Τρίτη 26 Ιουνίου 2018

Κινητό Σχολείο (Mobile School)



Την Κυριακή 01 Ιουλίου στο παιδικό φεστιβάλ, του 7ου Αντιρατσιστικού Φεστιβάλ Κοζάνης, έρχεται ένα «ολόκληρο σχολείο». Ένα σχολείο που δεν περιμένει να πάνε τα παιδιά σ΄αυτό, αλλά πηγαίνει αυτό στα παιδιά!!!
Το Mobile School είναι ένα κινητό σχολείο που δημιουργήθηκε από το Βελγικό οργανισμό Mobile School για τις ανάγκες των παιδιών που ζουν και εργάζονται στο δρόμο και δεν έχουν πρόσβαση στο σχολικό περιβάλλον. Αποτελεί ένα πρωτοποριακό εργαλείο για τη δουλειά στο δρόμο (street work) που βασικό στόχο έχει την ανάπτυξη της αυτοεκτίμησης των παιδιών. Από τη μία υπάρχει το εκπαιδευτικό κομμάτι του κινητού σχολείου και από την άλλη, η δουλειά σε ψυχοσυναισθηματικό επίπεδο με τα παιδιά.
Πρόκειται για ένα μετακινούμενο με τα χέρια όχημα,  ένα κουτί με συρόμενους μαυροπίνακες που στηρίζεται σε ρόδες και επάνω του εφαρμόζονται τα εκπαιδευτικά και ψυχαγωγικά πάνελ. Είναι έξι μέτρα μακρύ όταν ανοίγει, ζυγίζει περίπου διακόσια κιλά και έχει ένα τιμόνι που του επιτρέπει να οδηγείται και να σύρεται.
Με το σύνθημα «Εάν ένα παιδί δεν μπορεί να έρθει στο σχολείο, θα φέρουμε το σχολείο για το παιδί», έχουμε αναπτύξει ένα κινητό σχολείο. Αυτός ο κινούμενος μαυροπίνακας διαθέτει εκατοντάδες εκπαιδευτικά παιχνίδια/πάνελ (πάνω από τριακόσια), τα οποία  καθιστούν δυνατή για τους εργαζόμενους στο δρόμο  την οργάνωση των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων.
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα σπουδών δεν αποσκοπεί να αντικαταστήσει το παραδοσιακό πρόγραμμα σπουδών του σχολείου. Όλα τα υλικά και παιχνίδια ως στόχο έχουν την αύξηση του αυτοσεβασμού και τον προσδιορισμό της ταυτότητας, την ανακάλυψη ταλέντων και την ενδυνάμωση των παιδιών που ζουν και εργάζονται στο δρόμο. Το εργαλείο στηρίζεται στην καθολική αποδοχή του παιδιού και του περιβάλλοντος του, με ισχυρό θεμέλιο την πίστη στις ικανότητές του, την αυτοπεποίθηση και τα κίνητρα που απαιτούνται για να υποστηρίξει περαιτέρω τις διεργασίες ανάπτυξης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου