Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2018

Μεσόβουνο: «Οι Ναζί είχαν φέρει ακόμα και χειροπέδες για παιδιά»

«Οι Ναζί είχαν φέρει ακόμα και χειροπέδες για παιδιά». Πως ο δοσίλογος Νομάρχης Κοζάνης κάλεσε τους Γερμανούς να τιμωρήσουν τους ανυπότακτους κατοίκους στο Μεσόβουνο...
Ο γερμανικός στρατός κατοχής αιματοκύλισε την δυτική Μακεδονία με απίστευτη σκληρότητα. Με πρόσχημα τις αντιστασιακές ομάδες που είχαν βρει καταφύγιο στα βουνά του Βερμίου, στοχοποίησαν τα χωριά της περιοχής ως ανταρτοχώρια και τα εξαφάνισαν. 

Η μεγαλύτερη θυσία έγινε στο προσφυγικό ποντιακό χωριό Μεσόβουνο Κοζάνης που βρέθηκε στο στόχαστρο δύο φορές. Κεντρικό πρόσωπο που πυροδότησε τον κύκλο αίματος ήταν ο διορισμένος Νομάρχης. Ήταν στην ίδια θέση και επί Μεταξά και είχε πολιτική αντιπαλότητα με κάποιους κατοίκους πριν από τον πόλεμο. Επρόκειτο για μια μικρή ομάδα πέντε κομμουνιστών που τους είχε στείλει εξορία και μετά την κήρυξη του πολέμου κατάφεραν να δραπετεύσουν και να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Στη συνέχεια ξεσήκωσαν τους συγχωριανούς τους και όλοι μαζί αντιτάχθηκαν στους Γερμανούς. Αρνήθηκαν να τους παραδώσουν την αγροτική σοδειά τους. 

Διαβάστε τη συνέχεια εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου