Κυριακή 5 Οκτωβρίου 2014

Η αλληλεγγύη ως τρόπος ζωής

Της Γλυκερίας Παυλίδου

Συναντηθήκαμε αργά το πρωί. Την ώρα που η πόλη αφήνει τους γρήγορους ρυθμούς της για την μεσημεριανή της σιέστα. Ο Δημήτρης,  είναι μια ήρεμη δύναμη που μετράει 7 χρόνια στο χώρο της ΑΡΣΙΣ-Κοζάνης.
«Όταν ξεκινάγαμε το 2007, μια χούφτα ανθρώπων τότε, σίγουρα κανένας δεν θα μπορούσε να σκεφτεί ή να σχεδιάσει τη μορφή που έχει σήμερα η προσπάθεια μας. Αυτή τη μορφή την έδωσε η ίδια η κοινωνία, η οποία για τους δικούς της λόγους θέλησε να έχει την ΑΡΣΙΣ-Κοζάνης. Χωρίς την κοινωνία, σήμερα, δεν θα υπήρχαμε. Η κοινωνία είναι αυτή που συμμετέχει, η κοινωνία είναι αυτή που μας θέλει ανεξάρτητους, η κοινωνία είναι αυτή που εξασφαλίζει την ύπαρξη μας, καθώς οι πόροι μας προέρχονται μόνο από αυτή και όχι από το κράτος».
 Ο τρόπος λειτουργίας της έχει πραγματικό ενδιαφέρον και ίσως να αποτελεί μια καινοτόμα πρόταση:
«Η προσπάθεια μας εδώ πατάει σε δυο πόδια: το πρώτο είναι η λειτουργία ενός υποστηρικτικού πλαισίου, στη βάση τεκμηριωμένης και επιστημονικά συγκροτημένης μεθοδολογίας, το οποίο όμως λειτουργεί καθαρά και μόνο σε όρους αλληλεγγύης (δεν υπάρχει κανένας που να αμείβεται) και το δεύτερο είναι η μεγάλη μας παρέα, η οποία έχει ξεφύγει από το φιλανθρωπικό μοντέλο «ωφελούμενος» - «ευεργέτης» και έχει περάσει σε μια αυτοοργάνωση από τα κάτω όπου όλοι είναι ίσοι και ως ίσοι έχουν όλοι λόγο σε όλα».
Αυτή τους η παρέα δεν είναι μόνο τις ώρες που κάνουν κάτι, αλλά αγκαλιάζει την ίδια τους τη ζωή: «Η παρέα αυτή βρήκε τον τρόπο να «περνάει καλά» στην εποχή της κρίσης, όχι ως έναν ενοχικό καταναλωτικό τρόπο ζωής, αλλά ως μια στάση ζωής και αντιμετώπισης της κρίσης μακριά από τα αντικαταθληπικά και την απελπισία που θέλει τον άνθρωπο δέσμιο, φοβισμένο και εγκλωβισμένο στα αδιέξοδα της εποχής. Όταν είμαστε μαζί μπορούμε να αντισταθούμε, να μην αφήσουμε κανέναν να πέσει, να είμαστε χαρούμενοι και να παράγουμε-διανέμουμε αυτά που χρειαζόμαστε (αγαθά και υπηρεσίες), όχι στη βάση μιας καπιταλιστικής οικονομικής σχέσης, αλλά μιας αυτάρκης μικρής κοινότητας».
Η μεγάλη τους δράση είναι το Ελεύθερο Σχολείο. 156 παιδιά (τον προηγούμενο χρόνο) από όλες τις γειτονιές της πόλης που για διάφορους  λόγους οι οικογένειες τους δεν μπορούν να στηρίξουν τη σχολική τους φοίτηση, παιδιά που μεγαλώνουν στο περιθώριο μιας κοινωνίας η οποία αρνείται να αποδεχτεί το διαφορετικό, παιδιά που στην οικογένεια τους, αλλά και στο σχολείο δεν περνούν καλά, παιδιά από την Α΄ τάξη του δημοτικού, μέχρι την Γ΄ λυκείου που συμμετέχουν όχι σ’ ένα κοινωνικό φροντιστήριο, αλλά σ’ ένα χώρο αγάπης και αποδοχής. «Προσπαθούμε να αναδείξουμε εκείνη τη δυναμική και τη δημιουργικότητα που έχουν τα παιδιά και δυστυχώς το σχολείο επίμονα την αγνοεί. Προσπαθούμε να φτιάξουμε ένα πλαίσιο μέσα στο οποίο το κάθε παιδί δεν θα στερείται πράγματα και κυρίως θα έχει λόγους να χαμογελά. Έτσι, εκτός των παιδιών προσπαθούμε να στηρίξουμε και τις οικογένειες τους για να ανταπεξέλθουν στις δικές τους δυσκολίες που επιβαρύνουν τα παιδιά».
Παράλληλα, λειτουργούν το Σχολείο Ενηλίκων, όπου διδάσκονται ελληνικά, ξένες γλώσσες και ηλεκτρονικοί υπολογιστές, ως ένα περαιτέρω εφόδιο στην αναζήτηση εργασίας. Υποστηρίζουν γυναίκες που έχουν δεχτεί κακοποίηση, δημιουργώντας έναν κλοιό ασφάλειας, μέσα στον οποίο μπορούν να ξαναχτίσουν τη ζωή τους, απομονώνοντας τους κακοποιητικούς παράγοντες. Προσπαθούν να βγάλουν ανθρώπους ηλικιωμένους και μοναχικούς από το σπίτι τους, προτείνοντας τους εναλλακτικές προτάσεις. Επισκέπτονται έναν οικισμό με Ρομά στην Πτολεμαΐδα μετρώντας τις ψυχικές τους αντοχές, σ’ έναν άνισο αγώνα τόσο με τις συνθήκες διαβίωσης αυτών των ανθρώπων, όσο και με μια κοινωνία που επίμονα εθελοτυφλεί. Τέλος, μπορεί να τους δείτε να κουβαλάνε έπιπλα, ηλεκτρικές συσκευές και είδη πρώτης ανάγκης από σπίτι σε σπίτι, ή και να τρέχουν νύχτα να συναντήσουν άστεγους, αλκοολικούς και ανθρώπους που χρειάζονται την παρέα τους.
Σήμερα, στην ΑΡΣΙΣ-Κοζάνης συμμετέχουν 150 ενεργοί εθελοντές, δίνοντας το χρόνο που ο καθένας μπορεί να διαθέσει και γύρω από αυτούς υπάρχουν πολλοί άλλοι που συμμετέχουν με διάφορους άλλους τρόπους, υποστηρικτικά σε όσα εκεί συμβαίνουν.
Πλέον, θα τους βρείτε στο νέο τους χώρο, ο οποίος ολοκληρώθηκε μέσα στο καλοκαίρι. «Είμαστε, περήφανοι που καταφέραμε με πολύ προσωπική εργασία και κόπο να δημιουργήσουμε έναν τέτοιο χώρο. Μέσα στο καλοκαίρι, εκτός της κούρασης είχαμε και την ευκαιρία να συναντηθούμε και με άλλους ανθρώπους που δεν ήταν τόσο κοντά μας μέχρι τότε (γονείς των παιδιών του Ελεύθερου Σχολείου, κόσμος της πόλης, επιχειρήσεις) οι οποίοι ήρθαν και πρόσθεσαν το δικό τους λιθαράκι, σ’ ένα σπίτι που θέλει να γίνει το Σπίτι της Πόλης, ανοιχτό σε κάθε άνθρωπο, σε κάθε συλλογικότητα».
Εμείς θα συνεχίζουμε να παρακολουθούμε από κοντά τη δράση τους, όσο για εσάς, αν θελήσετε να μάθετε περισσότερα για αυτή τη κοινότητα ανθρώπων, αλλά και να στηρίξετε την προσπάθεια τους μπορείτε να αντλήσετε περισσότερες πληροφορίες από τα παρακάτω στοιχεία επικοινωνίας:
Τηλέφωνό & Φαξ: 2461049799
Αναδημοσίευση από: http://www.bonusmallmag.gr/030/  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου