Της Αγγελικής Δημοπούλου
Το νομοσχέδιο για τις φυλακές υψίστης ασφαλείας και την αυστηροποίηση του νομοθετικού πλαισίου για τους όρους κράτησης είναι ένα από τα πρώτα που έρχονται στα θερινά τμήματα της Βουλής - που έκλεισε εσπευσμένα τον Ιούνιο - καθώς κατατέθηκε την προηγούμενη εβδομάδα. Με το νέο νόμο δημιουργούνται ειδικές ομάδες κρατουμένων ενώ περιορίζονται έως και εξαλείφονται δικαιώματα, όπως οι άδειες, τα επισκεπτήρια, η επικοινωνία, τα μαθήματα και η εργασία. Οι κρατούμενοι αντιδρούν ξεκινώντας κινητοποιήσεις από σήμερα με τριήμερη αποχή από το συσσίτιο. «Σκοπός του υπουργείου δεν είναι ο σωφρονισμός αλλά η εκδίκηση και τη τιμωρία» αναφέρουν προειδοποιώντας ότι ο αγώνας τους θα κορυφωθεί.
Τι είναι οι φυλακές Γ’ Τύπου
Οι φυλακές υψίστης ασφαλείας (τύπου Γ’) θα φιλοξενούν κρατούμενους για τρομοκρατία, εσχάτη προδοσία, ανθρωποκτονία χωρίς ελαφρυντικά, εκβίαση και ληστεία στο πλαίσιο εγκληματικής οργάνωσης. Οι καταδικασμένοι σε ισόβια για τρομοκρατία και δολοφονίες στο πλαίσιο εγκληματικής οργάνωσης δεν θα αποφυλακίζονται πριν εκτίσουν 20 χρόνια ούτε θα παίρνουν άδεια. Για όσους έχουν ξεπεράσει τη 10ετία θα αποφαίνεται εντός 6μήνου ο εισαγγελέας για τη συνέχιση της κράτησής τους ή μη στη φυλακή υψίστης ασφαλείας. Αν επιστρέψουν σε φυλακές τύπου Α ή Β, οι αιτήσεις για άδεια θα ελέγχονται όπως και σήμερα από το συμβούλιο των φυλακών. Επίσης, θα είναι περιορισμένη η τηλεφωνική επικοινωνία και τα επισκεπτήρια.
Στις φυλακές τύπου Γ’ θα μεταφέρονται επίσης οι κρατούμενοι που χαρακτηρίζονται ιδιαίτερα επικίνδυνοι για τη δημόσια ασφάλεια και έχουν καταδικαστεί σε τουλάχιστον 10 χρόνια κάθειρξη. Κριτήρια θα αποτελούν η βαρύτητα του εγκλήματος, η πιθανότητα τέλεσης νέου, η προσωπικότητα και η ύπαρξη στοιχείων για περαιτέρω εγκληματική δράση. Οι εν λόγω κρατούμενοι θα παραμένουν στις φυλακές ασφαλείας για τουλάχιστον 4 χρόνια με παράταση ανά διετία. Τέλος στις φυλακές τύπου Γ’ θα μεταφέρονται και οι κρατούμενοι που κρίνονται επικίνδυνοι για την ασφάλεια στις φυλακές τύπου Α’ και Β’, με την προϋπόθεση ότι έχουν καταδικαστεί ή απειλούνται με ποινές ισόβιας ή πρόσκαιρης κάθειρξης ή έχουν ασκήσει βία σε δεσμοφύλακες ή κατέχουν αντικείμενα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως όπλα ή έχουν αποδράσει βίαια.
«Οι υπάρχουσες φυλακές είναι υψίστης ασφαλείας. Διαφορετικά υπάρχει μια παραδοχή ότι πρόκειται για ανοιχτούς χώρους. Κάτι που δεν ισχύει. Με το καινούργιο νομοσχέδιο δεν πάμε σε ένα χώρο απομόνωσης – και καλώς – πχ. Αλκατράζ. Άρα μιλάμε για κάτι άλλο. Επί της ουσίας μιλάμε για μια διάκριση ανάμεσα στους κρατούμενους. Και μια απειλή προς τους υπόλοιπους ότι κινδυνεύουν ανά πάσα στιγμή να πάνε σε ένα χώρο που θα σημαίνει κατάργηση προνομίων και ευεργετικών διατάξεων που προβλέπει ο ισχύον νόμος, όπως οι άδειες και η εργασία. Δεν έχει λοιπόν να κάνει με το αν θα είναι ψηλότεροι οι τοίχοι ή με το αν θα υπάρχουν συρματοπλέγματα. Αυτά υπάρχουν και σήμερα σε πολλές φυλακές. Μιλάμε τελικά για ένα ειδικό καθεστώς κρατουμένων. Στην πραγματικότητα η αλλαγή αφορά στο ζήτημα των ελάχιστων δικαιωμάτων που έχουν οι κρατούμενοι» σημειώνει στο tvxs.gr, ο Πάνος Λάμπρου από την Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων.
Οι πρώτες φυλακές υψίστης ασφαλείς θα λειτουργήσουν, όπως έχει ανακοινωθεί, στο Δομοκό. Συγκεκριμένα αναμένεται να μετατραπεί μια πτέρυγα σε τμήμα τύπου Γ’ και να μεταφερθούν εκεί οι κρατούμενοι που ορίζονται από το νέο νόμο. Την εξωτερική περιφρούρηση, σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, θα αναλάβει η ΕΛΑΣ με σχέδιο ασφαλείας που χαρακτηρίζεται «απόρρητο». Οι δε εξωτερικοί φρουροί φυλακών θα μπορούν να έχουν και ιδιωτικό οπλισμό και να τον παίρνουν σπίτι τους.
«Οι φυλακές όπως ο Κορυδαλλός, ο Δομοκός και τα Διαβατά είναι ήδη υψίστης ασφαλείας με συρματοπλέγματα, κιγκλιδώματα, μεγάλο αριθμό δεσμοφυλάκων. Τώρα χαρακτήρισαν με αυτό τον όρο τις υπάρχουσες φυλακές Δομοκού. Δεν θα γίνει καμία συγκλονιστική αλλαγή κτιριακά. Αυτό που θα κάνουν καθώς φαίνεται είναι να φτιάξουν ειδικά τμήματα σε διάφορες φυλακές που θα τα ονομάσουν υψίστης ασφαλείας» επισημαίνει ο Πάνος Λάμπρου και προσθέτει:
«Η πλειοψηφία των κρατουμένων θα είναι εν δυνάμει κρατούμενοι σε φυλακές τέτοιου χαρακτήρα. Εξαιρούνται όσοι είναι καταδικασμένοι με το νόμο περί ναρκωτικών αλλά για τους υπόλοιπους μπαίνει ερωτηματικό. Οι πιο ανήσυχοι είτε θα μεταφέρονται στα υψίστης ασφαλείας τμήματα, είτε θα βρίσκονται υπό την απειλή μεταφοράς. Σιγά, σιγά οι φυλακές θα μετατρέπονται σε υψίστης ασφαλείας με αλλαγή των νόμων και περιορισμό των δικαιωμάτων που πλέον θα αφορούν ελάχιστους κρατούμενους. Όταν γνωστοποιήθηκε το νομοσχέδιο ο μέσος κρατούμενος πίστεψε ότι δεν τον αφορά. Αυτό ήταν το κλίμα. Τώρα ο πληθυσμός της φυλακής κατανοεί ότι όλοι μπορούν να βρεθούν στις φυλακές υψίστης ασφαλείας γι’ αυτό υπάρχει ανησυχία και κινητικότητα που απ’ ότι φαίνεται θα εκφραστεί τις επόμενες ημέρες και ώρες».
«Καταργούν την επανένταξη»
«Η δημιουργία αυτού του είδους φυλακών είναι μια απαράδεκτη ενέργεια που δεν έχει καμία σχέση ούτε με τα ευρωπαϊκά δεδομένα, ούτε με τα όσα κατέκτησαν οι κρατούμενοι μέσα από τους αγώνες τους, ούτε με τα όσα επιθυμεί η κοινωνία καθώς το ζητούμενο είναι η επανένταξη. Το παραθυράκι της επανένταξης που υπήρχε με έναν τρόπο – και εμείς το κρίναμε ως λειψό – τώρα το κλείνουν. Καταργούν την επανένταξη. Ένας άνθρωπος κλεισμένος στο μπουντρούμι χωρίς άδεια και ακόμη χειρότερα χωρίς την ελπίδα της άδειας ή της διεκδίκησης καλύτερων συνθηκών είναι τελειωμένη ιστορία. Ο κρατούμενος δεν μπορεί να ζήσει χωρίς να ελπίζει. Κι εδώ του κόβουν την ελπίδα» σχολιάζει ο Πάνος Λάμπρου.
Σε κινητοποίηση οι κρατούμενοι
Αντιδρώντας στο νομοσχέδιο για τις φυλακές υψίστης ασφαλείας οι κρατούμενοι στις φυλακές όλης της χώρας ξεκινούν από σήμερα τριήμερη αποχή από το συσσίτιο προειδοποιώντας ότι αυτό είναι το πρώτο βήμα των κινητοποιήσεών τους και ότι ο αγώνας τους θα κορυφωθεί «με κάθε μέσο».
«Σκοπός του υπουργείου δεν είναι ο σωφρονισμός, αλλά η εκδίκηση και η τιμωρία» σημειώνεται στην ανακοίνωση των κρατουμένων που μιλούν για φασιστικό νομοσχέδιο. «Το υπουργείο θέλει να φτιάξει μια φυλακή μέσα στη φυλακή, χωρίς δικαιώματα, χωρίς επισκεπτήρια, χωρίς μεροκάματα, χωρίς άδειες... Όταν στερείς από κάποιον το δικαίωμα στην ελπίδα, το μόνο σίγουρο είναι ότι τον κάνεις χειρότερο» προσθέτουν οι κρατούμενοι και τονίζουν «οι φυλακές τύπου Γ’ δεν είναι φυλακές ύψιστης ασφαλείας, είναι φυλακές υψίστης απελπισίας. Γι' αυτό δεν είναι τυχαίο ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης προσπαθεί να περάσει το νομοσχέδιο μέσα στο καλοκαίρι, για να μη συναντήσει τις αντιδράσεις όχι μόνο των κρατουμένων αλλά και όλων των συνειδητοποιημένων και ευαισθητοποιημένων ανθρώπων».
Κάνοντας τέλος λόγο για «αγώνα, αντίσταση και αξιοπρέπεια στην Ελλάδα της φτώχειας και της ανέχειας» οι κρατούμενοι ζητούν «τις τρεις μέρες που εμείς θα στερηθούμε το συσσίτιο του φαγητού, αυτό να προσφερθεί στους άστεγους, τους φτωχούς και τους άνεργους...».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου