.

.

Παρασκευή, 10 Απριλίου 2015

Σε δημόσια διαβούλευση μετά το Πάσχα το νομοσχέδιο για την ιθαγένεια

Η εγγραφή του παιδιού στην Α' δημοτικού και η συνέχιση της παρακολούθησης του σχολείου κατά τον χρόνο υποβολής της δήλωσης, σε συνδυασμό με τη νόμιμη διαμονή ενός εκ των γονέων για τουλάχιστον πέντε τουλάχιστον χρόνια πριν από τη γέννηση του παιδιού, αποτελούν τις προϋποθέσεις για την κτήση ιθαγένειας από τα παιδιά των μεταναστών, όπως διατυπώνονται το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εσωτερικών, το οποίο τίθεται σε διαβούλευση αμέσως μετά το Πάσχα.
 
Σύμφωνα με το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο, σε περίπτωση που ένα παιδί γεννηθεί πριν ο γονέας κλείσει πέντε έτη νόμιμης διαμονής στη χώρα (π.χ. εάν το παιδί γεννηθεί όταν ο ένας γονέας έχει από ένα έως τέσσερα χρόνια νόμιμης διαμονής), το δικαίωμα κτήσης της ιθαγένειας θεμελιώνεται με τη συμπλήρωση δεκαετούς συνεχούς νόμιμης διαμονής του γονέα.

Επίσης, ελληνική ιθαγένεια αποκτούν τα παιδιά, των οποίων τουλάχιστον ένας γονέας διαθέτει «ισχυρή» άδεια διαμονής (π.χ. άδεια διαμονής αορίστου χρόνου ή επί μακρόν διαμένοντος).

Με το σχέδιο νόμου γίνεται προσπάθεια να επιλυθεί το πρόβλημα που είχε δημιουργηθεί με την ακύρωση, από το Συμβούλιο της Επικρατείας, της σχετικής ρύθμισης στον Ν.3838/2010, σύμφωνα με την οποία το παιδί αποκτούσε ιθαγένεια με τη γέννησή του, εφόσον και οι δύο γονείς ήταν νόμιμοι για τουλάχιστον πέντε χρόνια.

Επιπλέον, διατηρεί τους άλλους τρόπους κτήσης της ιθαγένειας, όπως προβλέπονταν στο προηγούμενο σχέδιο νόμου που έφερε την υπογραφή υπουργών της προηγούμενης κυβέρνησης.

Αυτοί οι τρόποι κτήσης ιθαγένειας αφορούν παιδιά που έχουν απολυτήριο λυκείου και είναι απόφοιτοι ΑΕΙ-ΤΕΙ, παιδιά που έχουν ολοκληρώσει την εννιαετή υποχρεωτική εκπαίδευση, όπως ορίζεται από το ελληνικό Σύνταγμα ή έχουν ολοκληρώσει το γυμνάσιο και το λύκειο στην Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου