Τετάρτη 17 Ιουνίου 2020

Λαϊκή Συνέλευση Σταγιατών Ενημέρωση προς τους Βολιώτες συμπολίτες και συμπολίτισσές μας



Αγαπητοί συμπολίτες και συμπολίτισσες,
Οι Σταγιατιώτες παλεύουμε ώστε το νερό της πηγής μας να είναι, όπως ήταν πάντα, ελεύθερα προσβάσιμο από όλους και όλες μας, κατοίκους του χωριού και Βολιώτες. Κάποιοι θέλουν να δημιουργήσουν την εντύπωση ότι δεν επιθυμούμε «να ξεδιψάσει ο Βόλος». Συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο!
Είναι γνωστό σε όλους ότι η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων του Βόλου δεν εμπιστεύεται το νερό του δικτύου, αγοράζοντας εμφιαλωμένο. Αυτή την αγορά, κάποιοι θέλουν να ενισχύσουν ακόμα περισσότερο με την εμφιάλωση των πηγαίων νερών της περιοχής.
Η πλειοψηφία των Σταγιατιωτών κατοικούν στον Βόλο. Θα ήταν ευχής έργο για εμάς, μέρος της υδροδότησης της πόλης μας να γίνεται και από την πηγή του χωριού μας. Από το 2013 εξάλλου, η «Κίνηση Πολιτών Πηλίου και Βόλου για το Νερό» κατέθεσε μελέτη στον Δήμο Βόλου, ώστε το πηγαίο νερό να κατέβει καθαρό και πόσιμο στις δημόσιες βρύσες της πόλης. Με τον τρόπο αυτό θα υπήρχε άμεση και ελεύθερη πρόσβαση των Βολιωτών σε καθαρό νερό, εξοικονομώντας παράλληλα χρήματα και τόνους πλαστικών σκουπιδιών. Η μελέτη αυτή δεν αξιοποιήθηκε ποτέ.
Την περασμένη εβδομάδα, ο σημερινός πρόεδρος της ΔΕΥΑΜΒ, κ. Τόρης, δήλωσε ξεκάθαρα πως η ΔΕΥΑΜΒ δεν ενδιαφέρεται για την Κρύα Βρύση, αφού το νερό της είναι λίγο και επαρκεί για 40-50 οικογένειες (όσοι και οι κάτοικοι του χωριού μας). Το νερό μας, λοιπόν, θα ήταν δώρο άδωρο για τον Βόλο. Όχι μόνο λόγω της μικρής του ποσότητας, αλλά και λόγω της κατάστασης του δικτύου της πόλης, με το τεράστιο ποσοστό διαρροών, τις επικίνδυνες για την υγεία μας αμιαντοσωλήνες και τις σκουριασμένες σιδηροσωλήνες. Όταν ρίχνεις πεντακάθαρο νερό μέσα σε βρώμικο, δεν καθαρίζει το βρώμικο. Βρωμίζει το καθαρό.
Ισχυρίζονται κάποιοι, άλλοτε πως δεν πληρώνουμε τη ΔΕΥΑΜΒ και άλλοτε πως πληρώνουμε λίγα, υπονοώντας έτσι πως τόσα χρόνια αγωνιζόμαστε προκειμένου να πληρώνουμε λιγότερα. Η αλήθεια είναι πως όλα τα βουνίσια χωριά έχουν ειδική χρέωση στο νερό, και οι Σταγιάτες δεν αποτελούν εξαίρεση. Η εξαίρεση όμως στην περίπτωση του χωριού μας, είναι πως τα έξοδα που κάνουμε οι ίδιοι οι πολίτες για την επισκευή, συντήρηση, καθαρισμό και ποιοτικό έλεγχο της πηγής και του δικτύου μας (αυτής της πηγής και αυτού του δικτύου που μάς έκλεψαν τη Μεγάλη Παρασκευή εν μέσω πανδημίας) είναι απείρως περισσότερα από τα χρήματα που πληρώνει ο κάτοικος του Βόλου. Αν συνυπολογίσουμε και το κόστος του αγώνα που διεξάγουμε, μαζί με τα δικαστικά έξοδα που απαιτούνται κάθε λίγο καιρό, είναι ξεκάθαρο πως τα κίνητρά μας δεν μπορεί να είναι οικονομικά.
Οικονομικά είναι τα δικά τους κίνητρα. Στόχος τους, δεν είναι να υδρεύσουν τον Βόλο με περισσότερο πηγαίο νερό, αλλά να το εκμεταλλευτούν εμπορικά, ενώ το νερό της πόλης θα παραμένει κακής ποιότητας. Διότι, παρά τη μικρή του ποσότητα, το εξαιρετικής ποιότητας νερό μας, εάν εμφιαλωθεί θα αποφέρει μεγάλα κέρδη σε όποια εταιρεία το αποκτήσει. Κυρίως όμως, θα ανοίξει την Κερκόπορτα στην ιδιωτικοποίηση όλων των πηγών του βουνού!
Η τακτική τους είναι γνωστή: Ξεκίνησαν εδώ και χρόνια να απαξιώνουν το νερό μας, χλωριώνοντάς το. Ισχυρίζονται πως είναι μολυσμένο. Την ίδια στιγμή, οι εργαστηριακές μας αναλύσεις βρίσκουν το αχλωρίωτο νερό στις βρύσες πεντακάθαρο! Άνθρωποι που δεν επισκέφθηκαν ποτέ την περιοχή αναφέρονται σε (ανύπαρκτες) αποχετεύσεις γύρω από την πηγή, που την καθιστούν, λένε, ακατάλληλη. Δηλώνουν ξεδιάντροπα πως είμαστε «καμιά εικοσαριά κοπρίτες», ενώ σύσσωμο το χωριό αντιδρά στα σχέδιά τους. Ενδιαφέρονται, λένε, για την υγεία μας! Το πραγματικό τους ενδιαφέρον όμως είναι αποκλειστικά επιχειρηματικό! Και, δυστυχώς, δεν σταματά στη μικρή μας πηγή: Η Κρύα Βρύση αποτελεί για αυτούς ένα μικρό εμπόδιο στην εκμετάλλευση (από ποιους;) των μεγάλων πηγών του Βουνού! Εκεί θα στηθούν οι μεγάλες δουλειές! Όχι για να ξεδιψάσει ο Βόλος, αλλά η ακόρεστη δίψα κάποιων για κέρδος.
Οι Σταγιατιώτες και οι Σταγιατιώτισσες είμαστε συναισθηματικά, οργανικά, πολιτισμικά και υπαρξιακά δεμένοι με την πηγή αυτή. Γι’ αυτό αγωνιζόμαστε με τέτοιο πάθος. Όμως, η διεκδίκησή μας να πίνουμε, όπως πίναμε τόσους αιώνες, το νερό της πηγής μας, δεν έχει σε καμία περίπτωση ιδιοκτησιακό χαρακτήρα.
Αγωνιζόμαστε ώστε το νερό της Κρύας Βρύσης να παραμείνει ελεύθερο για όλους και όλες μας! Για εμάς, τα παιδιά και τα εγγόνια όλης της περιοχής του Βόλου!
Ο αγώνας μας είναι αγώνας όλων των Βολιωτών!
Η Λαϊκή Συνέλευση Σταγιατών

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1788113897998062&set=a.191614847647983&type=3&theater

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου