Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2022

Χάντρες και καθρεφτάκια για τους πολίτες ΑμεΑ

Ως σχεδόν επαναστατική παρέμβαση παρουσίασαν χθες ο υπ. Εργασίας Κ. Χατζηδάκης με την υφυπουργό Δόμνα Μιχαηλίδου την ψηφιακή κάρτα για τη στήριξη των ατόμων με αναπηρία ● Ωστόσο, όπως παραδέχεται το ίδιο το υπουργείο, η εν λόγω κάρτα δεν είναι τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο από ένα «πάσο» που αποδεικνύει «την ταυτότητα του κατόχου της και την ιδιότητά του ως ατόμου με αναπηρία, έναντι κάθε δημόσιας αρχής και τρίτου». ● Η νέα κάρτα αφορά 500.000 ανθρώπους με πιστοποιημένες αναπηρίες.

Εν τέλει, αυτό που ο υπουργός Εργασίας Κ. Χατζηδάκης και η υφυπουργός Δόμνα Μιχαηλίδου παρουσίασαν, χθες, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στο υπουργείο Εργασίας, ως μία σχεδόν επαναστατική παρέμβαση για τη στήριξη των ατόμων με αναπηρία, δεν είναι τίποτε άλλο από μια «έξυπνη κάρτα» (smart card) η οποία στην ολοκληρωμένη μορφή της –γιατί προς το παρόν υφίσταται μόνον ψηφιακά, όπως συμβαίνει με το πιστοποιητικό εμβολιασμού, ή ως εφαρμογή στο κινητό–, ένα αναγνωριστικό έγγραφο.

Κάτι σαν ταυτότητα αλλά σε ηλεκτρονική μορφή. Αλλωστε το ότι είναι απλώς ένα αποδεικτικό στοιχείο το παραδέχτηκαν όλοι, ακόμη και ο κ. Βαρδακαστάνης, πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ, στο ινστιτούτο της οποίας ανατέθηκε ο σχεδιασμός της συγκεκριμένης κάρτας. Ωστόσο κανείς δεν μπήκε στον κόπο να εξηγήσει χθες αν, για να αναγνωστεί η συγκεκριμένη κάρτα από τις επιχειρήσεις ή τις υπηρεσίες στις οποίες θα απευθύνονται οι πολίτες με αναπηρία, θα απαιτείται να έχουν προμηθευτεί card raeder ή κάποιας μορφής ηλεκτρονικό υπολογιστή ή μόνο έναν απλό σαρωτή (scaner).

Ας υποθέσουμε λοιπόν ότι δεν θα χρειάζεται τίποτε το πολύ σύνθετο και η ψηφιακή κάρτα θα χρειάζεται απλώς ένα scaner.

Αλλωστε, η ψηφιακή κάρτα αναπηρίας δεν είναι τίποτε περισσότερο και τίποτε λιγότερο από ένα «πάσο» όπως παραδέχεται και η ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας: «Η ψηφιακή κάρτα αναπηρίας που σχεδιάστηκε σε συνεργασία με την εθνική συνομοσπονδία ατόμων με αναπηρία (ΕΣΑμεΑ) θα λειτουργεί όπως το φοιτητικό πάσο, αποδεικνύοντας την ταυτότητα του κατόχου της και την ιδιότητά του ως ατόμου με αναπηρία, έναντι κάθε δημόσιας αρχής και τρίτου». Υποκαθιστά, δηλαδή, την όποια βεβαίωση έφερε μαζί του ο πολίτης με αναπηρία. Κι εκεί θα μπορούσε να τελειώσει η παράσταση που δόθηκε χθες στο υπουργείο Εργασίας.

Διαβάστε τη συνέχεια εδώ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου