Πέμπτη 22 Μαρτίου 2018

Πορεία αλληλεγγύης στο αντιστεκόμενο Αφρίν

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ - ΠΟΡΕΙΑ: Πέμπτη 22 Μαρτίου 2018, στις 18:00, Καμάρα
Στις 18/3 ο τουρκικός στρατός και οι συμμαχικές αυτού συμμορίες του ισλαμικού κράτους εισέβαλλαν και κατέλαβαν την πόλη της Αφρίν, στη Ροζάβα της ΒΔ Συρίας. Η εισβολή αυτή ήταν η κορύφωση 7 περίπου εβδομάδων εναέριων βομβαρδισμών και έπειτα, πολιορκίας της πόλης. Περισσότερες απο 150.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν την Αφρίν η οποία είχε μείνει χωρίς νερό και άλλες βασικές υποδομές. Την ίδια στιγμή η «διεθνής κοινότητα» σιωπά εκκωφαντικά μπροστά σε αυτή την αιματοχυσία, επιβεβαιώνοντας τη συνενοχή της .
Οι δυνάμεις των PYD/YPG/YPJ εκκένωσαν την πόλη μια μέρα πριν την εισβολή, προσπαθώντας να αποφύγουν την ενδεχόμενη απόπειρα εθνοκάθαρσης και τον θάνατο χιλιάδων αμάχων. Από την έναρξη της στρατιωτικής πολιορκίας, μέχρι στιγμής, έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 800 στρατιώτες και οι άμαχοι νεκροί ξεπερνούν τους 500. Εξοπλισμένοι με αμερικάνικα F16, γερμανικά τανκς και ισραηλινά drones, οι τουρκικές δυνάμεις μαζί με τους τζιχαντιστές συμμάχους τους κατάφεραν να φτάσουν τελικά στη πόλη της Αφρίν κι από την πρώτη στιγμή άρχισαν να λεηλατούν και να καταστρέφουν. Στους δυο μήνες της στρατιωτικής επιχείρησης "Κλάδος Ελαίας" ο αριθμός των εκτοπισμένων ξεπερνά τις 350.000 ανθρώπων που αναζητούν διέξοδο και προστασία. Η Αυτόνομη Κουρδική Διοίκηση έχει δηλώσει ότι η αντίσταση στο Αφρίν θα συνεχιστεί με κάθε τρόπο και μέσο ενάντια στα τουρκικά στρατεύματα και τους τζιχαντιστές μισθοφόρους τους, έως ότου η πόλη απελευθερωθεί και οι άνθρωποι επιστρέψουν στα σπίτια τους.
Η πόλη της Αφρίν αποτελεί διπλό στόχο για τον Ερντογάν. Επιτίθεται παράλληλα στην καρδιά της κουρδικής αντίστασης και στις κατακτήσεις του πειράματος για αυτοδιοίκηση, αυτοθέσμιση, αυτονομία και άμεση δημοκρατία, ενάντια στην πατριαρχία. Χαρακτηριστικό στοιχείο της περιοχής είναι ότι κατά τη διάρκεια του Συριακού εμφυλίου αποτέλεσε καταφύγιο για περίπου 400.000 εσωτερικά εκτοπισμένους/ες από περιοχές όπως το Aleppo και το Idlib, καθώς δεν είχε αποτελέσει πεδίο μάχης στα 7 χρόνια του πολέμου. Το καντόνι του Aφρίν συνορεύει με αυτό του Kobane όπου οργανώθηκε η αντίσταση ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος (Daesh) και από κοινού αποτελούν την εδαφικοποίηση του πειράματος του δημοκρατικού συνομοσπονδισμού.
Η στρατιωτική εισβολή του τουρκικού κράτους στα συριακά εδάφη είναι η κλιμάκωση που προμήνυε η πολιτική και η ρητορική του από την απόπειρα πραξικοπήματος μέχρι σήμερα. Με την κήρυξη της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, όξυνε τις επιθέσεις ενάντια στους κουρδικούς πληθυσμούς, που διαχρονικά αποτελούν τον νούμερο ένα εσωτερικό εχθρό, με κατασκευασμένες διώξεις, φυλακίσεις, βασανιστήρια, στρατιωτικές επεμβάσεις, πολύνεκρους βομβαρδισμούς. Οι διώξεις και οι απαγορεύσεις συγκεντρώσεων επεκτάθηκαν και στο κίνημα αλληλεγγύης που γεννήθηκε τόσο στο εσωτερικό της Τουρκίας όσο και σε πολλές χώρες της ευρωπαικής ένωσης.
Ένα παγκόσμιο κίνημα αλληλεγγύης πυροδοτήθηκε και εμπνεύστηκε από την επανάσταση της Ροζάβα. Γιατί οι επαναστατημενοι /ες της Ροζάβα (κουρδοι, τουρκμένοι, άραβες, αλεβίτες) επανακαθορίζουν τις κοινωνικές τους σχέσεις, την ένοια της αυτοδιάθεσης και την πολιτική τους οργάνωση δημιουργώντας νέα πεδία ισονομίας. Γιατί οι επαναστατημένες γυναίκες της Ροζάβα έβαλαν τα δικά τους χαρακτηριστικά στην αυτοοργάνωση της κοινωνίας. Ο αγώνας στη Ροζάβα είναι αγώνας για ελευθερία, είναι αγώνας όλων μας. Ο επαναστατημένος λαός της Ροζάβα μας καλεί να δείξουμε την αλληλεγγύη μας με οποιοδήποτε μέσο.
Ζήτω η διεθνιστική αλληλεγγύη - Λευτεριά στους Τούρκους αγωνιστές
Στον αγώνα για ελευθερία και αυτονομία η αλληλεγγύη είναι το όπλο μας
Αλληλεγγύη στις μονάδες αυτοπροστασίας του λαού YPG / YPJ
Jin Jiyan Azadi - Bijî berxwedana Efrînê!

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΟ ΑΦΡΙΝ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου