Πέμπτη 9 Απριλίου 2020

Με επιτυχία έκλεισε ο κύκλος λειτουργίας της Δομής Ασυνόδευτων Ανηλίκων Αιανής


Στις 17 Απριλίου 2018 ξεκίνησε η λειτουργία της Δομής Ασυνόδευτων Ανηλίκων στην Αιανή Κοζάνης από την ΑΡΣΙΣ – Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων σε συνεργασία με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ – ΙΟΜ Greece) με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και με την υποστήριξη της Γενικής Διεύθυνσης Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (DG HOME).
Η προσφυγιά και η αναγκαστική μετανάστευση απαιτεί από τους ανθρώπους πολλαπλές προσαρμογές μέσα σε σύντομα χρονικά διαστήματα, γεγονός που καθιστά, ειδικά τα παιδιά, ακόμη πιο ευάλωτα και πιο εκτεθειμένα σε καταστάσεις και κινδύνους που δε θα έπρεπε να συνάδουν με την ηλικία τους.
Το διάστημα λειτουργίας της Δομής δημιουργήσαμε ένα σταθερό πλαίσιο διαμονής για τα παιδιά, ικανό να καλύπτει όχι μόνο τις βασικές βιοτικές και κοινωνικές, αλλά και τις ψυχοκοινωνικές και τις παιδαγωγικές ανάγκες τους, με την παράλληλη ενημέρωση και υποστήριξη στα νομικά τους δικαιώματα και υποχρεώσεις. Στόχος όλων των ομάδων που δραστηριοποιήθηκαν στη Δομή ήταν η δημιουργία ευνοϊκών όρων για την ανάπτυξη δεξιοτήτων και την προετοιμασία τους για την ενήλικη ζωή ή ακόμη και για την επανένωσή τους με τις οικογένειές τους που ζουν στην Ευρώπη. Έντεκα παιδιά έχουν ήδη μεταβεί σε συγγενικές τους οικογένειες σε διάφορες ευρωπαϊκές και για άλλα οχτώ εκκρεμεί η απόφαση οικογενειακής επανένωσης, σύμφωνα πάντα με όσα ορίζονται στη συνθήκη Δουβλίνο ΙΙΙ.

Αξίζει να αναφερθεί ότι υλοποιήθηκαν πολλές δράσεις εξωστρέφειας με εθελοντικό χαρακτήρα που περιλάμβαναν αποστολές ανθρωπιστικής βοήθειας, περιβαλλοντικά πρότζεκτς με ομάδες ανακύκλωσης και επανάχρησης, δράσεις σε ζητήματα πολιτισμού, ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εκδρομές, επισκέψεις μουσείων και πολιτιστικών κέντρων της περιοχής. Ο αθλητισμός ήταν ένα βασικό κομμάτι του καθημερινού προγράμματος, διότι εκτός από το κρίκετ και το βόλεϊ που εξασκούνταν στο εξωτερικό χώρο της Δομής, για 6 μήνες γίνονταν προπονήσεις ποδοσφαίρου με επαγγελματία προπονητή, ενώ δύο παιδιά παρακολουθούσαν προπονήσεις στην ομάδα των Ελπίδων της ΑΕΚ Κοζάνης. Ακόμη το τελευταίο διάστημα μια ομάδα παιδιών ξεκίνησε μαθήματα χοροθεραπείας με σκοπό την προώθηση της συναισθηματικής και πνευματικής ολοκλήρωσής τους. 
Τέλος, δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση σε μαθήματα ελληνικών, αγγλικών και μαθήματα υπολογιστών, καθώς και βιωματικά εργαστήρια, προετοιμάζοντάς τους για την δημόσια εκπαίδευση, την κοινωνικοποίηση και την πολιτισμική τους ένταξη. Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω ήταν να επιδείξουν τα παιδιά μια πολύ καλή συμπεριφορά στο σχολείο και στην τοπική κοινωνία. Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την περσινή σχολική χρονιά 6 παιδιά αποφοίτησαν από την Ά Λυκείου, και φέτος ήταν ήδη εγγεγραμμένα 22 που συμμετείχαν ενεργά στη μαθησιακή διαδικασία.
Μετά από δύο χρόνια που η Δομή έφτασε στην ολοκλήρωση της, θα θέλαμε να εκφράσουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλες και όλους που μας συμπαραστάθηκαν, στις εθελόντριες και στους εθελοντές που μας βοήθησαν, αλλά και να ζητήσουμε από εκείνους τους λίγους, οι οποίοι εναντιώθηκαν σε μια δομή ανθρωπισμού που δημιουργήσαμε όλοι μαζί και η οποία θα έχει πάντα μια ξεχωριστή θέση στη μνήμη, στην καρδιά και στη ζωή των νέων που φιλοξενηθήκαν, να το ξανασκεφτούν. Εμείς τους θέλουμε κοντά μας και μπορούν να είναι δίπλα μας στις νέες δράσεις που ήδη τρέχουν, αλλά και σε όποια επόμενη προκύψει, γιατί η αλληλεγγύη είναι το κλειδί για τη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου, ικανού να επιλύει τις προκλήσεις της κάθε εποχής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου