Παρασκευή 2 Μαΐου 2014

Χωρίς γιατρούς και φάρμακα η Αμυγδαλέζα

Την τραγική απουσία οργάνωσης και τις τεράστιες ελλείψεις της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στα κέντρα κράτησης μεταναστών και προσφύγων αναδεικνύει επιστολή της οργάνωσης Ιατρική Παρέμβαση, που είχε μέχρι πρότινος την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στην Αμυγδαλέζα και σε άλλα κέντρα κράτησης, προς το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ).
Η επιστολή που έχει στη διάθεσή της η «Εφ.Συν.» φέρει ημερομηνία 28 Απριλίου και απευθύνεται στον διοικητή του ΕΚΕΠΥ, Πάνο Ευσταθίου, τον άνθρωπο που υπέγραψε και υλοποίησε πέρσι τη μυστική επιχείρηση «Θέτις», που περιλάμβανε τη μεταφορά τοξικοεξαρτημένων από το κέντρο της Αθήνας στην Αμυγδαλέζα, προκειμένου να τους καταγράψει. Φαίνεται ότι γι’ αυτές του τις υπηρεσίες, που καταδικάστηκαν από το σύνολο σχεδόν του ιατρικού κόσμου ως απαράδεκτες από ιατρικής πλευράς και φασιστικής νοοτροπίας, ο κ. Ευσταθίου ανταμείφθηκε πριν από μερικούς μήνες με πρόγραμμα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης κέντρων κράτησης, έπειτα από συμφωνία του υπουργείου Δημόσιας Τάξης με το υπουργείο Υγείας.

Εμμεσες καταγγελίες

Οπως προκύπτει από την επιστολή, το ΕΚΕΠΥ υπέγραψε τον Νοέμβριο σύμβαση έργου με την Ιατρική Παρέμβαση για την παροχή ιατρικών υπηρεσιών στην Αμυγδαλέζα, σύμβαση που έληξε στις 28 Φεβρουαρίου. Η οργάνωση σημειώνει πως ακόμη δεν έχει γίνει καμία διαδικασία εκταμίευσης των οφειλόμενων ποσών και επιφυλάσσεται για κάθε νόμιμο δικαίωμα, καθώς διεκδικούν τα χρήματά τους εργαζόμενοι, προμηθευτές, ασφαλιστικά ταμεία και η Εφορία.
Ωστόσο, το σημαντικότερο είναι οι ελλείψεις σε φάρμακα και γιατρούς που επισημαίνει εμμέσως πλην σαφώς η επιστολή. «Είμαστε υποχρεωμένοι να απαντάμε σε τηλεφωνήματα κρατουμένων, οι οποίοι ζητούν φαρμακευτικές αγωγές, καθώς μας ενημερώνουν ότι οι γιατροί της υπηρεσίας σας, είτε δεν είναι διαθέσιμοι είτε δεν έχουν φάρμακα», γράφει.
Πληροφορίες της «Εφ.Συν.» από ανθρώπους που έχουν γνώση της κατάστασης στα κέντρα κράτησης αναφέρουν πως τουλάχιστον τον Μάρτιο υπήρχε μεγάλη έλλειψη φαρμάκων, υλικών και γιατρών στα κέντρα, έλλειψη που επιχειρήθηκε να καλυφθεί όπως όπως από δωρεές. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση επιληπτικού που μεταφέρθηκε από την Κόρινθο στην Αμυγδαλέζα, όπου καθυστέρησε σημαντικά η χορήγηση της αγωγής του. Προβλήματα έχουν σημειωθεί και με τα φάρμακα για τον σακχαρώδη διαβήτη, ενώ ασθενής κρατούμενος φέρεται να προμηθευόταν φάρμακα απέξω, πληρώνοντάς τα από την ίδια του την τσέπη.
Η οργάνωση επισημαίνει πως παρέτεινε την παραλαβή του εξοπλισμού της για δύο μήνες, προκειμένου να προμηθευτεί και να αναπτύξει τον δικό του εξοπλισμό το ΕΚΕΠΥ. «Κατά την παραλαβή, διαπιστώσαμε ότι δεν υπάρχει προετοιμασία εγκατάστασης του νέου εξοπλισμού και θα θέλαμε να επιστήσουμε την προσοχή σε τυχόν κενά στην οργάνωση των ιατρείων καθώς στην Αμυγδαλέζα φιλοξενείται ικανός αριθμός κρατουμένων με σοβαρές παθήσεις που δεν είναι φρόνιμο να παραμείνουν χωρίς τη δυνατότητα βασικής ιατρικής φροντίδας», γράφει.

αναδημοσίευση από http://www.efsyn.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου