Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2016

Τα ΜΜΕ θα πρέπει να σέβονται την εικόνα και την προσωπικότητα των προσφύγων μαθητών

Δήλωση του Βοηθού Συνηγόρου του Πολίτη για τα Δικαιώματα του Παιδιού, με αφορμή το ξεκίνημα λειτουργίας νέων εκπαιδευτικών δομών για παιδιά που μετακινούνται από τρίτες χώρες.

Αθήνα, 8.10.2016
Η έναρξη λειτουργίας των Δομών Υποδοχής και Εκπαίδευσης Προσφύγων είναι μια σημαντική στιγμή, στο πλαίσιο των προσπαθειών που καταβάλλονται από την ελληνική πολιτεία για να μπορέσουν όλα τα παιδιά που μετακινούνται στη χώρα μας, με τις οικογένειές τους ή χωρίς αυτές, και διαμένουν σε κέντρα φιλοξενίας, να ασκήσουν το διεθνώς κατοχυρωμένο δικαίωμα τους στην εκπαίδευση, για όσο χρόνο βρίσκονται στη χώρα μας, ακόμη και αν δεν διαθέτουν σταθερή κατοικία.
Ο Συνήγορος του Πολίτη, στο πλαίσιο της αποστολής του ως Συνήγορος του Παιδιού, εφιστά την προσοχή στα μέσα μαζικής ενημέρωσης που επιθυμούν να καλύψουν αυτό το γεγονός και ζητά να αποφύγουν την αποτύπωση των προσώπων των παιδιών αυτών που εντάσσονται πλέον στο ελληνικό σύστημα εκπαίδευσης. 

Η δεοντολογία που πηγάζει από τη Διεθνή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού (ν.2101/92) και άλλα εθνικά και διεθνή νομικά κείμενα, καθιερώνει υποχρέωση σεβασμού της ιδιωτικής ζωής, της αξιοπρέπειας, της εικόνας και των προσωπικών δεδομένων όλων των προσώπων, ιδίως των ανηλίκων, που βρίσκονται ή έχουν βρεθεί σε δύσκολη κατάσταση και που ενδεχομένως οι ίδιοι ή συγγενείς τους διώκονται στις χώρες από τις οποίες προέρχονται. 
Υπενθυμίζεται ότι: 
  • Το δικαίωμα ενημέρωσης του κοινού δεν υπερτερεί και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να παραβιάζει τα δικαιώματα του παιδιού και το υπέρτατο συμφέρον του. 
  • Δεν επιτρέπεται να δημοσιοποιούνται ιστορίες ή εικόνες παιδιών που μπορεί να τα θέσουν σε κίνδυνο, να τα στοχοποιήσουν ή να τα στιγματίσουν.  
  • Για να φωτογραφηθεί ή βιντεοσκοπηθεί ένα παιδί, χρειάζεται να προηγείται συναίνεση από τους γονείς / κηδεμόνες του, όπως και από το ίδιο το παιδί, και να ενημερώνονται ότι η εικόνα τους μπορεί να διακινηθεί σε εθνικό ή παγκόσμιο επίπεδο.
  • Όταν λαμβάνεται συνέντευξη, δεν επιτρέπονται ερωτήσεις και σχόλια που δημιουργούν δυσάρεστα συναισθήματα στο παιδί, δεν σέβονται τις πολιτισμικές του ιδιαιτερότητες, το εκθέτουν, το θέτουν σε κίνδυνο, ή επαναφέρουν τραύματα του παρελθόντος. Συνέντευξη από ανήλικο κάτω των 14 ετών δεν επιτρέπεται, παρά μόνο κατ' εξαίρεση και μόνον εφόσον δεν προκαλεί πόνο ή βλάβη στο παιδί και ύστερα από γραπτή άδεια του γονέα/κηδεμόνα.
Για τους παραπάνω λόγους καλούμε τους λειτουργούς της δημοσιογραφίας να επιδείξουν υπευθυνότητα, διακριτικότητα και ευαισθησία, σεβόμενοι τα δικαιώματα των παιδιών και των συνοδών τους και καλλιεργώντας στην κοινή γνώμη αντιλήψεις που αποτρέπουν την ξενοφοβία, τις διακρίσεις και τον ρατσισμό και συμβάλλουν στη θετική στάση της κοινωνίας απέναντι στους ανήλικους και ενήλικους πολίτες που φιλοξενεί η χώρα.    
Γιώργος Μόσχος
Βοηθός Συνήγορος του Πολίτη για τα Δικαιώματα του Παιδιού

από www.0-18.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου