Κυριακή 16 Ιουνίου 2019

Φιλοξενία και Συνύπαρξη απέναντι στη βία


Ασυνόδευτοι ανήλικοι πρόσφυγες που φιλοξενούνται σε δομή της ΑΡΣΙΣ – Κοινωνικής Οργάνωσης Υποστήριξης Νέων σε συνεργασία με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΙΟΜ Greece) στην Αιανή Κοζάνης από τον Απρίλη του 2018, επισκέφθηκαν χθες Σάββατο το πανηγύρι που πραγματοποιείται κατά τον εορτασμό της γιορτής του Αγίου Πνεύματος στην Αιανή Κοζάνης.
Χθες λίγο μετά τα μεσάνυχτα όταν μια παρέα των φιλοξενούμενων ανήλικων παιδιών διασταυρώθηκε με παρέα νεαρών κατοίκων της Αιανής και ενός νεαρού από την Κοζάνη είχε ως αποτέλεσμα να υπάρξει ένα φραστικό επεισόδιο το οποίο δυστυχώς κλιμακώθηκε και εξελίχθηκε σε διένεξη. Από τη συμπλοκή υπήρξαν μικροτραυματισμοί και μεταφορά ενός 18χρονου στο νοσοκομείο για τις πρώτες βοήθειες.
Το γεγονός διαδόθηκε άμεσα στο χωριό και ομάδα κατοίκων με άγριες διαθέσεις συγκεντρώθηκε έξω από τον χώρο της δομής φιλοξενίας. Ορισμένοι από αυτούς εισέβαλαν στο ξενοδοχείο προκαλώντας φθορές και απειλώντας το προσωπικό της βάρδιας ενώ στη συνέχεια εισέβαλαν σε δωμάτιο παιδιού χτυπώντας το με καρέκλα. Ευτυχώς, από την επίθεση δεν υπήρξαν σοβαροί τραυματισμοί.
Όλοι οι εμπλεκόμενοι στο χθεσινοβραδινό συμβάν βρίσκονται στο αστυνομικό τμήμα Κοζάνης και δίνουν μαρτυρικές καταθέσεις. Οι νεαροί πρόσφυγες φέρεται ότι αναγνώρισαν στην αστυνομία νεαρό από την Κοζάνη που συμμετείχε στα χθεσινά επεισόδια ο οποίος έρχεται στην Αιανή και μαζί με άλλους πρωτοστατεί σε λεκτικές προκλήσεις εις βάρος τους.
Καταθέσεις για την εισβολή στους εσωτερικούς χώρους και τα υπνοδωμάτια του ξενοδοχείου, τις απειλές που δέχτηκαν από τον μαινόμενο όχλο έχουν δώσει και όλοι οι εργαζόμενοι της δομής που εκείνη την ώρα βρίσκονταν στο ξενοδοχείο. Αναμένουμε από τις αρμόδιες διωκτικές αρχές το πόρισμα για τα χθεσινοβραδινά γεγονότα και παράλληλα τη διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας της δομής με την προστασία της από επιθέσεις όπως η χθεσινή.
Η ΑΡΣΙΣ σε συνεργασία με διεθνείς και τοπικούς φορείς φροντίζει για την φιλοξενία και την ομαλή ένταξη των ασυνόδευτων ανηλίκων και καλεί κάθε κάτοικο σε κάθε περιοχή όπου φιλοξενούνται πρόσφυγες να δείξει την αλληλεγγύη, την παραδοσιακή φιλοξενία και τη θαλπωρή που χρειάζονται αυτά τα παιδιά και ακόμη να συμβάλλει ενεργητικά στην εξάλειψη των κηρυγμάτων και των πράξεων μίσους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου