ΤΟΥ ΚΟΣΜΑ ΚΕΦΑΛΟΥ

Ο Γιώργος, υπάλληλος των 600 ευρώ σε διαφημιστική εταιρεία, αποχαιρετά τον μάταιο τούτο κόσμο, αφήνοντας στη μέση μια σημαντική δουλειά, η οποία θα απέφερε κέρδη σε όλο το τμήμα. Όμως η προϊσταμένη του αρνείται να τον αφήσει να αναπαυθεί όσο έχει εκκρεμότητες. Τον καλεί με μέντιουμ και προσπαθεί να τον υποχρεώσει με κάθε τρόπο να συνεχίζει να εργάζεται για την εταιρεία όσο της είναι χρήσιμος. Στην προσπάθεια αυτή συμμετέχουν πρόθυμα και οι αγαπημένοι του συνάδελφοι, οι οποίοι χωρίς τον Γιώργο θα χάσουν το πολυπόθητο μπόνους της χρονιάς. Πώς πας, αγόρι μου, και σκοτώνεσαι; Καλά, τον εαυτό σου δεν τον σκέφτεσαι, αλλά το Τμήμα σου;
Η μαύρη κωμωδία της Κατερίνας Λουκίδου «Στον αγαπημένο μας συνάδελφο και φίλο» ανέβηκε στην Αθηναϊκή Σκηνή Κάλβου - Καλαμπόκη (Τζιραίων 13, σταθμός μετρό Ακρόπολη, τηλ. 210-9222300), από τη θεατρική ομάδα «Πέμπτος Τοίχος», με σκηνοθέτη την Άννυ Ζερβού. Παίζεται κάθε Δευτέρα και Τρίτη, ώρα 21.15, έως 2 Φεβρουαρίου.

«Είναι ένα σχόλιο πάνω στον σουρεαλισμό των σύγχρονων εργασιακών σχέσεων και συγκεκριμένα στα όρια ανάμεσα στην επαγγελματική και την προσωπική ζωή», μας λέει η συγγραφέας του έργου. «Τα όρια αυτά τείνουν να γίνονται όλο και πιο ρευστά, να καταπατώνται βάναυσα με διάφορους τρόπους και η καταπάτηση φαίνεται να έχει εσωτερικευθεί και από τους ίδιους τους εργαζόμενους».
Ο Γιώργος αντιστέκεται, προσπαθεί να υπερασπιστεί τον εαυτό του, όμως η προϊσταμένη και οι συνάδελφοί του επιστρατεύουν τα πάντα για να τον πείσουν, χειραγώγηση, παρακάλια, έρωτα και στο τέλος εκβιασμό. Μπροστά στη συλλογική αυτή επιμονή ο Γιώργος συνθλίβεται παραχωρώντας στον εργοδότη του την εξουσία και στη μετά θάνατον ζωή του.
Τους ρόλους ερμηνεύουν οι ηθοποιοί: Γιώτα Αγγελοπούλου, Νιόβη Γαβριήλ, Αναστασία Κυριακοπούλου, Μέγκυ Παπαγεωργίου (φιλική συμμετοχή: Σπύρος Κοκκίνης, Δημήτρης Πλατής). Η τιμή εισιτηρίου των 8 ευρώ κατεβαίνει στα 5 ευρώ για ανέργους, φοιτητές, ΑμεΑ, για τους άνω των 65 ετών και για ομαδικό άνω των 4 ατόμων (κατόπιν κράτησης). Το κείμενο της παράστασης κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Vakxikon.gr στο θέατρο και στα βιβλιοπωλεία. Παραγωγή: ARTVariations.
Μια άλλη θεώρηση των εργασιακών σχέσεων, υπό την οπτική γωνία της μαύρης κωμωδίας. Θεατρικό έργο που ισορροπεί σε τεντωμένο σχοινί και που το αγκάλιασε από την πρώτη παράσταση ένα ένθερμο κοινό.
Όπως αναφέρει η Κατερίνα Λουκίδου, «τον αυταρχισμό, το παράλογο και το άδικο μπορώ να τα διαχειριστώ μόνο μέσω του χιούμορ».

kosmaskefalos@gmail.com