Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2016

Καταχωρούνται πλέον στο «ΕΡΓΑΝΗ» οι αιτούντες άσυλο

Αθήνα, 26/09/2016

Η ΑΡΣΙΣ - Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων εκφράζει την ικανοποίησή της για την ευνοϊκή εξέλιξη του αιτήματος που είχε καταθέσει η ομάδας του Legal Aid ARSIS προς το Υπουργείο Εργασίας σχετικά με την άδεια εργασίας των αιτούντων άσυλο.
Συγκεκριμένα, με επιστολή μας στις 20.7.2016 επισημάναμε ότι το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ δεν διέθετε  κωδικό  για  την  καταχώριση  των  «αιτούντων  άσυλο»  και  «αιτούντων  διεθνή προστασία»,  με  αποτέλεσμα  η  ασάφεια  αυτή  του  συστήματος  να  ενισχύει  την επιφυλακτικότητα  των  επιχειρήσεων,  να  δημιουργεί  αβεβαιότητα  για  το  νόμιμο  της πρόσληψης και, εντέλει, να καθιστά το νόμο ελλιπή και ανενεργό.
Σε πρόσφατη επικοινωνία που είχαμε με το Υπουργείο Εργασίας ενημερωθήκαμε για την επίλυση  του  θέματος.  Θέλουμε  να  πιστεύουμε  ότι  η  Δημόσια  Διοίκηση  θα  συνεχίσει  να λαμβάνει  υπόψη  της  τις  προτάσεις  της  κοινωνίας  των  πολιτών  για  την  εύρυθμη  και αποτελεσματική λειτουργία της προς όφελος των πολιτών και την προστασία των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων ανεξαρτήτως φυλής, εθνικότητας, φύλου και θρησκεύματος.
Πληροφορίες: Ευαγγελία Κοντοδήμα, 210-82.59.880, arsisathina@gmail.com, www.arsis.gr 

Συλλυπητήριο μήνυμα για τον απρόσμενο θάνατο του Χ. Κακλίδη

Απευθυνόμασταν συχνά στον Χρήστο Κακλίδη. Πάντα περίσσευαν, γύρω μας, αυτοί που είχαν ανάγκη ένα ψωμί, ένα κρουασάν, μια τυρόπιττα. Κι όχι μόνο. Ποτέ δε μας είπε όχι:
«Όσο μπορώ θα ‘μαι δίπλα σας», μας έλεγε, «γιατί δεν ξεχνώ ποτέ ούτε πώς ξεκίνησα, ούτε πού βρίσκομαι. Και, σας παρακαλώ, να μείνει μεταξύ μας».
Ως «ευχαριστώ», θέλουμε να εκφράσουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στους δικούς του ανθρώπους.

Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2016

Ένα ψωμί που περιμένει

Το «Ψωμί σε αναμονή» μια προσπάθεια ανθρωπιάς κι αλληλεγγύης της ΑΡΣΙΣ Κοζάνης και του Σωματείου Αρτοποιών Κοζάνης «ο Προφήτης Ηλίας» συνεχίζει να καταγράφει τη δική του πορεία στα δρώμενα της πόλης.
Με την επικαιροποίηση της αφίσας σε όλα τα αρτοποιεία της ευρύτερης περιοχής, με συνεχή ενημέρωση και εκπαίδευση των αρτοποιών και με συνεχή αξιολόγηση της προσπάθειας στο διάστημα λειτουργίας της, η δράση καθιερώθηκε τόσο στη συνείδηση των ανθρώπων που τη στηρίζουν και αφήνουν «ψωμιά να περιμένουν», όσο και των ανθρώπων που κάνουν χρήση της δυνατότητας.
Προσφέρουμε στην κοινωνία μια δράση η οποία ξεκινά από την ίδια και καταλήγει στην ίδια, χωρίς να μεσολαβούν ενδιάμεσοι κοινωνικοί φορείς (ούτε καν εμείς), χωρίς να υπάρχει ανάγκη πιστοποίησης της «φτώχειας» και με κύρια χαρακτηριστικά τη διακριτικότητα, το σεβασμό, την ειλικρινή διάθεση και την καλή πίστη.

Η ιδέα είναι απλή και τα βήματα τα εξής:
1.      Αναζητείστε τα αρτοποιεία με την αφίσα της δράσης.
2.      Με την αγορά του δικού σας ψωμιού «πληρώστε» ένα επιπλέον ψωμί, κουλούρι ή κάτι άλλο που επιθυμείτε και αφήστε το να «περιμένει» κάποιον άνθρωπο που μπορεί να το χρειάζεται.
3.      Η/Ο αρτοποιός θα κόψει μπροστά σας την αντίστοιχη απόδειξη και θα την τοποθετήσει σε εμφανές σημείο (καλάθι, κ.λπ.) και παράλληλα θα αναγράψει τον αριθμό των ψωμιών ή άλλων ειδών που είναι σε αναμονή σε κάποιον πίνακα.
4.      Αν θέλετε να πάρετε κάποιο «ψωμί σε αναμονή» το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να επισκεφτείτε ένα φούρνο, που στη βιτρίνα του θα υπάρχει η αντίστοιχη ενημερωτική αφίσα και να το ζητήσετε. Ο φούρνος θα σας το διαθέσει διακριτικά, μαζί με την απόδειξη, χωρίς να καταλάβει καμία/κανένας από τους υπόλοιπους παρεβρισκόμενους τίποτα.

Σε μια εποχή που διακρίνεται από τον εφησυχασμό, σε μια εποχή που όλα δείχνουν πως έχουμε αρχίσει να συνηθίζουμε τις συνέπειες της κρίσης και την πτώση του βιοτικού μας επιπέδου, η δράση αυτή έχει έναν ακόμη στόχο: να ταρακουνήσει, να ξυπνήσει τα αντανακλαστικά των ανθρώπων και να τους θυμίσει πως όχι απλά δεν πέρασαν οι συνέπειες της κρίσης, αντιθέτως όσο περνάει ο καιρός τόσο και πιο έντονες γίνονται, τόσο περισσότεροι άνθρωποι στερούνται ακόμη και των βασικών.

Ευχαριστούμε
όσες και όσους στηρίζουν τη δράση και οραματίζονται μαζί μας μια τοπική κοινωνία σε αναμονή: σε αναμονή να υποστηρίξει… σε αναμονή να εκφράσει την αλληλεγγύη της… σε αναμονή να επέμβει εκεί που χρειάζεται… σε αναμονή να διεκδικήσει τα δικαιώματα όλων των μελών της!!!

Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2016

Αν δεν υπάρχει έρωτας, δεν υπάρχει εκπαίδευση, Καστοριάδης


Πολύ μικρό, πολύ ουσιαστικό.

"Για να υπάρξει πραγματική εκπαίδευση με την αυστηρή έννοια του όρου υπάρχει μια βασική προϋπόθεση: είναι ότι αυτή η εκπαιδευτική διαδικασία γίνεται αντικείμενο επένδυσης και πάθους και από τους εκπαιδευτές και από τους εκπαιδευόμενους και, για να το πω καθαρά, ότι αν δεν υπάρχει έρωτας μες στην εκπαίδευση δεν υπάρχει εκπαίδευση!

Εάν κάποιος κάτι μαθαίνει μέσα στο σχολείο είναι διότι, διαδοχικά, έναν καθηγητή σε κάποια τάξη - και στο πανεπιστήμιο ακόμη - τον ερωτεύεται και τον ερωτεύεται διότι βλέπει ότι αυτός ο ίδιος ο καθηγητής είναι ερωτευμένος με αυτό που διδάσκει.

Λοιπόν, για να τα πω επίσης καθαρά και για να γίνω πλήρως απεχθής σ’ αυτούς που με ακούνε, σήμερα οι εκπαιδευτικοί ασχολούνται με τις επαγγελματικές τους διεκδικήσεις, οι οικογένειες ασχολούνται με το να πάρει το παιδί ένα ‘χαρτί’ και τα παιδιά ασχολούνται με οτιδήποτε άλλο εκτός από την επένδυση των πραγμάτων που μαθαίνουν. Λοιπόν, δεν είναι δυνατόν να υπάρξει εκπαίδευση."

Ο Κορνήλιος Καστοριάδης (Κωνσταντινούπολη, 11 Μαρτίου 1922 – Παρίσι, 26 Δεκεμβρίου 1997) ήταν Έλληνας φιλόσοφος, οικονομολόγος και ψυχαναλυτής. Από τους μεγαλύτερους στοχαστές του 20ου αιώνα, συνένωσε στο έργο του την πολιτική, τη φιλοσοφία και την ψυχανάλυση. Αποκλήθηκε «φιλόσοφος της αυτονομίας», υπήρξε συγγραφέας του σημαντικού βιβλίου «Η φαντασιακή θέσμιση της κοινωνίας» και συνιδρυτής του περιοδικού «Σοσιαλισμός ή Βαρβαρότητα».

Πηγή: enfo.gr

Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2016

Party…συγκέντρωσης σχολικών ειδών_Barcode Vol2

Την Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου, σας περιμένουμε στο Barcode beer bar, από τις 08:00 το βράδυ και έπειτα σε μια δράση συγκέντρωσης σχολικών ειδών, παρέας, κουβέντας και φυσικά διασκέδασης που συνοδεύουν όλα μας τα party.
Ξεκινώντας, ίσως, την πιο δύσκολη χρονιά των τελευταίων χρόνων, γιατί η κρίση μπορεί να μη φεύγει, έρχεται όμως ο εφησυχασμός, σας περιμένουμε όλους με σχολικά είδη (καινούργια ή μεταχειρισμένα) ή και χωρίς... με καλή διάθεση ή και χωρίς (θα σας τη φτιάξουμε)... να τα πούμε... και να περάσουμε καλά!!!
Σχολικές τσάντες, τετράδια, κασετίνες, μολύβια, στυλό, γόμες, ξύστρες, χαρτί Α4, διορθωτικά, μπλοκ ζωγραφικής, ακουαρέλες, τέμπερες- κηρομπογιές, μαρκαδόρους- ξυλομπογιές, πινέλα, κόλλες (υγρές και στικ), πλαστελίνες, ψαλιδάκια, διαφάνειες κ.α είναι ενδεικτικά κάποια από τα υλικά που έχουν ανάγκη πολλά παιδιά στην πόλη μας.
Ευχαριστούμε τους ανθρώπους του Barcode beer bar που για δεύτερη χρονιά φιλοξενούν το party, αλλά και για την οικονομική ενίσχυση που θα προσφέρουν στην προσπάθεια μας, καθώς ένα μέρος των εσόδων θα διατεθούν για τη στήριξη του Ελεύθερου Σχολείου.

σας περιμένουμε...

γιατί τα δύσκολα τα περνάμε μαζί!!!
γιατί η αλληλεγγύη μπορεί να έχει και πλάκα!!!


Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2016

Το άσχημο κάστρο του ρατσισμού

Του Νίκου Αναστασιάδη
Μαζική αποστροφή έχει προκαλέσει η απόφαση του Συλλόγου Γονέων του 5ου δημοτικού σχολείου Ωραιοκάστρου Θεσσαλονίκης που σε ανακοίνωση του δηλώνουν ότι αρνούνται να δεχτούν τα παιδιά των προσφύγων πολέμου που διαμένουν στην περιοχή τους στο σχολείο.

Μα είναι δυνατόν;

Είναι δυνατόν γονείς να αρνούνται την εκπαίδευση σε παιδιά “άλλων” μόνο και μόνο επειδή γεννήθηκαν σε άλλη χώρα;
Είναι δυνατόν να έχουν ξεχάσει την ιστορία τους;
Το Ωραιόκαστρο ήταν ένας βοσκότοπος με έλη, κουνούπια και κρούσματα ελονοσίας όπου του ’22 εγκατέστησαν πρόσφυγες από τον Πόντο και τη Μικρά Ασία. Τότε, οι άνθρωποι εκείνοι είχαν αντιμετωπίσει το ρατσισμό από τους “ντόπιους”. Τουρκόσπορους τους έλεγαν, ενώ τα ανέκδοτα για τους πόντιους ήταν χαρακτηριστικά της υποτίμησης με την οποία τους αντιμετώπιζαν.
Είναι δυνατόν να μην σκέφτονται το μέλλον τους;

Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2016

Η ψυχολογία του φασίστα


Σαν σήμερα, στις 8 Σεπτεμβρίου του 2000, έφυγε από τη ζωή ο Βασίλης Ραφαηλίδης. Δημοσιογράφος, συγγραφέας και κριτικός κινηματογράφου, υπήρξε φωτεινό μυαλό, ιδεολόγος της αριστεράς, ενώ ήταν προικισμένος με μια σπουδαία πένα.

Με αφορμή την επέτειο του θανάτου του τo Τvxs.gr δημοσιεύει ένα άρθρο του Βασίλη Ραφαηλίδη για τον φασισμό:
Ας μάθουμε επιτέλους να λέμε τα πράγματα με τ' όνομά τους και να μην παραποιούμε την ιστορία μας. Ο ελληνικός λαός, στην πλειοψηφία του, αγάπησε το Μεταξά. Όπως και οι Ιταλοί που αγάπησαν το Μουσολίνι, όπως και ο Γερμανοί που αγάπησαν το Χίτλερ, όπως και οι Ισπανοί που αγάπησαν το Φράνκο. Ο φασισμός είναι λαϊκισμός- και κάθε λαϊκισμός είναι φασισμός κατά βάσιν και κατ' ουσίαν.
Ο φασισμός δεν αγαπά το μεγάλο κεφάλαιο (εκτός από το πάρα πολύ μεγάλο που τον γεννάει) και λατρεύει το μικρομεσαίο. Ο φασισμός είναι κοινωνικό καθεστώς σπέσιαλ για μικροαστούς. Όχι για αστούς, ούτε για προλετάριους. Οι αστοί και οι προλετάριοι βρέθηκαν αντίπαλοί του εξ αρχής. Και δεδομένου ότι στη λεγόμενη αστική κοινωνία δεν κυριαρχούν οι αστοί αλλά οι μικροαστοί, δεν είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς την απήχηση που είχαν στο λαό τα φασιστικά καθεστώτα.

Εγρήγορση για τα δικαιώματα των παιδιών που μετακινούνται, με έμφαση στην εκπαίδευση, ζητά ο Συνήγορος του Πολίτη


Διαβάστε το Δελτίο τύπου εδώ.
  

Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2016

Open Course – ΑΡΣΙΣ-Κοζάνης: Δωρεάν προετοιμασία για τις πανελλήνιες εξετάσεις και εγγραφές μαθητών λυκείου

Μετά από τις πολύτιμες εμπειρίες των προηγούμενων ετών, για άλλη μια χρονιά η ΑΡΣΙΣ-Κοζάνης και η ομάδα εθελοντών φοιτητών του Τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας OPENCOURSE, με ενωμένες τις δυνάμεις τους, συνεχίζουν τη δράση «δωρεάν προετοιμασία για τις πανελλήνιες εξετάσεις» μαθητών/τριών Γ΄ Λυκείου, στις θετικές, τεχνολογικές και θεωρητικές επιστήμες. Παράλληλα, από σήμερα και για ολόκληρο το Σεπτέμβριο θα υλοποιούνται οι εγγραφές των μαθητών/τριών λυκείου στο Ελεύθερο Σχολείο της ΑΡΣΙΣ Κοζάνης.
Το Ελεύθερο Σχολείο προσφέρει δωρεάν παρακολούθηση όποιων σχολικών μαθημάτων επιθυμούν οι μαθητές/τριες ακόμα και αγγλικά και ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Παράλληλα, κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς γίνονται διάφορες δημιουργικές δραστηριότητες, εκδρομές και δράσεις που έχουν ως στόχο να ψυχαγωγήσουν και να ενθαρρύνουν τους συμμετέχοντες να γνωρίσουν και να μάθουν τον εαυτό τους αλλά και πράματα εκτός του σχολικού προγράμματος.
Σε καμιά περίπτωση, μέσα από τις δράσεις μας, δεν επιδιώκουμε να δικαιολογήσουμε ή να υποκαταστήσουμε τις υποχρεώσεις του τυπικού συστήματος εκπαίδευσης. Αντίθετα, προτάσσουμε τη συλλογικότητα, πιστεύοντας σε μια παιδεία δημόσια, σε μια παιδαγωγική σύγχρονη και σε ίσες ευκαιρίες για όλους, θέλοντας να δώσουμε στους μαθητές μας ένα «καλό» μάθημα αλληλεγγύης.Οι μαθητές/τριες λυκείου και οι υποψήφιοι/ες των πανελληνίων εξετάσεων που επιθυμούν να δηλώσουν συμμετοχή, οι εκπαιδευτικοί και οι φοιτητές/τριες που θέλουν να στηρίξουν εθελοντικά τη δράση, οι διευθυντές/τριες και οι εκπαιδευτικοί του τυπικού εκπαιδευτικού συστήματος που θέλουν να παραπέμψουν μαθητές αλλά και οι πολίτες που ενδιαφέρονται να ενημερωθούν περαιτέρω και να συνδράμουν στην προσπάθεια, μπορούν να επικοινωνούν στο τηλέφωνο 2461049799, στο e-mail: infokoz@arsis.gr, στο δικτυακό χώρο arsiskozanis.blogspot.gr, στη σελίδα facebook.com/Arsis.Kozanis ή να επισκέπτονται την ΑΡΣΙΣ-Κοζάνης στην οδό Αγίου Χριστοφόρου 6.

Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2016

Συγκέντρωση Σχολικών Ειδών

Η συμμετοχή και η αλληλεγγύη είναι εκείνες οι αξίες που μας αναγκάζουν για έκτη συνεχόμενη χρονιά φέτος, παράλληλα με τις υπόλοιπες δράσεις για την προστασία του παιδιού, να ξεκινήσουμε και την προσπάθεια συλλογής σχολικών ειδών για παιδιά που οι οικογένειές τους μαστίζονται απ’ την κρίση κι αδυνατούν να στηρίξουν τη σχολική φοίτηση των παιδιών τους.
Η συλλογή σχολικών ειδών άρχισε, στον πλακόστρωτο δρόμο της Αγ. Χριστοφόρου, στον αριθμό 6. Καθημερινά 06:00 με 08:00 το απόγευμα για ολόκληρο το Σεπτέμβριο, αλλά κρατήστε ως ιδιαίτερα σημαντικές τις δυο πρώτες εβδομάδες του μήνα, μέχρι να ανοίξουν τα σχολεία που θα πρέπει να δοθεί ο μεγαλύτερος όγκος των σχολικών ειδών.
Παράλληλα, σημεία συγκέντρωσης σχολικών ειδών μπορείτε να βρείτε στα εξής καταστήματα, που στηρίζουν τη δράση:

Βιβλιοπωλείο Αθανασιάδης Δημήτριος, Ιπποκράτους 8

Βιβλιοπωλείο Πάπυρος, Φιλίππου Β΄ και Σουμελά

Βιβλιοτεχνική Ο.Ε.- Κ. & Χ. Χαραλαμπίδη, Δημοκρατίας 16

Πολυκαταστήματα Funny Bunny, 3ο χλμ Κοζάνης-Θεσσαλονίκης και Πανδώρας 2

Πολυκατάστημα Happy Market IKE (Επίσημος αντιπρόσωπος της Jumbo ΑΕΕ),
Καραμανλή Κωνσταντίνου 24

Η συμμετοχή όλο και περισσότερων από μας στην προσπάθεια αυτή είναι απαραίτητη, αφού και φέτος, δυστυχώς, η κοινωνική και οικονομική πραγματικότητα, αλλά και οι αντιξοότητες που βιώνουν χιλιάδες παιδιά στη χώρα μας, χειροτερεύουν.
Παρακαλούμε επίσης τους εργαζόμενους εκπαιδευτικούς και διευθυντές των δημοσίων σχολείων να μας αναφέρουν τυχόν αδυναμίες που θα εντοπίσουν σε οικογένειες παιδιών να προμηθευτούν σχολικά, για να τους προμηθεύσουμε με είδη που θα συγκεντρωθούν.

Περισσότερες πληροφορίες για τη συγκεκριμένη δράση, μπορείτε να αναζητήσετε στο τηλέφωνο 2461049799, στο e-mail: infokoz@arsis.gr, στο δικτυακό χώρο arsiskozanis.blogspot.gr, ή μέσω της σελίδας facebook.com/Arsis.Kozanis.