Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2019

Μία εξαιρετική απόφαση του Αρείου Πάγου για την Sharareh Khademi και κάθε γυναίκα

Στις 13:10, της 29|10, στην αίθουσα του πρώτου ορόφου του κτηρίου του Αρείου Πάγου ανακοινώθηκε από τους δικαστές του ΣΤ’ Ποινικού τμήματος η απόφαση για την μη έκδοση στο Ιράν της Sharareh Khademi.

Θυμίζουμε ότι στην ίδια αίθουσα, στις 16|10 είχε συζητηθεί η υπόθεση της που αφορούσε στο αίτημα του Ιρανικού Κράτους προς τις αρμόδιες αρχές του Ελληνικού για την άμεση έκδοση της, εξαιτίας καταδικαστικών αποφάσεων που εκκρεμούν σε βάρος της, ύστερα από νομικές ενέργειες που έχει κάνει ο εν διαστάσει σύζυγος της στην ιρανική δικαιοσύνη. Την κατηγορούσε για απαγωγή της ανήλικης κόρης τους και για παράνομη έξοδο της από την χώρα με πλαστό δικαιολογητικό. Παράλληλα, εξεταζόταν σε δεύτερο δικαστικό βαθμό αντίθετο αίτημα της εκζητουμένης, να μην εκδοθεί, προβάλλοντας τον ισχυρισμό ότι κινδυνεύει η ζωή της ίδιας από την νομοθεσία που επικρατεί στην χώρα της, αλλά και η κόρη της από το αντίστοιχο εθιμικό δίκαιο. Το δικαστήριο είχε επιφυλαχθεί για να συζητήσει και να ανακοινώσει την απόφαση του. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Εισαγγελέας της έδρας είχε δεχθεί το αίτημα της της S.K. και συνεπώς είχε εισηγηθεί την μη έκδοση της.



Τι είχε προηγηθεί

Η S.K. δεν είχε την ίδια τύχη στο πρωτοβάθμιο δικαστήριο, στο Εφετείο Θράκης, περιοχή στην οποία είχε εκτελεστεί το διεθνές ένταλμα σύλληψης. Με την είσοδο της ίδιας και της κόρης της στην χώρα μας τον περασμένο Ιούνιο, είχε συλληφθεί και το εκεί δικαστήριο είχε αποφασίσει – με συνοπτικές διαδικασίες – την έκδοση της στο Ιράν. Άσκησε έφεση και έτσι, η υπόθεση έφτασε στο ακροατήριο του ανώτατου δικαστηρίου στην Αθήνα. Από τότε η S.K. βρισκόταν σε καθεστώς προσωρινής κράτησης στο κατάστημα γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού, ενώ η κόρη της παρέμενε στο Κέντρο Υποδοχής Ταυτοποίησης Ορεστιάδας με την αδελφή της εκζητουμένης που και αυτή εισήλθε στην χώρα μας μαζί της.

Διαβάστε τη συνέχεια εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου