Τετάρτη 3 Ιανουαρίου 2018

Δενδροπόταμος: Φωτογραφίζοντας την γειτονιά μου

Με αφορμή μια σειρά από μαθήματα φωτογραφίας, τα παιδιά του Δενδροποτάμου αποφασίζουν να βγάλουν προς τα έξω την ιστορία και την καθημερινότητα της γειτονιάς τους μέσα από εικόνες.
Στο κέντρο νεότητας Δενδροποτάμου «Φάρος του κόσμου» ξεκίνησαν μαθήματα φωτογραφίας για εφήβους, με την καθοδήγηση του φωτογράφου Νεκτάριου Μπασδέκη. Οι συμμετέχοντες έρχονται σε επαφή με τη φωτογραφία και αποκτούν κάποιες βασικές γνώσεις ώστε να μπορούν να χειρίζονται επαγγελματικό εξοπλισμό. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει πως τα μαθήματα δεν περιορίζονται στη θεωρητική προσέγγιση της φωτογραφίας. Κάθε εβδομάδα η ομάδα πραγματοποιεί περιπάτους απαθανατίζοντας αρχικά την περιοχή εντός και εκτός Δενδροποτάμου. Στις φωτογραφίες τους μπορεί κάποιος να δει τη δική τους προσωπική ματιά για την περιοχή, το πώς αποτυπώνεται, τι είναι αυτό που τους κάνει εντύπωση.

Το πέρασμα από τον Δενδροπόταμο δεν μπορεί να είναι τυχαίο. Δεν είναι φυσική συνέχεια ενός άλλου οικισμού η άλλου δήμου, δεν είναι συνέχεια ενός άλλου δρόμου. Σε όλες τις άλλες συνοικίες, οι περισσότεροι μπερδεύουν τα όρια μεταξύ του που τελειώνει η μια περιοχή και που ξεκινάει η άλλη. Στον Δενδροπόταμο δεν υπάρχει αυτή η φυσική συνέχεια. Υπάρχουν οι γραμμές του ΟΣΕ, η νέα λαχαναγορά, οι γέφυρες, τα ΚΤΕΛ τα οποία βάζουν τα ορατά-αόρατα όρια. Ο Δενδροπόταμος είναι μια περιοχή στην οποία σταδιακά τα τελευταία χρόνια κατέληξε όλη η παραβατικότητα που σαν αναγκαίο κακό πρέπει να επιβιώνει αλλά κανείς δεν θέλει στην γειτονιά του. Τα παιδιά μεγαλώνουν μέσα σε ένα παραβατικό περιβάλλον που τα κάνει να θεωρούν τις περισσότερες φορές όλα αυτά που βλέπουν ως μια φυσική καθημερινότητα. Συνηθίζουν σε εικόνες που αλλού δεν είναι καν επιτρεπτές και ξέρουν ότι κανείς δεν θα τους εμποδίσει ή κατηγορήσει αν κάνουν κάτι έξω από τα όρια του επιτρεπτού. Κάποιες φορές μάλιστα η παρανομία φαντάζει αρκετά εύκολη λύση, ίσως και μονόδρομος για την επιβίωση.
Η ενσωμάτωση στο κοινωνικό σύνολο γίνεται με πάρα πολύ αργούς ρυθμούς σε σχέση με άλλες ομάδες που προσαρμόστηκαν σχετικά πρόσφατα στον ιστό της πόλης. Σ’ αυτό βοηθάνε πολύ και τα ΜΜΕ, που συνηθίζουν να αναπαράγουν τις κακές ειδήσεις για τους Ρομά και να τους παρουσιάζουν μέσα σε ένα στερεοτυπικό πλαίσιο όπως κάνουν και όλα τα αστυνομικά δελτία. Σπάνια δημοσιεύονται καλές ειδήσεις όπως τελευταία, ειδικά μετά τις διακρίσεις των παιδιών του «Φάρου του κόσμου» που αναπαράχθηκαν σε πολλές ηλεκτρονικές σελίδες.
Για όλους αυτούς τους λόγους, εκτός από την γνώση, ο στόχος των μαθημάτων φωτογραφίας από την αρχή ήταν η δημιουργία μιας έκθεσης που θα μπορεί να εμπλουτίζεται, να αλλάζει μορφή, να αφαιρούνται και να προστίθενται εικόνες και να ταξιδεύει σε πολλά σημεία της πόλης. Στην έκθεση αυτή, οι έφηβοι φωτογράφοι θα παρουσιάζουν την γειτονιά τους, τα θετικά και τα αρνητικά της, αυτά που τους κάνουν εντύπωση. Άψυχα κτήρια, αυτοκίνητα, δρόμοι, σπίτια. Τα κατοικίδια, τα δημόσια κτήρια, οι άνθρωποι. Τα επαγγέλματα, ο καθημερινός τρόπος ζωής.
Η ζωή στον Δενδροπόταμο δεν διαφέρει από μιας άλλης γειτονιάς. Η παραβατικότητα και η κακή φήμη όμως είναι αποτρεπτικοί παράγοντες για αυτούς που θέλουν να την επισκεφθούν και επιπλέον δεν υπάρχει και κάποιο κίνητρο για να πάει κανείς στην γειτονιά γιατί σπάνια δίνονται τέτοια κίνητρα. Αυτό πασχίζουν να αλλάξουν τα παιδιά της γειτονιάς χρόνια τώρα. Ένα πρώτο μέρος της δουλειάς τους θα παρουσιαστεί στο καθιερωμένο «Γεύμα αγάπης του φάρου του κόσμου» στις 26/12 στην κατακόμβη του Ιερού ναού αγίου Νεκταρίου. Θα ακολουθήσουν και άλλες φωτογραφικές διαδρομές που ελπίζουμε να εξοικειώσουν και να παρουσιάσουν τον οικισμό του Δενδροποτάμου στην αληθινή, καθημερινή του διάσταση.
Ομάδα φωτογραφίας «Φάρος του κόσμου» Δημήτρης Κέρκας, Φώτης Σαγκούρης Skoumpi, Δημήτρης Σκούρτας, Σπύρος Μπάκας, Θοδωρής Λουκατάρης, Παρασκευάς Τρίμης, Απόστολος Τρίμης, Κωνσταντίνος Φίγκο Ασημάκης, Παύλος Τσακιτζής Μερέντας, Γιώργος Μακρής, Βασίλης Τσακίρης
Εκπαιδευτές Νεκτάριος Μπασδέκης Ivan Zelenov

Read more at: http://parallaximag.gr/life/dendropotamos-fotografizontas-tin-geitonia-mou
Read more at: http://parallaximag.gr/life/dendropotamos-fotografizontas-tin-geitonia-mou

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου