου τα παιδιά ξεναγήθηκαν στους χώρους του κέντρου, παρακολούθησαν οπτικό-ακουστικό υλικό και επισκέφτηκαν τον αρχαιολογικό χώρο του Νυμφαίου της Μίεζας. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε ξενάγηση στο μνημείο θυσίας των γυναικών της Νάουσας το 1822. Τέλος, η εκδρομή κατέληξε στον πανέμορφο από φυσική ομορφιά χώρο του άλσους του Αγίου Νικολάου, όπου μικροί και μεγάλοι είχαν την ευκαιρία να περάσουν στιγμές ξενοιασιάς και παιχνιδιού. 
Στο τέλος αυτής της εκδρομής, θα θέλαμε να εκφράσουμε ένα τεράστιο ευχαριστώ στο ταξιδιωτικό γραφείο Hermes Tours και προσωπικά στον κ. Φωτόπουλο, διότι για τρίτη συνεχόμενη χρονιά αποτέλεσε αφορμή για να περάσουν όμορφα τόσα πολλά παιδιά.
Τέλος, ένα ευχαριστώ θα θέλαμε να εκφράσουμε στο Catering «Νοστιμούλης» για την προσφορά χυμών και σε μια πιτσαρία της πόλης, η οποία διακριτικά προσέφερε πίτσες για όλα τα παιδιά που συμμετείχαν στην εκδρομή.

Κυριακή 24 Μαΐου 2015

Οι Ιρλανδοί λένε «ναι» στους γάμους των ομόφυλων

Μαζικά υπέρ του γάμου μεταξύ των ατόμων του ίδιου φύλου ψήφισαν οι Ιρλανδοί ψηφοφόροι στο δημοψήφισμα που διεξήχθη την Παρασκευή στη χώρα. Το «ναι» κέρδισε με ευρεία πλειοψηφία 62,3% των ψήφων, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που δόθηκαν στη δημοσιότητα από τη δημόσια τηλεόραση RTE για 40 από τις 43 περιφέρειες και δεν αφήνουν πλέον καμιά πιθανότητα νίκης στο στρατόπεδο του «όχι».

Η Ιρλανδία γίνεται έτσι η 19η χώρα, η 14η στην Ευρώπη, που νομιμοποιεί το γάμο μεταξύ ομοφύλων. Είναι αντίθετα η μοναδική χώρα που το έκανε έπειτα από δημοψήφισμα, καθώς οι άλλες επέλεξαν την κοινοβουλευτική οδό.

Πέμπτη 21 Μαΐου 2015

Οι Citizens in Action προτείνουν 8 workcamps για γονείς, κηδεμόνες και παιδιά σε Γαλλία, Ιαπωνία, Φινλανδία, Ρωσία και Ιταλία!

Εάν θέλετε να περάσετε ένα αξέχαστο καλοκαίρι μαζί με το παιδί ή τα παιδιά σας σε μία χώρα του εξωτερικού, υπάρχει τρόπος! Οι Citizens in Action προσφέρουν μια μοναδική ευκαιρία με 8 διαφορετικά οικογενειακά εθελοντικά προγράμματα στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο. Δηλώνοντας συμμετοχή σε ένα από τα παρακάτω family workcamps, θα έχετε την ευκαιρία να γνωρίσετε άλλες οικογένειες και να κερδίσετε μοναδικές εμπειρίες για 2 έως 4 εβδομάδες, προσφέροντας εθελοντική εργασία και συμμετέχοντας σε ενημερωτικά και ψυχαγωγικά workshops. Δείτε οικογενειακά την εθελοντική προσφορά σας να γίνεται πράξη! 

Πρόσκληση για επανασύσταση του Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών


Ο Δήμος Κοζάνης καλεί τους φορείς, τους συλλόγους, τις οργανώσεις και τις συλλογικότητες της κοινωνίας των πολιτών, αλλά και μεμονωμένους μετανάστες, ως φυσικά πρόσωπα, να δηλώσουν συμμετοχή στην επανασύσταση του Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών. Το Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών αποτελεί συμβουλευτικό όργανο του Δήμου για την ενίσχυση της ένταξης των μεταναστών στην τοπική κοινωνία, σύμφωνα με όσα ορίζει το άρθρο 78, του Ν.3852/2010, περί της «Νέας αρχιτεκτονικής της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης – Πρόγραμμα Καλλικράτης».

Τετάρτη 20 Μαΐου 2015

Συνάντηση προετοιμασίας του 5ου Αντιρατσιστικού Φεστιβάλ


Σήμερα, Τετάρτη 20 Μαΐου, στις 8:30 το βράδυ, στο χώρο μας θα γίνει η συνάντηση προετοιμασίας του 5ου Αντιρατσιστικού Φεστιβάλ Κοζάνης...
ελάτε να συζητήσουμε για τις δράσεις του φεστιβάλ...
ελάτε να σχεδιάσουμε...
ελάτε να δημιουργήσουμε...
Κόντρα στο Ρατσισμό και στον Κοινωνικό Αποκλεισμό!!!


Πέμπτη 14 Μαΐου 2015

Συλλαλητήρια για την Υγεία την Πέμπτη 14 Μάη από εργατικά σωματεία και φορείς

Συλλαλητήρια διαμαρτυρίας με αιχμή τα οξυμένα προβλήματα των νοσοκομείων Κοζάνης «Μαμάτσειο» και Πτολεμαΐδας «Μποδοσάκειο» διοργανώνουν εργατικά σωματεία και φορείς, την Πέμπτη 14 Μάη.
Στην Κοζάνη το συλλαλητήριο θα γίνει στις 8 μ.μ., στην κεντρική πλατεία και διοργανώνεται από το Συνδικάτο Οικοδόμων Κοζάνης, το Σωματείο Εργατοτεχνιτών και Εργαζομένων στην Ενέργεια (ΣΕΕΕΝ), το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Κοζάνης, το Σωματείο Γουνεργατών και Γουνεργατριών Σιάτιστας και το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Κοζάνης.
Στην Πτολεμαΐδα, το συλλαλητήριο θα γίνει στις 8 μ.μ., στην κεντρική πλατεία και διοργανώνεται από το ΣΕΕΕΝ, το Συνδικάτο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Εορδαίας, τον Πανελλήνιο Σύλλογο Αλληλεγγύης Συνταξιούχων ΙΚΑ και από το Σύλλογο Γυναικών Πτολεμαΐδας (μέλος της ΟΓΕ).
Καταγγέλλουν ότι η συνεχής μείωση της κρατικής χρηματοδότησης στα νοσοκομεία τα τελευταία χρόνια έχει οδηγήσει σε απελπιστικά όρια τόσο τη στελέχωση του Νοσοκομείου, όσο και σε ελλείψεις του απαραίτητου εξοπλισμού και υλικών, που διαμορφώνουν επικίνδυνες συνθήκες για την παροχή υπηρεσιών Υγείας, τραγικές συνθήκες εργασίας για το προσωπικό που καταβάλλει καθημερινά υπερπροσπάθεια για να ανταπεξέλθει στα καθήκοντά του.
Καλούν τα πρωτοβάθμια σωματεία των εργαζομένων, τους συλλόγους των αυτοαπασχολούμενων, των αγροτών, τη νεολαία να πάρουν αποφάσεις συμμετοχής στα συλλαλητήρια.
Καλούν το λαό της περιοχής να παλέψει για αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Υγεία για όλο το λαό και κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης στους τομείς της Υγείας και Πρόνοιας. Αγωνιστικά να διεκδικήσει:
Άμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.
Να καταργηθεί το αίσχος των εργολαβιών στα νοσοκομεία.
Να καταργηθούν όλες οι πληρωμές ασθενών στα νοσοκομεία. Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία - ιατροφαρμακευτική περίθαλψη χωρίς όρους και προϋποθέσεις για όλους, κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία.
Χρηματοδότηση για την πλήρη κάλυψη των σύγχρονων αναγκών Υγείας από τον κρατικό προϋπολογισμό.
ΟΧΙ στο πέρασμα αρμοδιοτήτων στις Περιφέρειες.
Να καταβληθούν όλα τα δεδουλευμένα που οφείλονται από εφημερίες, υπερωρίες σε γιατρούς και το προσωπικό.
Να αναπληρωθούν οι απώλειες σε μισθούς και δικαιώματα για όλο το προσωπικό των νοσοκομείων.


Αναδημοσίευση από: www.902.gr

Τρίτη 12 Μαΐου 2015

Μετά από κάποια δημοσιεύματα νιώθουμε την ανάγκη να μοιραστούμε τις σκέψεις μας

Αρχικά να πούμε για άλλη μια φορά ότι ο χώρος της ΑΡΣΙΣ Κοζάνης είναι ένας χώρος ανοιχτός σε άτομα και ιδέες. Φιλοδοξεί να είναι χώρος συναντήσεων, ζυμώσεων, αλληλοϋποστήριξης, ένας χώρος ζεστός και ανθρώπινος. Δεν ανήκει σε κανέναν προσωπικά, αλλά ταυτόχρονα ανήκει σε όλους.
Η φύση, ο τρόπος λειτουργίας και ο στόχος της ΑΡΣΙΣ Κοζάνης είναι πέρα από οποιαδήποτε λογική διαχωρισμού ή κατηγοριοποίησης.
Όσοι συμμετείχαν στο παρελθόν με οποιοδήποτε τρόπο, όσοι  συμμετέχουμε ακόμα και σήμερα, αλλά και όσοι μελλοντικά θα θελήσουν με τον τρόπο τους να συνδράμουν, είναι άνθρωποι ξεχωριστοί, όπως μοναδικά ιδιαίτερος είναι ο κάθε άνθρωπος.
Συνεπώς, πιστεύουμε και σεβόμαστε την ιδιαιτερότητα του καθενός, ακόμα περισσότερο όμως πιστεύουμε στη δυνατότητα ενός συνόλου ανθρώπων που συναντώνται, συναποφασίζουν και συμμετέχουν προσφέροντας χρόνο και διάθεση.
Γι αυτό το λόγο, δεν ξεχωρίζουμε συγκεκριμένα και επιλεκτικά πρόσωπα και ιδιότητες, αλλά ούτε κατατάσσουμε τους υπόλοιπους ανθρώπους σε αδιάφορους ή λιγότερο σημαντικούς.
Συμμετέχουμε στις όποιες δραστηριότητες σαν πρόσωπα και οντότητες απαλλαγμένοι από οποιεσδήποτε επαγγελματικές ή άλλες ταυτότητες. Πηγαίνουμε για να περάσουμε καλά σαν άτομα και σαν παρέες. Δεν έχουμε καλέσει ποτέ κανέναν «επίσημο» γιατί δεν έχουμε καλέσει ποτέ κανέναν «ανεπίσημο». Όποιος δεν μπορεί να απεκδυθεί την όποια του ιδιότητα μπορεί κάλλιστα αν θέλει να επισκεφθεί και να εκφραστεί σε ποικίλους άλλους χώρους.
Η ΑΡΣΙΣ Κοζάνης δεν είναι βήμα για κομματικές, οπαδικές ή άλλες απόψεις ούτε θέμα για πιασάρικα σχόλια και υπαινιγμούς. 
Δεν είμαστε προϊόν προς τέρψιν, δεν είμαστε φιλανθρωπικό γκαλά όπου παρευρέθησαν επώνυμοι και κάποιοι άλλοι. Έχουμε όλοι επώνυμα και δεν είμαστε ούτε αυτοί, ούτε οι άλλοι, ούτε "αρκετός κόσμος"…. Πόσο μάλλον «πολιτικό καφενείο».

Δευτέρα 11 Μαΐου 2015

Σημείο πώλησης προϊόντων ΒΙΟ.ΜΕ.



Στο χώρο μας, πλέον, μπορείτε να βρίσκετε τα προϊόντα καθαρισμού της ΒΙΟ.ΜΕ.... Στηρίζουμε τον αγώνα των εργαζομένων της ΒΙΟ.ΜΕ.!!! Προστατεύουμε το περιβάλλον!!! Εξοικονομούμε χρήματα!!!
Δείτε τα προϊόντα και τον τιμοκατάλογο...
Παραγγελίες μέσω www.facebook.com/Arsis.Kozanis (inbox) και μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου infokoz@arsis.gr.
"Τα προϊόντα που παράγουν οι εργαζόμενοι σε αυτό το εργοστάσιο, κουβαλάνε ένα μήνυμα... το μήνυμα μιας συνολικά διαφορετικής ζωής, από τον τρόπο που δουλεύουμε, μέχρι τη σχέση μας με το περιβάλλον. Για το λόγο αυτό επιλέξαμε την παραγωγή εξ ολοκλήρου και αποκλειστικά φυσικών καθαριστικών, στηρίζοντας τις φωνές εκείνες που δηλώνουν πως για να καθαρίσουμε τα σπίτια μας ή τους χώρους εργασίας μας δεν χρειάζεται να επιβαρύνουμε το περιβάλλον, δεν χρειάζεται να επιβαρύνουμε την υγείας μας ή αυτή των παιδιών μας".

Σάββατο 9 Μαΐου 2015

Κυριακάτικο Καφενείο: "Κυριακή, Γιορτή και Σχόλη"


Αυτήν την Κυριακή το Σπίτι της Πόλης μετατρέπεται σε παραδοσιακό καφενέ...
με τσιπουράκια, κρασάκια, μπυρίτσες (κ καφέ που σίγουρα κανένας δεν θα πιει)...
σπιτικούς χειροποίητους μεζέδες...
κουβεντούλα...και καλή καρδιά!!!
έτσι, δηλαδή, όπως πρέπει να είναι οι Κυριακές μας!!!

στην παρέα μας, οι γνωστοί μουσικοί της πόλης:
Δημήτρης Γιαννόπουλος &
Νίκος Διάφας

στην Αγίου Χριστοφόρου 6, λίγο πιο κάτω από την Αίθουσα Τέχνης

φέρτε και τους φίλους σας...

Σας περιμένουμε!!!

Τετάρτη 6 Μαΐου 2015

Η ΑΡΣΙΣ Κοζάνης στην εκπομπή «εντοπισμοί» του west channel


Μη παραλείψετε να δείτε την Πέμπτη 7 Μαΐου, στις 09:30 το βράδυ, στη συχνότητα του west channel, την εκπομπή «εντοπισμοί» που επιμελείται και παρουσιάζει η δημοσιογράφος Βάσω Αννουλίδου, με θέμα την ΑΡΣΙΣ Κοζάνης.

Η εκπομπή γυρίστηκε εξ ολοκλήρου στο νέο μας χώρο και φιλοξενεί εκτός από «όμορφα» πλάνα, συνεντεύξεις από πολλούς εθελοντές και μέλη, οι οποίοι περιγράφουν τις δράσεις, τις εμπειρίες και τα βιώματα από τη συμμετοχή τους στη μεγάλη κοινότητα μας.

Ευχαριστούμε θερμά την Βάσω Αννουλίδου και τον Μιχάλη Νάκο για το πολύ όμορφο απόγευμα που περάσαμε κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της εκπομπής, για την υπομονή, το σεβασμό και τη διακριτικότητα με την οποία χειρίστηκαν το θέμα.
 

Τρίτη 5 Μαΐου 2015

Οι Citizens in Action προτείνουν 4 workcamps σε Ολλανδία, Δανία, Γερμανία και Τουρκία

Τα workcamps της φετινής σεζόν στην Ευρώπη αλλά και σε όλο τον κόσμο είναι πάρα πολλά. Άρα και οι επιλογές πολλές ανάλογα με το είδος της εργασίας που θέλεις να προσφέρεις, τη χώρα που προτιμάς να επισκεφτείς, τις τοπικές κοινωνίες που θα ήθελες να βοηθήσεις και να γνωρίσεις.  Σήμερα προτείνουμε τέσσερα διαφορετικά προγράμματα που σε κάθε ένα από αυτά θα βάλεις τη φαντασία, την τέχνη, το ενδιαφέρον σου και την αγάπη σου προς το περιβάλλον να δουλέψουν για κάτι δημιουργικό και πάνω από όλα χρήσιμο. Οι Citizens in Action θα σου προτείνουν κάθε εβδομάδα  για πολλά άλλα είδη διεθνών εθελοντικών προγραμμάτων. Σε περιμένουμε και φέτος να δηλώσεις συμμετοχή. Δες την εθελοντική προσφορά σου να γίνεται πράξη!

Προστασία περιβάλλοντος και εκδρομές με ποδήλατο στην Ολλανδία.

Όνομα workcamp: Natuurmonumenten
Περιοχή: Nijmegen (The Netherlands)
Είδος: ENVI
Έναρξη: 2015-08-15
Λήξη: 2015-08-29
Ηλικίες: 21-99
[more info]          

Δευτέρα 4 Μαΐου 2015

Ατζέντα Συντονιστικής Συνάντησης (06.05.2015)

Την Τετάρτη 6 Μαΐου, στις 08:30 το βράδυ θα γίνει η Συντονιστική Συνάντηση της ολομέλειας των εθελοντών και των μελών της ΑΡΣΙΣ Κοζάνης. 
Τα θέματα αυτής της συντονιστικής είναι συγκεκριμένα, καθώς κυριαρχεί η προετοιμασία του 5ου Αντιρατσιστικού Φεστιβάλ. 

Συγκεκριμένα:
Ενημέρωση και λήψη απόφασης για τη συμμετοχή μας στην Γιορτή Πολυγλωσσίας που διοργανώνει ο Δήμος Κοζάνης
Προετοιμασία της εκδρομής του Ελεύθερου Σχολείου στον Άγιο Νικόλαο Νάουσας

Προετοιμασία του Κυριακάτικου Καφενείου αυτού του Μήνα (10 Μαΐου)

Απόφαση για υλοποίηση μηνιαίου σεμιναρίου για το μητρικό θηλασμό

5ο Φεστιβάλ Κόντρα στο Ρατσισμό και στον Κοινωνικό Αποκλεισμό

Θυμίζω πως το συγκεκριμένο όργανο είναι το ανώτερο όργανο λήψης αποφάσεων της ΑΡΣΙΣ Κοζάνης και η συμμετοχή σας αναβαθμίζει τον αμεσοδημοκρατικό του χαρακτήρα.

Παρασκευή 1 Μαΐου 2015

Μάης του 1936

Δώδεκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους με πρώτο τον 25χρονο αυτοκινητιστή Τάσο Τούση από το Ασβεστοχώρι. Οι σύντροφοί του τον βάζουν σε μια ξύλινη πόρτα που ξήλωσαν από οικοδομή για να τον μεταφέρουν. Η μάνα του πεσμένη στα γόνατα τον μοιρολογεί μέσα στο δρόμο, γύρω χωροφύλακες και διαδηλωτές. Τη σπαρακτική εικόνα αποτυπώνει ο φωτογραφικός φακός, φτάνει σε όλη την Ελλάδα και ο μεγάλος ποιητής Γιάννης Ρίτσος κλονίζεται και μέσα σε τρεις ημέρες γράφει 14 από τα 20 ποιήματα και δημοσιεύει κάποια εξ αυτών στον Ριζοσπάστη στις 12 Μαΐου.