Πέμπτη 28 Ιουνίου 2018

Κοινωνικό Τσίρκο και Κινητό Σχολείο την 3η ημέρα του 7ου Αντιρατσιστικού Φεστιβάλ Κοζάνης



Την Κυριακή 01 Ιουλίου, στο πλαίσιο της θεματικής «Προς την εκπαίδευση της ελευθερίας» φιλοξενούνται στο 7ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Κοζάνης, δυο εντυπωσιακές δράσεις, όχι μόνο για παιδιά, αλλά και κυρίως για εκπαιδευτικούς, εμψυχωτές, κοινωνικούς επιστήμονες και γονείς. Ελάτε μετά στις 18:00, στην αυλή του Βαλταδώρειου Γυμνασίου να γνωρίσετε από κοντά το Κοινωνικό Τσίρκο, μέσα από το Μονόκυκλο και το Κινητό Σχολείο.
Το Κοινωνικό Τσίρκο χρησιμοποιεί την παιδαγωγική και τις αξίες του τσίρκο ως εργαλείο δουλειάς με ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Είναι ένα χρήσιμο εργαλείο κοινωνικής ένταξης και δημιουργικής απασχόλησης, μιας που μέσα από την αυτοσυγκέντρωση, την ομαδικότητα, την επιμονή και υπομονή που καλλιεργούνται, η ενασχόληση με τις τέχνες του τσίρκο μπορεί να απελευθερώσει και να ισορροπήσει το μυαλό και το σώμα. Η συγκεκριμένη εθελοντική δομή, έχει ασχοληθεί σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο με κοινωνικές ομάδες όπως: πρόσφυγες και μετανάστες, Ρομά, άτομα με ειδικές ανάγκες ή με ψυχιατρικά προβλήματα,  παραβατικούς νέους, ενήλικες φυλακισμένους, παιδιά του δρόμου κ.α.
Το Κινητό Σχολείο δημιουργήθηκε για τις ανάγκες των παιδιών που ζουν και εργάζονται στο δρόμο και δεν έχουν πρόσβαση στο σχολικό περιβάλλον. Αποτελεί ένα πρωτοποριακό εργαλείο για τη δουλειά στο δρόμο (street work) που βασικό στόχο έχει την ανάπτυξη της αυτοεκτίμησης των παιδιών.
Πρόκειται για ένα μετακινούμενο με τα χέρια όχημα, ένα κουτί με συρόμενους μαυροπίνακες που στηρίζεται σε ρόδες και επάνω του εφαρμόζονται τα εκπαιδευτικά και ψυχαγωγικά πάνελ. Διαθέτει εκατοντάδες εκπαιδευτικά παιχνίδια/πάνελ (πάνω από τριακόσια), τα οποία  καθιστούν δυνατή για τους εργαζόμενους στο δρόμο  την οργάνωση των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων.
«Εάν ένα παιδί δεν μπορεί να έρθει στο σχολείο, θα φέρουμε το σχολείο στο παιδί».

Η είσοδος είναι ελεύθερη για όλες τις δράσεις του Φεστιβάλ.

7ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Κοζάνης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου