Παρασκευή 29 Απριλίου 2016

Πιο καθαρά μάτια δε μ’ έχουν ξανακοιτάξει

Της Γιώτας Τσιάμη

Πιο δοτικούς ανθρώπους δεν έχω γνωρίσει και πιο καθαρά μάτια δε μ’ έχουν ξανακοιτάξει!
Όταν πρωτοξεκίνησε όλο αυτό στη Λευκόβρυση, πήγα διστακτικά να βοηθήσω με γάντια στα χέρια και μάσκα στο πρόσωπο. Όμως τα παιδιά δε μπορούν να δουν πότε χαμογελάς αν φοράς τη μάσκα.
Την πρώτη φορά που πλησίασα κάποιο με μία μπάλα άρχισαν να μαζεύονται κι άλλα παιδιά γύρω μας, μέχρι που ο κύκλος μεγάλωσε πολύ και μείναμε εκεί να παίζουμε για ώρες. Εκείνο το βράδυ γύρισα σπίτι μου ευτυχισμένη! Το θέμα δεν είναι μόνο να διπλώσεις ρούχα για την Ειδομένη, αλλά να συναναστραφείς τους ανθρώπους. Είναι απίστευτα ευγνώμονες και έτοιμοι να κάνουν για σένα τα πάντα. Ήρθαν απ’ τον πόλεμο αλλά προσπαθούν και δε σταματούν να γελούν! Όχι σαν εσένα μίζερε Έλληνα που χτυπιέσαι γιατί δεν έβγαλε ήλιο σήμερα ή γιατί δε βρήκες τραπέζι στην καφετέρια ή μπλουζάκι στο νούμερο σου.

Πέμπτη 28 Απριλίου 2016

Ο εθελοντισμός δεν έχει σύνορα!

Φέτος το καλοκαίρι κάνε τη διαφορά και γίνε εθελοντής/ντρια σε ένα από τα πολλά διαθέσιμα workcamps σε Ευρώπη, Ασία, Αμερική και Αφρική. Δεν χρειάζεται να έχεις κάποια εμπειρία ή προϋπηρεσία, παρά μόνο χρόνο και διάθεση να προσφέρεις! Οι ελεύθερες θέσεις τελειώνουν γρήγορα, καθώς καθημερινά αιτούνται εθελοντές και εθελόντριες από όλο τον κόσμο! Μη χάσεις την ευκαιρία να ταξιδέψεις, να κάνεις νέους φίλους και να αξιοποιήσεις δημιουργικά το χρόνο σου. Παρακάτω μπορείς να δεις 8 επιλογές που σου προτείνουμε αυτή την εβδομάδα!

Κηπουρική, κατασκευές και άλλες περιβαλλοντικές εργασίες

Όνομα: Kell Am See
Περιοχή: Trier (Germany)
Είδος: Environmental, Manual Work
Έναρξη: 27.06.2016
Λήξη: 11.07.2016
Ηλικίες: 18-99


[more info]

Τρίτη 26 Απριλίου 2016

«Προς φυγή» θεατρικό δρώμενο για την προσφυγιά

Ένα ιδιαίτερο θεατρικό δρώμενο με θέμα την προσφυγιά παρουσιάστηκε την Πέμπτη 21 Απριλίου στο 1ο, στο 2ο και στο 3ο Δημοτικό Σιάτιστας και την Παρασκευή 22 Απριλίου στο 8ο, στο 9ο, στο 12ο Δημοτικό, στο 2ο ΕΠΑ.Λ. και στο 3ο ΓΕ.Λ., από την ομάδα της ΑΡΣΙΣ Κοζάνης.
Ευχαριστούμε για τη συνεργασία τους διευθυντές όλων των σχολείων καθώς και τον σύμβουλο Α΄/Βάθμιας Εκπαίδευσης κ. Γιάννη Παπαδέλη.
Μετά τη μεγάλη αυτή ανταπόκριση, υπάρχει η δυνατότητα παρουσίασης και σε άλλα σχολεία, εφόσον το επιθυμούν.

«Προς φυγή»
Παίζουν: Ιορδάνα Ζαχαράκη, Δημήτρης Καραγιάννης, Κοσμάς Κότσι, Νίκος Λιάκος, Νάσια Ορφανίδου, Βαλάντω Χριστοφορίδου, Μάριος Αγραφιώτης, Αγγελική Σιτηρά, Γιώργος-Ζήσης Μπιλιώνης
Σύλληψη - Σκηνοθεσία: Στέλιος Χλιαράς
Μουσική: Μάκης Καβούκας
Επιμέλεια κίνησης: Αργυρώ Κουρλίτη
Επιμέλεια σκηνικού χώρου - κοστούμια: Εύη Μιμίκου, Φανή Ρόκα
Το βίντεο είναι διαθέσιμο εδώ:

Δευτέρα 25 Απριλίου 2016

Βασικές ερωτήσεις και απαντήσεις για τα δικαιώματα προσφύγων και μεταναστών

Ποιος, πως, τι, γιατί σε αφορά, πώς μπορείς να βοηθήσεις;
Το Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας καταγράφει συνοπτικά όλα όσα θα ήθελες να ξέρεις αλλά κανείς μέχρι τώρα δεν έκανε τον κόπο να σου εξηγήσει.

Δικαιώματα «χαμένα στη ...μετάφραση»

Καθημερινά χιλιάδες άνθρωποι παίρνουν μια από τις πιο δύσκολες αποφάσεις στη ζωή τους: να εγκαταλείψουν το σπίτι τους και συχνά ότι αγαπούν περισσότερο. Ένα ζήτημα για το οποίο όλοι γύρω σου φαίνεται να έχουν άποψη (θετική ή αρνητική), χωρίς όμως απαραίτητα να έχουν και γνώση. Η χειρότερη προσφυγική κρίση στην ιστορία μετά τον Β’ παγκόσμιο πόλεμο, εκατομμύρια άνθρωποι σε αναγκαστική μετακίνηση, πολλοί εξ αυτών στην  Ελλάδα, εικόνες εξαθλίωσης, απελπισίας, φόβου, ελπίδας. Αρκετοί είναι εκείνοι βρίσκονται υπό κράτηση, ενώ άλλοι αντιμετωπίζουν καθημερινά ρατσισμό, ξενοφοβία και διακρίσεις αλλά ταυτόχρονα και συγκινητική αλληλεγγύη και ανθρωπιά. Ανθρώπινα δικαιώματα,  χαμένα στη μετάφραση.

Σάββατο 23 Απριλίου 2016

Κυριακάτικο Ροκ Καφενείο


Της τελευταίας ώρας τα event είναι τα καλύτερα!!!!
και τα Κυριακάτικα Καφενεία ακόμη καλύτερα...
όταν έχουν σπιτικούς μεζέδες...
καθαρά ποτά...
μεγάλη παρέα...
καλούς φίλους και....
αφιέρωμα στη Ροκ Ελληνική Σκηνή!!!

μια όμορφη πρόταση, για μια όμορφη Κυριακή!!!
σας περιμένουμε...

Πέμπτη 21 Απριλίου 2016

Εαρινό Παζάρι 2016…η συνέχεια

Επειδή, η μια φορά δεν είναι ποτέ αρκετή!!!
Επειδή, κάποιες/κάποιοι δεν μπήκαν ακόμη σε πασχαλινή διάθεση!!!
Επειδή, κάποιες/κάποιοι δεν πρόλαβαν!!!
Επειδή, μας το ζητήσατε!!!
Επειδή, η στήριξη σας είναι πάντα μεγάλη!!!
Ανανεώνουμε το ραντεβού μας, στο Εαρινό Παζάρι, αυτήν την Παρασκευή 22 Απριλίου, μέχρι και την Κυριακή 24 Απριλίου, από τις 09:00 το πρωί, μέχρι τις 09:00 το βράδυ, στο χώρο μας που βρίσκεται στην Αγίου Χριστοφόρου 6 (στο πλακόστρωτο λίγο πιο κάτω από την Αίθουσα Τέχνης).
Στο παζάρι μας θα βρείτε χειροποίητες λαμπάδες, πασχαλινά και ανοιξιάτικα διακοσμητικά, κατασκευές, δώρα και πολλά άλλα που κατασκεύασαν με μεράκι και δημιουργικότητα τα παιδιά και οι εθελοντές του Ελεύθερου Σχολείου μας, αλλά και όμορφα μικροαντικείμενα και διακοσμητικά που μας προσέφεραν επιλεγμένες επιχειρήσεις της πόλης μας, σε συμβολικές, ιδιαίτερα χαμηλές τιμές για τη στήριξη των δράσεων μας.

Σας περιμένουμε!!!

Τετάρτη 20 Απριλίου 2016

ΨΗΦΙΣΜΑ: ΣΥΜΦΩΝΙΑ Ε.Ε.-ΤΟΥΡΚΙΑΣ | 5η Πανελλαδική Συνάντηση ΚΙΦΑ

Το σχέδιο συμπερασμάτων του Συμβουλίου κορυφής αποτελεί ένα απαράδεκτο πλαίσιο πολιτικής, που παραβιάζει την σύμβαση της Γενεύης για την προστασία των προσφύγων, νομιμοποιεί το κλείσιμο των συνόρων, δημιουργεί μια ζώνη προστασίας του κέντρου της Ευρώπης και μετατρέπει την Ελλάδα σε ένα διαρκώς διογκούμενο γκέτο προσφύγων και μεταναστών, σε ένα χώρο ενίσχυσης της καταστολής κατά των προσφύγων. Με αυτή την πολιτική θα ενταθεί η εξαθλίωση και των Ελλήνων και των προσφύγων. Η κυβέρνηση φέρει σοβαρές πολιτικές ευθύνες, διότι εγκατέλειψε τη διεκδίκηση, ακόμη και με βέτο, για ανοικτά ευρωπαϊκά σύνορα και αποδέχτηκε στην πράξη την Ειδομένη ως το νέο όριο της Ευρώπης. Η Ελλάδα θα είναι εκτός αυτού του ορίου και εντός της ΕΕ μόνο και μόνο για να εφαρμόζει τα καταστροφικά μνημόνια και να εξοφλεί τους πιστωτές καταπατώντας ανάγκες και δικαιώματα ντόπιων και μεταναστών.

Τρίτη 19 Απριλίου 2016

“ImPARiamo”, στο Celano της Ιταλίας

Τύπος: ανταλλαγή νέων (Youth exchange)
Πού; Celano, Ιταλία
Ποιοί; 1 άτομο 18-30
Πότε; 9/6-19/6/2016
Τίτλος: “ImPARiamo
Προθεσμία υποβολής αιτήσεων:Άμεση!
Περιεχόμενο: To πρόγραμμα αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις διακρίσεις. Στόχος είναι να προωθηθεί η ισότητα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και να αναλυθεί το ζήτημα των διακρίσεων ιδιαίτερα όσον αφορά τα δύο φύλα.
Γλώσσα εργασίας: Αγγλικά
Καλύπτονται: 100% διαμονή καθ’όλη την διάρκεια του προγράμματος και επιστρέφεται το 100% των εισιτηρίων, μέχρι το ύψος των 170 ευρώ, στα πλαίσια των ευρωπαϊκών προγραμμάτων Erasmus+.

Στους συμμετέχοντες μετά το τέλος του προγράμματος, θα δοθεί το πιστοποιητικό Youthpass που είναι αναγνωρισμένο σε όλη την Ε.Ε.

Κυριακή 17 Απριλίου 2016

Παιχνίδι κυνηγιού του χαμένου αυγού: "Χάσαμε τα αυγά και τα πασχάλια", στο Εαρινό Παζάρι

Η φύλακας των αυγών, η κοτούλα Ζιζή, χάνει τα αυγά του Πάσχα. 
Πριν οι άλλες κότες το μάθουν και θυμώσουν ζητά από τα υπόλοιπα ζώα να βοηθήσουν να τα βρουν.
Αν θέλετε και εσείς να βοηθήσετε την κοτούλα Ζιζή, ελάτε σήμερα, Κυριακή 17 Απριλίου, στις 05:00 το απόγευμα, στο χώρο της ΑΡΣΙΣ Κοζάνης (Αγίου Χριστοφόρου 6) για να πάρετε μέρος στο παιχνίδι κυνηγιού του χαμένου αυγού.
Παράλληλα και για όσο τα παιδιά θα συμμετέχουν στο παιχνίδι, οι γονείς και όχι μόνο θα έχετε το χρόνο να ρίξετε μια ματιά στις όμορφες δημιουργίες που φιλοξενεί το φετινό Εαρινό μας Παζάρι.

Σας περιμένουμε!!!

Σάββατο 16 Απριλίου 2016

"Once upon a time in Europe", στην Adana της Τουρκίας

Τύπος: ανταλλαγή νέων (Youth exchange)
Πού; Adana, Τουρκία.
Ποιοί; 5 άτομα 18-30 και 1 αρχηγός ομάδας ανεξαρτήτου ορίου ηλικίας Πότε; 7/6-15/6/2016
Τίτλος: “Once upon a time in Europe” Προθεσμία υποβολής αιτήσεων:18/4 (12 το μεσημέρι)
Περιεχόμενο: To πρόγραμμα αφορά την καταπολέμηση των στερεοτύπων.
Στόχος του προγράμματος είναι η προώθηση της πολιτισμικής διαφορετικότητας και η αντιμετώπιση των προκαταλήψεων. Τα εργαλεία που θα χρησιμοποιηθούν θα είναι η μουσική, το θέατρο, ο χορός και το filming.
Γλώσσα εργασίας: Αγγλικά
Καλύπτονται: 100% διαμονή και διατροφή καθ’όλη την διάρκεια του προγράμματος και επιστρέφεται το 100% των εισιτηρίων, μέχρι το ύψος των 170 ευρώ, στα πλαίσια των ευρωπαϊκών προγραμμάτων Erasmus+.

Στους συμμετέχοντες μετά το τέλος του προγράμματος, θα δοθεί το πιστοποιητικό Youthpass που είναι αναγνωρισμένο σε όλη την Ε.Ε.

Παρασκευή 15 Απριλίου 2016

«Κάτσε στα αυγά σου και κάνε τη ζωγραφιά σου», στο πλαίσιο του Εαρινού Παζαριού

Το Σάββατο 16 Απριλίου, στις 12:00 το μεσημέρι  
στο πλαίσιο των παράλληλων δράσεων του Εαρινού Παζαριού 2016
και στο χώρο της ΑΡΣΙΣ Κοζάνης, 
θα πραγματοποιηθεί η δημιουργική δράση για παιδιά:
«Κάτσε στα αυγά σου και κάνε τη ζωγραφιά σου», 
όπου οι μικροί μας φίλοι θα έχουν την ευκαιρία να δημιουργήσουν τις δικές τους ζωγραφιές επάνω σε πασχαλινά αυγά.


Σας περιμένουμε λοιπόν!!!!

Πέμπτη 14 Απριλίου 2016

Εργαστήριο Δημιουργικής Γραφής: "Βγες από το αυγό σου", στο πλαίσιο του Εαρινού Παζαριού

- Κι εσύ; Ποιος είσαι εσύ; ρωτάω ένα αυγό που βλέπω δίπλα μου
- Είμαι το αυγό, μου απαντάει, ένα τσόφλι με κρόκο και ασπράδι. Και που μιλάω είναι θαύμα! Η μάνα μου μου είπε όταν γεννήθηκα: τώρα δεν είσαι τίποτα, μόλις όμως σκάσεις μπορείς να γίνεις πολλά.

Ένα Εργαστήριο Δημιουργικής Γραφής, από την Ελένη Γκόρα, για όσους δεν θέλουν να βγάλουν το σκασμό. Ξεκινώντας από το φόβο και επιστρέφοντας στο όνειρο, θα γράψουμε και θα σβήσουμε όσα αφήνουμε να σκάνε μέσα μας.
Τα κείμενα απ' τους συμμετέχοντες θα αναρτηθούν στο blog της ΑΡΣΙΣ Κοζάνης.

Την Παρασκευή 15 Απριλίου, στις 08:30 το βράδυ, στο χώρο της ΑΡΣΙΣ Κοζάνης.

Μη σκας έλα!!!

Τετάρτη 13 Απριλίου 2016

Εαρινό Παζάρι 2016

Καλούμε τις νονές, τους νονούς και όλους εσάς να έρθετε να κάνετε τα πασχαλινά σας και όχι μόνο, ψώνια από το καθιερωμένο Εαρινό Παζάρι της ΑΡΣΙΣ Κοζάνης.
Στο παζάρι μας θα βρείτε χειροποίητες λαμπάδες, πασχαλινά και ανοιξιάτικα διακοσμητικά, κατασκευές, δώρα και πολλά άλλα που κατασκεύασαν με μεράκι και δημιουργικότητα τα παιδιά και οι εθελοντές του Ελεύθερου Σχολείου μας, αλλά και όμορφα μικροαντικείμενα και διακοσμητικά που μας προσέφεραν επιλεγμένες επιχειρήσεις της πόλης μας, που στηρίζουν το παζάρι μας.
Όλες οι κατασκευές θα διατίθενται σε συμβολικές τιμές με σκοπό την ενίσχυση της λειτουργίας του Ελεύθερου Σχολείου και των υπολοίπων δράσεων που αναπτύσσει η ΑΡΣΙΣ στην Κοζάνη.
Παράλληλα, όποιες/όποιοι επιθυμείτε και μέχρι και τις ημέρες του παζαριού, μπορείτε να μας φέρνετε μικροαντικείμενα και διάφορα διακοσμητικά που δεν σας είναι άλλο χρήσιμα, για να στηρίξετε και με έναν επιπλέον τρόπο το παζάρι μας.
Οι παράλληλες δράσεις του παζαριού περιλαμβάνουν όμορφες δραστηριότητες για τις φίλες και τους φίλους μας, κάθε ηλικίας. 
Συγκεκριμένα:

Παρασκευή 15 Απριλίου, 08:30 το βράδυ:
Εργαστήριο Δημιουργικής Γραφής: «Βγες από το αυγό σου», με την Ελένη Γκόρα

Οι αιτήσεις για τα καλοκαιρινά workcamps συνεχίζονται!

Θα σου άρεσε να περάσεις λίγες εβδομάδες στο εξωτερικό προσφέροντας το χρόνο σου εθελοντικά μαζί με άλλους νέους και νέες από όλο τον κόσμο; Αν ναι τότε μη χάνεις χρόνο, δήλωσε συμμετοχή σε ένα από τα εκατοντάδες  διαθέσιμα προγράμματα εθελοντισμού για αυτό το καλοκαίρι. Στην αίτηση σου μπορείς να δηλώσεις μέχρι και τέσσερα workcamps με σειρά προτεραιότητας, έτσι ώστε να έχεις περισσότερες πιθανότητες να επιλεγείς σε ένα από αυτά. Αρχαιολογικές ανασκαφές, οργάνωση μικρών θεατρικών παραστάσεων, δημιουργικές δραστηριότητες με παιδιά και περιβαλλοντικές δράσεις είναι λίγες μόνο από τις επιλογές που σε περιμένουν!
 
Οργανικές καλλιέργειες και φροντίδα ζώων σε φάρμα της Ουαλίας

Όνομα: Caerhus Organic Community
Περιοχή: Pembrokeshire (Wales)
Είδος: Environmental, Agriculture
Έναρξη: 18.06.2016
Λήξη: 02.07.2016
Ηλικίες: 18-99
[more info]

Δευτέρα 11 Απριλίου 2016

Δωρεά στη μνήμη της Καίτης Παπαδοπούλου-Ζιάμπρα

Ευχαριστούμε θερμά την οικογένεια του κ. Σάκη Ζιάμπρα για τη δωρεά 100,00 ευρώ στη μνήμη της αγαπημένης αδελφής τους Καίτης, η οποία έφυγε από τη ζωή στο Τορόντο του Καναδά, όπου και ζούσε.
Η συγκεκριμένη δωρεά θα στηρίξει τη λειτουργία του Ελεύθερου Σχολείου της ΑΡΣΙΣ Κοζάνης, το οποίο φιλοξενεί, σήμερα, περισσότερα από 100 παιδιά από την Α΄ τάξη του Δημοτικού, μέχρι την προετοιμασία για τις πανελλήνιες εξετάσεις των μαθητών της Γ΄ τάξης του Λυκείου, οι οικογένειες των οποίων δεν μπορούν να στηρίξουν τη σχολική τους φοίτηση.
Σήμερα, που η στήριξη των ανθρώπων που δοκιμάζονται περισσότερο από τη φτώχεια και αντιμετωπίζουν προβλήματα καθημερινής επιβίωσης, φαντάζει επιτακτικότερη από ποτέ, ανάλογες κινήσεις μας δίνουν δύναμη και ελπίδα, ενισχύοντας την πίστη μας ότι όλοι μαζί μπορούμε να συμβάλουμε ουσιαστικότερα στον αγώνα κατά της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.

Περισσότερες πληροφορίες για τις δράσεις της ΑΡΣΙΣ Κοζάνης, αλλά και για πιθανούς τρόπους υποστήριξης της προσπάθειας της, μπορείτε να βρείτε στο τηλέφωνο 2461049799, στο e-mail: infokoz@arsis.gr, στο δικτυακό τόπο: www.arsiskozanis.blogspot.gr ή μέσω της σελίδας www.facebook.com/Arsis.Kozanis  

Σάββατο 9 Απριλίου 2016

Φέρτε μας τα μικροαντικείμενα που δεν χρειάζεστε: στηρίξτε το παζάρι μας



Οι κατασκευές για το καθιερωμένο Εαρινό Παζάρι μας ξεκίνησαν!!!
Μικροί και μεγάλοι εθελοντές φτιάχνουν χειροποίητα, μοναδικά πράγματα που σίγουρα θα σας ξαφνιάσουν...
Περιμένουν, ωστόσο και τη δική σας στήριξη στο παζάρι που ουσιαστικά στηρίζει όλες μας τις δράσεις...
Από σήμερα, λοιπόν και μέχρι τις ημέρες υλοποίησης του παζαριού (15-17 Απριλίου) μπορείτε να φέρνετε στο χώρο μας (καθημερινά 04:00-09:00 το απόγευμα) διάφορα μικροαντικείμενα, διακοσμητικά, χρηστικές συσκευές, σκεύη και οτιδήποτε άλλα που δεν σας είναι χρήσιμο...αλλά θα μπορούσε να στηρίξει τις πωλήσεις του παζαριού μας!!!

ΒΟΗΘΗΣΤΕ ΣΤΗ ΔΙΑΔΟΣΗ!!!

Τρίτη 5 Απριλίου 2016

Εμπειρίες της συμμετοχής του Αργύρη στο πρόγραμμα του Erasmus+ "Sharing Common Values" στο Belluno (Italy)

Ο Αργύρης συμμετείχε πρόσφατα σε ένα πρόγραμμα Erasmus+ όπου ανάμεσα στα υπόλοιπα γνώρισε πολύ κόσμο από διαφορετικές χώρες και έζησε μια όμορφη εμπειρία κάνοντας καινούργιους φίλους.

Επειδή ο οργανισμός που τους φιλοξένησε ήθελε εκτός από τη γνώση οι συμμετέχοντες να έχουν και όμορφες στιγμές να θυμούνται, έκαναν το πρόγραμμα πιο ενδιαφέρον και διασκεδαστικό. Παράλληλα, παραχώρησαν στους συμμετέχοντες  ένα θεατράκι, να περνάνε ευχάριστα την ώρα τους και ένα χώρο για πολλές από τις δραστηριότητες τους και τις εργασίες που είχαν να κάνουν!

Το πρόγραμμα είχε κάποιες κύριες δραστηριότητες οι οποίες ήταν:
·         role plays
·         world cafe
·         debates   
·         video making/editing workshop
·         theatre workshop
·         flashmob workshop  
·         performance art workshop
·         videotelling workshop

ΠΑΙΔΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ Η Κοκκινοσκουφίτσα


ΚΙΝ/ΘΕΑΤΡΟ ΦΙΛΙΠΠΟΣ – ΚΟΖΑΝΗ
ΣΑΒΒΑΤΟ 9 ΑΠΡΙΛΙΟΥ - ώρες 17.15 & 19.15
ΠΡΟΠ : ΒΙΒΛ/ΛΕΙΟ ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗ – 24610 24717 
Προπώληση 7€ - Ταμείο 9€ - Πληροφορίες - 6974797109  
  ΚΕΙΜΕΝΟ - ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ : ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΟΥΛΗΣ

Πιστό στο ραντεβού του το Μικρό Θέατρο Λάρισας έπειτα από την τεράστια επιτυχία που σημείωσε με την παράσταση Ο Λαγός & η Χελώνα….μύθοι του Αισώπου σε όλη την Ελλάδα, συνεχίζει την παράδοση που δημιούργησε από το 2009 με τις ποιοτικές παιδικές παραγωγές του , καθώς παρουσιάζει για 6η χρονιά στην πόλη μας το πασίγνωστο παραμύθι του Σαρλ Περώ όπου γράφτηκε για 1η φορά το 1697. Μετά ακολούθησαν οι Αδελφοί Γκρίμ όπου το διασκεύασαν με δυο διαφορετικές εκδοχές.
Η κοκκινοσκουφίτσα στον δρόμο για το σπίτι της Γιαγιάς παρακούει τις συμβουλές της μαμάς της και περνάει από το σκοτεινό μέρος του δάσους όπου συναντά τον Λύκο και ξεκινάει η ιστορία μας
Μια πιο χαρούμενη και αισιόδοξη εκδοχή!
Η Κοκκινοσκουφίτσα … και ο Καλός Λύκος.
Μια "αθώα" θεατρική μεταφορά που συνδυάζει την διδαχή και τη διασκέδαση. Ο αυθορμητισμός της Κοκκινοσκουφίτσας δημιουργεί "κωμικές" καταστάσεις και η πείνα του Λύκου μπλέκει περισσότερο τα πράγματα σε μια ιστορία που κερδισμένοι βγαίνουν όλοι.

Κυριακή 3 Απριλίου 2016

7 άτομα σε πρόγραμμα Erasmus+ στην Τουρκία

Ζητούνται 7 άτομα ελληνικής υπηκοότητας και ηλικίας 18-30 ετών, για ανταλλαγή νέων, του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+, με θέμα την ΑΝΕΡΓΙΑ των ΝΕΩΝ, στη Yalova της Τουρκίας, από 15-21 Απριλίου 2016. Καλύπτονται 170 ευρώ στα έξοδα μετακίνησης, ΔΩΡΕΑΝ διαμονη -διατροφή! Επειδή οι ημερομηνίες πιέζουν, όσοι/όσες ενδιαφέρεστε επικοινωνήστε άμεσα με το infokoz@arsis.gr. 

Ολομέλεια Απριλίου

Τη Δευτέρα 04 Απριλίου, στις 8.00 το βράδυ, στο χώρο μας, θα πραγματοποιηθεί η Ολομέλεια Απριλίου, των εθελοντών και των μελών της ΑΡΣΙΣ Κοζάνης.
Θέματα της ολομέλειας θα αποτελέσουν:


·         Ο οικονομικός απολογισμός του Μαρτίου
·         Ο προγραμματισμός του Εαρινού Παζαριού
·         Ο προγραμματισμός της εκδρομής του Ελεύθερου Σχολείου
·         Η έναρξη των συζητήσεων για το φετινό Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ
·         Η δημιουργία ενός καινούργιου χώρου για μεταχειρισμένα έπιπλα, ηλεκτρικές συσκευές κ.α.
·         Οι σκέψεις για τη διαχείριση της οφειλής στη ΔΕΥΑΚ (κόστος προμήθειας του εναλλάκτη κατά την εγκατάσταση τηλεθέρμανσης στο νέο κτίριο)
·         Η ενεργή συμμετοχή μας στη διεύρυνση της λίστας με τα μέλη (συνδρομητές) μας
·         Ο απολογισμός των μέχρι τώρα δράσεων μας για τους πρόσφυγες
Και φυσικά όποια άλλα θέματα θέλετε να φέρετε προς συζήτηση
Στο τέλος θα γίνει ο απολογισμός, με οπτικοαουστικό υλικό των δράσεων που υλοποιήσαμε το 2015.
Θυμίζουμε πως η συνάντηση αυτή αποτελεί το ανώτερο όργανο συντονισμού και λήψης απόφασης που έχει προκύψει ως αποτέλεσμα της οριζόντιας οργάνωσης μας και στο οποίο μπορούν να πάρουν μέρος ισότιμα όλοι οι εθελοντές και τα μέλη της ΑΡΣΙΣ Κοζάνης.

Να είστε εκεί εγκαίρως...

Σάββατο 2 Απριλίου 2016

Ανακοίνωση των προσφυγικών κοινοτήτων με αφορμή τα επεισόδια στον Πειραιά

Αθήνα, 31/03/2016 
Οι ευθύνες…

Χθες, 30/03/2016, σημειώθηκαν επεισόδια στον Πειραιά μεταξύ Σύρων και Αφγανών προσφύγων, με την δυσάρεστη κατάληξη τραυματισμένων σε το νοσοκομείο. Τα ΜΜΕ έσπευσαν, και πάλι, να καλύψουν το γεγονός… Λυπούμαστε πολύ για αυτό το άσχημο συμβάν και ευχόμαστε καλή και γρήγορη ανάρρωση στους τραυματισμένους. Ευχόμαστε, επίσης, να είναι το τελευταίο.
Τέτοιες όμως εκρηκτικές αντιδράσεις, προφανώς υποδηλώνουν ένα πρόβλημα. Ποιο είναι λοιπόν το πρόβλημα, ποιες είναι οι ευθύνες, ποιες είναι οι προτάσεις; χρειάζεται μια σοβαρή συζήτηση εφ’ολης της ύλης.
Για άλλη μια φορά, υπονοείται ότι το πρόβλημα είναι και δημιουργείται από τους πρόσφυγες. Ποιοι είναι τελικά αυτοί οι πρόσφυγες; αυτοί που έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν εσπευσμένα τα σπίτια τους και την χώρα τους για να γλιτώσουν την ζωή τους; αυτοί που έχουν περάσει χίλιους κινδύνους και τώρα βρίσκονται πεταμένοι ανά χιλιάδες στο δρόμο; Χωρίς ενημέρωση, χωρίς παρουσία υπευθύνων, χωρίς αξιοπρέπεια; Μήπως το πρόβλημα πηγάζει από αλλού;
Μήπως το πρόβλημα είναι η παντελής έλλειψη επίσημης, έγκυρης και σωστής ενημέρωσης για τις δυνατότητες και τις επιλογές που έχουν;
Μήπως το πρόβλημα είναι οι κακόβουλες φήμες που διαδίδονται και σπέρνουν την αντιπαράθεση μεταξύ ταλαιπωρημένων και απελπισμένων ανθρώπων; Το ΕΦΠ και οι κοινότητες είναι εκεί. Μιλάνε την γλώσσα και την ακούνε…

Μαρία Πολυδούρη (1 Απριλίου 1902 – 29 Απριλίου 1930)

Ποιήτρια της νεορομαντικής σχολής από την Καλαμάτα, η Μαρία Πολυδούρη γεννήθηκε την 1η Απριλίου του 1902 και ήταν κόρη του φιλόλογου Ευγένιου Πολυδούρη και της Κυριακής Μαρκάτου, μιας γυναίκας με πρώιμες φεμινιστικές ανησυχίες. Ολοκλήρωσε τις γυμνασιακές της σπουδές στην Καλαμάτα, αφού προηγουμένως είχε φοιτήσει σε σχολεία του Γυθείου …και των Φιλιατρών…. 
Στα γράμματα εμφανίζεται σε ηλικία 14 ετών, με το πεζοτράγουδο «Ο πόνος της μάνας». Αναφέρεται στο θάνατο ενός ναυτικού, τον οποίον ξέβρασαν τα κύματα στις ακτές των Φιλιατρών και είναι επηρεασμένο από τα μανιάτικα μοιρολόγια που άκουγε στο Γύθειο. Σε ηλικία 16 ετών διορίζεται στη Νομαρχία Μεσσηνίας, κατόπιν διαγωνισμού και παράλληλα εκδηλώνει ζωηρό ενδιαφέρον για το γυναικείο ζήτημα. Το 1920 χάνει, σε διάστημα σαράντα ημερών, τον πατέρα και τη μητέρα της. 
Το 1921 μετατίθεται στη Νομαρχία Αθηνών και παράλληλα εγγράφεται στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Στην υπηρεσία της θα γνωρίσει τον συνάδελφο και ομότεχνό της Κώστα Καρυωτάκη και μεταξύ τους θα αναπτυχθεί ένας σφοδρός έρωτας, που θα κρατήσει λίγο, αλλά θα παίξει καθοριστικό ρόλο στη ζωή και το έργο της.