Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2017

Αποκριάτικες στολές ακατάλληλες για παιδιά

Την απαγόρευση της εμπορικής προβολής αποκριάτικων στολών για παιδιά, με σεξουαλικά υπονοούμενα και παραπομπές σε εγκλήματα μίσους, αποφάσισε το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, ύστερα από γνωμοδότηση της Επιτροπής Προστασίας Ανηλίκων, της οποίας προεδρεύει ο Βοηθός Συνήγορος για τα Δικαιώματα του Παιδιού. Με αυτή την ενέργεια επιδιώκεται να δοθεί ένα μήνυμα για την ανάγκη προστασίας των παιδιών από ακατάλληλα για την ηλικία τους προϊόντα και εμπορικές πρακτικές που μπορεί να έχουν βλαβερές συνέπειες στην ψυχολογική τους ανάπτυξη.

Ο Συνήγορος είχε κάνει και τον Φεβρουάριο του 2016 σχετική παρέμβαση προς το Συμβούλιο Ελέγχου και Επικοινωνίας, που οδήγησε στην αφαίρεση από ιστοσελίδες του διαδικτύου φωτογραφιών αποκριάτικων στολών με σεξουαλικά και σεξιστικά υπονοούμενα.  

Στην πρόσφατη γνωμοδότηση της Επιτροπής Προστασίας Ανηλίκων που εκδόθηκε ύστερα από σχετικές καταγγελίες, επισημαίνεται μεταξύ άλλων ότι "όταν τα παιδιά συμμετέχουν σε δραστηριότητες ή γίνονται καταναλωτές προϊόντων που προβάλλουν τη σεξουαλικότητά τους, παραβιάζεται η ομαλή ψυχολογική τους ανάπτυξη. Παράλληλα στρεβλώνεται η εικόνα της παιδικότητας και αλλοιώνονται τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της παιδικής ηλικίας". Ως προς την εμπορική προβολή προϊόντων όπως η παιδική στολή που αναπαριστά τον Χίτλερ, τονίζεται ότι η διάθεση τέτοιων στολών παραπέμπει σε στάσεις και χειρονομίες άμεσα συνδεδεμένες με εγκλήματα μίσους, όπως ο ναζιστικός χαιρετισμός. 

Η Επιτροπή Προστασίας Ανηλίκων λειτουργεί γνωμοδοτικά προς τη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή και εξετάζει καταγγελίες και ερωτήματα σχετικά με την προστασία της ψυχικής υγείας των παιδιών από εμπορικές πρακτικές και καταναλωτικά προϊόντα.

τηλεφωνικό κέντρο: 1520


πηγή: 0-18.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου