Τετάρτη 29 Οκτωβρίου 2014

Η ιστορία επαναλαμβάνεται.....

Της Λένας Κωνσταντινίδου

Η ιστορία επαναλαμβάνεται..... με άλλου είδους πόλεμο, πλην όμως πόλεμο. 
".......Τότε η Ευρώπη περνούσε μια βαθιά οικονομική, κοινωνική και πολιτειακή κρίση. Η μεγάλη φτώχεια, η αδυναμία των αγορών να απορροφήσουν τα παραγόμενα προϊόντα, οι κοινωνικές ανισότητες οδήγησαν στην εξουσία όσους υπόσχονταν πλούτο και ευημερία. Τώρα σας θυμίζει αυτό κάτι; Τότε στη ναζιστική Γερμανία ψάχνοντας για εξιλαστήρια θύματα, να αποδώσουν ευθύνες, να βρουν ποιος φταίει για την κατάντια της χώρας δαιμονοποίησαν τους Εβραίους. Η προπαγάνδα πως με την εξόντωσή τους όλα τα προβλήματα θα λύνονταν πέρασε στο λαό που σαν τον πνιγμένο προσπαθούσε τραβώντας τα μαλλιά του να σωθεί. Τώρα, δαιμονοποιούμε τους μετανάστες και τους θεωρούμε τον βασικό υπαίτιο για τη δεινή οικονομική μας κατάσταση.
Τότε σκαρφάλωσαν στην εξουσία απολυταρχικές κυβερνήσεις περιορίζοντας τις ελευθερίες των πολιτών «για το καλό τους» ψάχνοντας τρόπο να αποφύγουν την οικονομική χρεωκοπία, αλλά έφεραν χρεωκοπία ηθική και καθιέρωσαν τον φόβο και την ανασφάλεια των πολιτών. Τώρα για να ξεφύγουμε από την οικονομική κρίση κάνουμε εκπτώσεις στη δημοκρατία.
Τότε για να βγουν τα έξοδα του πολέμου, οι λαοί έπρεπε να πεινάσουν και να στερηθούν τα πάντα προκειμένου να τροφοδοτηθεί η σαρκοφάγα πολεμική μηχανή. Τώρα οι λαοί υπερφορολογούνται, στερούμενοι τα πάντα για να διασωθεί το απαιτητικό και εξίσου σαρκοφάγο τραπεζικό σύστημα.
Τότε τα παιδία των μαχών ποτίζονταν από το αίμα των αναλώσιμων στρατιωτών θυσία στο βωμό της νίκης. Τώρα οι δρόμοι των πόλεων ποτίζονται από το αίμα των πολιτών θυμάτων της κρατικής βίας και της εγκληματικότητας, θυσία στο βωμό του χρήματος.
Τότε όλος ο κόσμος υπέφερε από έναν αιματηρό πόλεμο που κάποιοι αποφάσισαν για να ικανοποιήσουν φιλοδοξίες παγκόσμιας εξουσίας. Τώρα όλος ο κόσμος υποφέρει από ένα και πάλι παγκόσμιο πόλεμο –οικονομική κρίση είναι το όνομά του- που κάποιοι μεθόδευσαν με σκοπό την οικονομική τους κυριαρχία.
Στον αντίποδα όλων αυτών όμως βλέπουμε ότι τότε η ενότητα και η εθνική τρέλα έφερε την θριαμβευτική νίκη απέναντι στις στρατιωτικές υπερδυνάμεις. Μήπως και τώρα μέσα από την ενότητα και την εθνική μας τρέλα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε τα προβλήματα της χώρας;
Τότε για να αντιμετωπίσουν την πείνα που εξόντωνε καθημερινά τους πολίτες των αστικών κέντρων οργανώθηκαν εθελοντικές ομάδες για την ανακούφιση του πεινασμένου λαού. Μήπως και τώρα το ίδιο δε γίνεται; Φιλανθρωπικά σωματεία αλλά και όλοι οι πολίτες δε φροντίζουν από το υστέρημά τους να βοηθήσουν όσους και όσο μπορούν;
Τότε η μικρή Ελλάδα κατάφερε το ακατόρθωτο και αντιτάχθηκε σθεναρά απέναντι σε παντοδύναμους εχθρούς. Τώρα και πάλι καλούμαστε να αντισταθούμε σε δυνάμεις και συμφέροντα που μας ξεπερνούν.
Τότε μετά την ολοκληρωτική καταστροφή της Ευρώπης ήρθε η αναδόμησή της. Άρα και τώρα μετά την οικονομική καταστροφή των χωρών θα ξημερώσει επιτέλους πάλι και η ευημερία τους;....."

Αφιέρωμα στην ιστορική επέτειο.......

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου