Τετάρτη 18 Μαρτίου 2020

Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΤΟΥ ΦΟΒΟΥ

Kαθώς οι περιπτώσεις της λοίμωξης COVID-19 πολλαπλασιάζονται, ξεδιπλώνεται μπροστά στα μάτια μας μια άλλη πανδημία, αυτή του φόβου. Τα ΜΜΕ με υποβλητική μουσική και πομπώδες ύφος ανακοινώνουν συνεχώς ακυρώσεις δημοσίων εκδηλώσεων, προβάλλουν εικόνες κόσμου που ψωνίζει ασυναίσθητα, πανικόβλητος από την επερχόμενη καταστροφή, δείχνουν έρημους δρόμους και μασκοφορεμένους πολίτες. 

Η εξάπλωση του φόβου είναι ταχύτερη από την εξάπλωση του ιού. Του αόρατου ιού. Ενώ ο φόβος καθίσταται ορατός λόγω του τρόπου προβολής των σύγχρονων μέσων πληροφόρησης. Παρακολουθώντας ή ακούγοντας κάποιον που φοβάται, αυτό σας οδηγεί εμμέσως στο να φοβάστε και εσείς, χωρίς απαραίτητα να γνωρίζετε τι προκάλεσε τον φόβο του άλλου ατόμου.
Η μόλυνση από τον φόβο  είναι ένα ισχυρό συμβάν, ανεξήγητο στην έναρξη του και ανεξέλεγκτο στην εξέλιξη του. Από πολλούς θεωρείται ως αντανακλαστικό επιβίωσης, όπου μέσω των νευρικών δομών εκλύονται αμυντικές λειτουργίες που προσπαθούν να βοηθήσουν  τον οργανισμό να αντιδράσει. Οι άνθρωποι είναι πολύ ευαίσθητοι στον πανικό ή στον φόβο. Επίσης είναι ικανοί στο να ανιχνεύουν τις αντιδράσεις επιβίωσης άλλων ανθρώπων. Η κοινωνική μετάδοση του φόβου είναι πιο ισχυρή μεταξύ ατόμων που σχετίζονται μεταξύ τους ή ανήκουν στην ίδια ομάδα. Παρόλα αυτά, ο φόβος της μόλυνσης είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος μετάδοσης της άμυνας όχι μόνο μεταξύ των μελών της ίδιας ομάδας αλλά και μεταξύ των ειδών. Πολλά είδη του ζωικού βασιλείου, απέκτησαν κατά την εξέλιξη τους την ικανότητα να αναγνωρίζουν κλήσεις συναγερμού άλλων ειδών. 

Διαβάστε τη συνέχεια εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου