Τρίτη 19 Ιουνίου 2018

Κοινωνικό τσίρκο, από το Μονόκυκλο στο 7ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Κοζάνης


Το κοινωνικό τσίρκο χρησιμοποιεί την παιδαγωγική και τις αξίες του τσίρκο ως εργαλείο δουλειάς με ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Είναι ένα χρήσιμο εργαλείο κοινωνικής ένταξης και δημιουργικής απασχόλησης, μιας που μέσα από την αυτοσυγκέντρωση, την ομαδικότητα, την επιμονή και υπομονή που καλλιεργούνται, η ενασχόληση με τις τέχνες του τσίρκο μπορεί να απελευθερώσει και να ισορροπήσει το μυαλό και το σώμα. Η συγκεκριμένη εθελοντική δομή, έχει ασχοληθεί σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο με κοινωνικές ομάδες όπως: πρόσφυγες και μετανάστες, Ρομά, άτομα με ειδικές ανάγκες ή με ψυχιατρικά προβλήματα,  παραβατικούς νέους, ενήλικες φυλακισμένους, παιδιά του δρόμου κ.α.
Το κοινωνικό τσίρκο, συνδυάζοντας τον αθλητισμό με τις παραστατικές τέχνες, χρησιμοποιείται από το Μονόκυκλο ως εργαλείο για τη δουλειά με ανθρώπους με αναπηρίες, ασθενείς ψυχιατρικών κλινικών, παιδιά και νέους από ευάλωτες κοινωνικές ομάδες ή και μη. Κατά την ενασχόληση με τις τέχνες του τσίρκο το άτομο αναπτύσσει συγκεκριμένες σωματικές ικανότητες, ενώ παράλληλα έρχεται σε βαθύτερη σχέση με τον ίδιο του τον εαυτό και την «ομάδα».
Κοινωνικά, το Μονόκυκλο συνεργάζεται με ΜΚΟ και κοινωνικούς φορείς και υλοποιεί ολοκληρωμένα πρότζεκτ καλλιτεχνικής παρέμβασης σε ευπαθείς ομάδες με στόχο την προσωπική ενδυνάμωση των ανθρώπων μέσα από την τέχνη. Από το 2010 έως σήμερα, έχουν πραγματοποιηθεί παρεμβάσεις 3-18 μηνών σε ανθρώπους με αναπηρίες, ενήλικες κρατούμενους, κοινότητες τσιγγάνων, ψυχιατρικούς ασθενείς, πρόσφυγες, ασυνόδευτους ανήλικους και κακοποιημένα παιδιά. Τα εργαλεία της ομάδας για αυτό, έρχονται από τον κόσμο της μη τυπικής μάθησης. Ο πυρήνας της δουλειάς είναι το κοινωνικό τσίρκο που αφορά την εφαρμογή της παιδαγωγικής του τσίρκο στις ευπαθείς ομάδες.

Μότα Μαριάνθη
Social Circus Projects
Dance | Physical Theater | Circus
Tel: +306936142874 |

Alberto Pérez López
Social Circus Trainer / Social psychologist / Arsis Coordinator Case Management tool Erasmus+
+30 6946618920

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου