Πέμπτη 20 Αυγούστου 2015

Tο τελευταίο ποίημα του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα λίγο πριν την εκτέλεσή του

Φ. Γκ. Λόρκα: «Εγώ ποτέ δεν θα γίνω πολιτικός. Είμαι επαναστάτης, γιατί δεν υπάρχει αληθινός ποιητής που να μην είναι επαναστάτης»
--
φώτο/ Ο Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα απαγγέλλει το τελευταίο του ποίημα λίγο πριν την εκτέλεσή του από τους φασίστες τον Αύγουστο του 1936

Το ξημέρωμα της 19ης Αυγούστου 1936 φασίστες παραστρατιωτικοι οπαδοί του Φράνκο (του πολιτικού κινήματος CEDA) πυροβολούν τον Γκαρθία Λόρκα, τον κορυφαίο ποιητή, ζωγράφο, δραματουργό και θεατρικό σκηνοθέτη, λόγω των αριστερών φρονημάτων και της ομοφυλοφιλίας του, και τον ρίχνουν μαζί με άλλα τρία άτομα που εκτέλεσαν εκείνη την αυγή σε ομαδικό ανώνυμο τάφο στην περιοχή Fuentegrande de Alfacar στα περίχωρα του Βίθναρ της Ισπανίας κοντά στη Γρανάδα.
----------

Τετάρτη 19 Αυγούστου 2015

Σε αυτό το εστιατόριο οι εργαζόμενοι έχουν σύνδρομο Down!


Το εστιατόριο Locanda dei Girasoli βρίσκεται στη Ρώμη, Λειτουργεί όπως όλα τα καλά εστιατόρια. Η μόνη διαφορά είναι πως οι 13 από τους 18 εργαζόμενους έχουν σύνδρομο down.

La-Locanda-dei-Girasoli-a-Roma-586x439

Η επιχείρηση άνοιξε το 2000 από τους γονείς των παιδιών και σκοπό έχει να προσφέρει εργασία σε άτομα που γεννήθηκαν με σύνδρομο Down

girasoli_013

Ο πατέρας μιας από τις κοπέλες που δουλεύουν στο εστιατόριο λέει: «Η κόρη μας έχει αλλάξει από τότε που άνοιξε το εστιατόριο. Απέκτησε αυτονομία. Ερχεται στο σπίτι από τη δουλειά και είναι χαρούμενη και περήφανη για ο,τι έκανε κατά τη διάρκεια της ημέρας. Βελτιώθηκαν οι σχέσεις της με τους άλλους ανθρώπους αλλά και η ομιλία της»

spidergirasoli-539x358

Η επιχείρηση πηγαίνει τόσο καλά που σύντομα θα ανοίξει και δεύτερο εστιατόριο στο Παλέρμο της Σικελίας ενώ υπάρχει η σκέψη να ανοίξουν περισσότερα μέσω franchise.

Βογιατζής Ηλίας
Πηγή: eleftheriaonline.gr

Σάββατο 15 Αυγούστου 2015

Χαιρετώ σας κύριοι αταίριαστοι

Χαιρετώ σας κύριοι αταίριαστοι,

Παραμελημένοι από τον κόσμο, ξεχασμένοι στο περιθώριο. Χαιρετώ σας, γιατί μας κρατάτε ζωντανούς. Γιατί μας ξυπνάτε από την άνεση των ορθοπεδικών μαξιλαριών μας και τη ψευδαίσθηση ότι εφιάλτες βλέπουμε μόνο στον ύπνο μας.

Σας ξεχωρίζω, για αυτό σας χαιρετώ. Ήσασταν εικοσιτετράωρα κλεισμένοι και φτιάχνατε μουσική. Ήσασταν στη στάση και γράφατε στίχους, τοίχους. Εσείς έγκλειστοι προσπαθείτε να πλησιάσετε τους ανθρώπους. Σας διαβάζω. Σκέφτομαι τα λόγια του Αλμπέρ Καμύ: "Κανείς δεν συνειδητοποιεί ότι κάποιοι άνθρωποι αναλώνουν τεράστια ενέργεια απλώς για να είναι φυσιολογικοί". Πόσους ανθρώπους έθαψε ο πολιτισμός μας και γιατί ξεφυτρώνουν τόσες κατσαρίδες; Τι σημαίνει φυσιολογικό; Τι σημαίνει μη σπαταλάς το χρόνο σου; Ποιος ορίζει τι είναι σπατάλη χρόνου;

Παρασκευή 14 Αυγούστου 2015

Πρωτοβουλία Πολιτών Ηρακλείου για τους Πρόσφυγες

Οι πρόσφυγες που κατακλύζουν τις ακτές των Ελληνικών νησιών δεν είναι παρά η αντεστραμμένη εικόνα των στρατιωτικών και πολιτικών παρεμβάσεων του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. Αρκεί να διαβάσει κανείς την πρόσφατη Έκθεση (1) της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, για να διαπιστώσει ότι σχεδόν όλες οι χώρες από τις οποίες αναχωρούν οι μεγαλύτερες ομάδες προσφύγων έχουν δεχτεί πρόσφατα την άμεση στρατιωτική παρέμβαση των ΗΠΑ ή κάποιας ευρωπαϊκής χώρας ή την έμμεση συμβολή τους σε κάποιο πολυετή εμφύλιο. Στις τρεις πρώτες θέσεις της λίστας βλέπουμε: Συρία, Ιράκ, Αφγανιστάν. Αναλυτές κάνουν λόγο για τη μεγαλύτερη κρίση μετατόπισης πληθυσμού μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Στην Τουρκία έχουν καταγραφεί πάνω από 2 εκατ. Σύροι πρόσφυγες, ενώ 1,2 εκατ. βρίσκονται στον Λίβανο.
124.000 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν φτάσει φέτος μέσω θαλάσσης -ως τις 31 Ιουλίου- κυρίως στη Λέσβο, τη Χίο, την Κω, την Σάμο και τη Λέρο (50.000 αφίξεις μόνο τον Ιούλιο). Το σύνολο αυτό συνιστά αύξηση που ξεπερνά το 750% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2014 (2).

Πέμπτη 13 Αυγούστου 2015

Ξεχνάμε ή δε μάθαμε ποτέ την Ιστορία μας;

"Μας φορτώνουνε σε ένα καΐκι 260 άτομα....νύχτα ταξιδεύαμε κι ήμαστε σκεπασμένοι από πάνω με μουσαμάδες,με την τούρκικη σημαία για τα αναγνωριστικά αεροπλάνα. Κάναμε 12 μέρες ταξίδι και τα τρόφιμα στις τρεις μέρες τέλειωσαν. Νερά, τρόφιμα, τίποτα δεν υπήρχε. Κι η ψείρα πάνω στη κουπαστή όπως βλέπουμε τα μυρμήγκια στη σειρά. Δώδεκα μέρες ήμασταν σε παραλυσία.Ένας Καρδαμυλίτης μας είχε τρελαθεί και τον είχανε δέσει στο κατάρτι κι ένα παιδάκι πέθανε και το ρίξαμε στη θάλασσα."
Αντώνης Κουτσουράδης, χιώτης πρόσφυγας προς Τουρκία κι από κει Μέση Ανατολή κατά την Κατοχή.
Απ' το βιβλίο του Μακριδάκη, "Συρματένιοι -Ξεσυρματένιοι. Όλοι"
ξεχνάμε ή δε μάθαμε ποτέ την Ιστορία μας.

(από τον τοίχο της σελίδας: "Λέμε ΟΧΙ στη Χρυσή Αυγή")

Τρίτη 11 Αυγούστου 2015

Ακτιβίστριες στα γραφεία της Frontex: Άνθρωποι, όχι διαβατήρια


Στις 30 Ιουνίου, οι ακτιβίστριες της φεμινιστικής αντικαπιταλιστικής ομάδας LilithS έκαψαν τις σημαίες της Frontex μπροστά στα κεντρικά γραφεία της στη Βαρσοβία, καθώς και έναν σωρό από διαβατήρια. “Να μη συμμετέχει πια η Frontex σε βίαιες θαλάσσιες επεμβάσεις, να μη συνεργάζεται με το οργανωμένο έγκλημα στο Μαρόκο και τη Λιβύη. Να σταματήσουν οι θάνατοι από πνιγμό στις ακτές της Ιταλίας, να πάψουν οι επιθέσεις στη Θέουτα και τη Μελίγια, να μη βρίσκονται πια πτώματα μπλεγμένα στα συρματοπλέγματα των βουλγαρικών συνόρων ή διάσπαρτα στα ναρκοπέδια του Έβρου. Να μην κλείνονται πια αθώοι σε απάνθρωπα κέντρα κράτησης και να μη σέρνονται σιδηροδέσμιοι για απέλαση με νυχτερινές πτήσεις.”
 

Κυριακή 9 Αυγούστου 2015

Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα: "I wish I were a villager 2"

Πού; Stara Zagora, Βουλγαρία
Ποιοι; 2 άτομα ηλικίας 18-35 λόγω ακύρωσης
Πότε; 20/08/2015-28/08/2015
Τίτλος: "I wish I were a villager 2"
Προθεσμία 11/8
Περιεχόμενο: Ο στόχος του προγράμματος είναι η προώθηση της επιχειρηματικότητας των νέων. Μέσα απο ειδικά σχεδιασμένες δραστηριότητες οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να διερευνήσουν τους πόρους των περιοχών του χωριού ως τόπος διαβίωσης και κοινωνικής ανάπτυξης καθώς και να ετοιμάσουν μελλοντικές δράσεις.
Καλύπτονται: 100% διαμονή και διατροφή καθ’όλη την διάρκεια του προγράμματος και επιδοτείται το ποσό των 170 ευρώ για αγορά εισιτηρίων, στα πλαίσια των ευρωπαϊκών προγραμμάτων Erasmus+.
Στους συμμετέχοντες μετά το τέλος του προγράμματος, θα δοθεί το πιστοποιητικό Youthpass που είναι αναγνωρισμένο σε όλη την Ε.Ε.

Σάββατο 8 Αυγούστου 2015

Αναζητούμε


αναζητούμε ένα βρεφικό κρεβατάκι και ένα πάρκο για μωρό...
όποιος μπορεί να βοηθήσει ας επικοινωνήσει στο 2461049799, infokoz@arsis.gr, inbox...
ΒΟΗΘΗΣΤΕ ΣΤΗ ΔΙΑΔΟΣΗ!!!

Aναζητούμε ρούχα για τις παρελάσεις που έρχονται... αν έχετε ρούχα παρελάσεων που δεν σας είναι άλλο χρήσιμα, βοηθήστε μας να τα δώσουμε εκεί που θα είναι χρήσιμα!!! τρόποι επικοινωνίας: inbox, infokoz@arsis.gr, 2461049799 ΒΟΗΘΗΣΤΕ ΣΤΗ ΔΙΑΔΟΣΗ!!!


Aναζητούμε ένα εφηβικό κρεβάτι (μαζί με το στρώμα)... όποιος μπορεί να βοηθήσει ας επικοινωνήσει στο 2461049799, inbox, ή infokoz@arsis.gr ΒΟΗΘΗΣΤΕ ΣΤΗ ΔΙΑΔΟΣΗ!!!


H γιαγιά μιας εθελόντριας μας νοσηλεύεται και χρειάζεται άμεσα 3 φιάλες αίμα ανεξαρτήτου ομάδας. Παρακαλούμε να επικοινωνήσετε μαζί μας ή με το τηλέφωνο 6986898760 (Κατερίνα, whats up) για να δώσουμε τα στοιχεία σε οποίον μπορεί να δώσει αίμα. ΒΟΗΘΗΣΤΕ ΣΤΗ ΔΙΑΔΟΣΗ!!!


Συγκέντρωση παπουτσιών για τους πρόσφυγες στη Μυτιλήνη

''Φθάνει συνεχώς κόσμος εξαθλιωμένος, γυναίκες, παιδιά, νήπια με υποθερμία, γυναίκες σε ενδιαφέρουσα να ψάχνουν παιδιά και συζύγους στο δρόμο ξυπόλυτοι εξαθλιωμένοι… Τι να σου πω..''
Μετά από συνεννόηση με την ΑΓΚΑΛΙΑ Λέσβου, μαζεύουμε αθλητικά παπούτσια για τους πρόσφυγες που φθάνουν στο νησί. Από την Δευτέρα 10 Αυγούστου ως την Πέμπτη 13 Αυγούστου, μπορείτε να φέρνετε αθλητικά (ανδρικά, γυναικεία, παιδικά) σε κάθε νούμερο, μεταχειρισμένα ή καινούρια. Θα είμαστε στην Άρσις τα απογεύματα από τις 6 ως τις 8.30, αλλά μπορείτε να τα αφήνετε και οποιαδήποτε ώρα στην τζαμαρία στον πρώτο όροφο, στο ειδικό κουτί. Διαδώστε το, ευχαριστούμε..!