Κυριακή 10 Ιουνίου 2018

Δυσμενείς εξελίξεις σχετικά με την κράτηση ασυνόδευτων ανηλίκων στην Ελλάδα

Ανεπίτρεπτη και απαράδεκτη εξέλιξη στο πεδίο της κράτησης ασυνόδευτων ανηλίκων αποτελεί η επαναλειτουργία του Ειδικού Χώρου Παραμονής Αλλοδαπών (ΕΧΠΑ), δηλαδή ενός επιπλέον χώρου κράτησης ασυνόδευτων ανηλίκων στην Αμυγδαλέζα. Θεωρούσαμε ότι ο ως άνω χώρος κράτησης ανηλίκων αποτελούσε μια μελανή σελίδα που είχε κλείσει το Δεκέμβριο του 2016. Δυστυχώς, από τις 22 Μαΐου 2018 μέχρι και σήμερα ανησυχητικά αυξημένος αριθμός ασυνόδευτων ανηλίκων κρατείται στο ΠΡΟΚΕΚΑ Αμυγδαλέζας και το «πρώην κλειστό» ΕΧΠΑ.
Η επαναλειτουργία του ΕΧΠΑ συνδέθηκε με την επιχείρηση εκκένωσης, «άτυπου καταυλισμού» στην Πάτρα, στο πλαίσιο της οποίας εντοπίστηκε ένας σημαντικός αριθμός ασυνόδευτων ανηλίκων, οι οποίοι οδηγήθηκαν αρχικά στο ΠΡΟ.ΚΕΚΑ Κορίνθου, όπου παρέμειναν για διάστημα δέκα περίπου ημερών, στη συνέχεια, δε, αντί να παραπεμφθούν σε κατάλληλες δομές φιλοξενίας, οδηγήθηκαν – και σύμφωνα με μαρτυρίες των παιδιών με χειροπέδες – στην Αμυγδαλέζα. Την 24η Μαΐου 2018, στο πλαίσιο της τακτικής επίσκεψης του κλιμακίου της ΑΡΣΙΣ, για την παροχή νομικής και ψυχοκοινωνικής υποστήριξης στους ανήλικους κρατούμενους στην Αμυγδαλέζα, καταγράφηκαν 80 ασυνόδευτοι ανήλικοι, 40 στον Τομέα Ανηλίκων του ΠΡΟΚΕΚΑ Αμυγδαλέζας και 40 ασυνόδευτοι ανήλικοι, οι οποίοι κρατούνταν  στο ΕΧΠΑ. Το κλιμάκιο της ΑΡΣΙΣ έχει πραγματοποιήσει μέχρι σήμερα άλλες τρεις επισκέψεις στους ως άνω χώρους κράτησης. Μέχρι και σήμερα κρατούνται 46 ανήλικοι, 21 στον Τομέα Ανηλίκων του ΠΡΟΚΕΚΑ Αμυγδαλέζας και 25 στο Ε.Χ.Π.Α. υπό συνθήκες που συνιστούν απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση. Οι ασυνόδευτοι ανήλικοι κυμαίνονται ηλικιακά από 14 έως 17 ετών και προέρχονται από το Αφγανιστάν, το Πακιστάν , τη Συρία, το Ιράκ, την Αλγερία  και το Ιράν.

Η κράτηση των ως άνω ανηλίκων είναι παράνομη καθώς αντί να υποβληθούν σε διαδικασίες υποδοχής και στη συνέχεια να φιλοξενηθούν σε κατάλληλες δομές για ανηλίκους, συνελήφθησαν και τέθηκαν υπό κράτηση (κατά την πάγια πρακτική των αρχών σύλληψης που θέτουν υπό κράτηση ανηλίκους συχνά και με την αιτιολογία της “προστατευτικής φύλαξης”). Οι συνθήκες, δε, κράτησής τους στο ΕΧΠΑ Αμυγδαλέζας είναι καταφανώς χειρότερες από τις ήδη απαράδεκτες συνθήκες κράτησης στον ειδικό τομέα ανηλίκων του ΠΡΟΚΕΚΑ Αμυγδαλέζας. Στο ΕΧΠΑ επαναλειτουργούν τρεις πτέρυγες, στις οποίες δεν υπάρχουν παράθυρα και ως εκ τούτου, φυσικός αερισμός και φως. Οι ανήλικοι κοιμούνται επί γυμνού τσιμέντου πάνω σε λεπτά στρώματα γυμναστικής. Τους παρέχονται μόνο μάλλινες κουβέρτες (παρά την υψηλή θερμοκρασία της εποχής), οι οποίες δεν πλένονται, αλλά απλώς στοιβάζονται σε έναν χώρο, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν από τους επόμενους κρατούμενους και οι οποίες αποτελούν εστία μικροβίων. Οι συνθήκες υγιεινής και καθαριότητας είναι απαράδεκτες (απουσία συστηματικής υπηρεσίας συνεργείου καθαρισμού, προβληματική λειτουργία των υποδομών και υδραυλικών εγκαταστάσεων – χαλασμένες και πλημμυρισμένες ντουζιέρες, βουλωμένες τουαλέτες κλπ). Δεν παρέχεται κανενός είδους αθλητική ή ψυχαγωγική δραστηριότητα, με αποτέλεσμα την επίταση των εντάσεων από τις ήδη κακές συνθήκες εγκλεισμού. Ακόμα, δε, και ο προαυλισμός στο ΕΧΠΑ, σύμφωνα με τις μαρτυρίες των παιδιών, δεν πραγματοποιείται καθημερινά και εναπόκειται στις διαθέσεις των αστυνομικών βάρδιας ενώ, από την Παρασκευή 1η έως και την 4η Ιουνίου οι ανήλικοι δεν προαυλίστηκαν καθόλου.
Τόσο στον Τομέα Ανηλίκων στο ΠΡΟΚΕΚΑ Αμυγδαλέζας όσο και στο ΕΧΠΑ υπάρχει παντελής έλλειψη διερμηνείας. Οι ανήλικοι αγνοούν τη νομική τους κατάσταση, το καθεστώς και το χρόνο παραμονής τους στα ως άνω Κέντρα Κράτησης. Δεν τους παρέχεται ενημέρωση σχετικά με τα δικαιώματά τους,  για τον κανονισμό λειτουργίας του Κέντρου, για τις οργανώσεις που παρέχουν δωρεάν συνδρομή κ.α
Η επαναλειτουργία του ΕΧΠΑ καθώς και η συνέχιση λειτουργίας του Τομέα Ανηλίκων του ΠΡΟΚΕΚΑ Αμυγδαλέζας, αποτελούν μια κατάσταση, η οποία εγείρει σοβαρές ανησυχίες τόσο για τη διαδικασία, όσο και για τη συνέχιση της κράτησης ανηλίκων σε ανεπίτρεπτες συνθήκες, αντί της παραπομπής τους σε κατάλληλες δομές φιλοξενίας. Παρότι, δε, σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές, η επαναλειτουργία του ΕΧΠΑ προκρίθηκε ως προσωρινή και ολιγοήμερη «λύση» μέχρι την παραπομπή των παιδιών σε δομές φιλοξενίας, λειτουργεί ήδη πλέον των 15 ημερών και δεν διαφαίνεται αλλαγή αυτής της κατάστασης.
Καλούμε τις αρμόδιες αρχές των Υπουργείων Προστασίας του Πολίτη, και κυρίως των καθ΄ ύλη αρμόδιων Υπουργείων Μεταναστευτικής Πολιτικής και Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης που έχουν την άμεση ευθύνη για την προστασία ασυνόδευτων ανηλίκων να λάβουν άμεσα μέτρα προκειμένου να λήξει η παράνομη και απάνθρωπη κράτηση των ασυνόδευτων ανηλίκων και να συνοδευτούν σε δομές φιλοξενίας.
Είναι επείγουσα η ανάγκη παρέμβασης για την αποκατάσταση της ροής χρηματοδότησης προκειμένου να διασφαλισθεί η αξιοπιστία του συστήματος προστασίας ασυνόδευτων ανηλίκων, η συνέχιση της ομαλής λειτουργίας των υφιστάμενων δομών φιλοξενίας και η εξασφάλιση των αναγκαίων πόρων για τη λειτουργία νέων κατάλληλων δομών  φιλοξενίας.
Η κράτηση των ασυνόδευτων ανηλίκων συνιστά απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση και προσβάλλει το κράτος δικαίου και τη δημοκρατία μας.
Δείτε εδώ το Δελτίο Τύπου.
Συμπληρωματικά βίντεο με μαρτυρίες κράτησης ασυνόδευτων ανηλίκων μπορείτε να δείτε εδώ: https://www.youtube.com/watch?v=VjbKhZlASX8&feature=youtu.be, όπως επίσης και την ετήσια έκθεση 2017 από την Ομάδα παρέμβασης του Κέντρου Υποστήριξης Νέων Αθήνας της ΑΡΣΙΣ στο πεδίο της κράτησης στα προαναχωρησιακά κέντρα κράτησης Αμυγδαλέζας και Ταύρου http://arsis.gr/deltio-typou-etisia-ekthesi-2017-omada-paremavasis-tou-kyn-arsis-athinas-sto-pedio-tis-kratisis-sta-proanachorisiaka-kentra-kratisis-amygdalezas-ke-tavrou/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου