Τρίτη 18 Ιουνίου 2019

Έκκληση για αλληλεγγύη χωρίς κηρύγματα μίσους από την ΑΡΣΙΣ με αφορμή τα γεγονότα στην Αιανή Κοζάνης, σήμερα το δικαστήριο για τους ανήλικους πρόσφυγες



«Την διασφάλιση από τις αρμόδιες διωκτικές αρχές  πορίσματος  για τα χθεσινοβραδινά γεγονότα στην Αιανή, όταν μαινόμενος όχλος από κατοίκους εισέβαλε στην δομή φιλοξενίας ανήλικων και ασυνόδευτων προσφυγών  και κτύπησε πρόσφυγες προξενώντας υλικές ζημιές
στην δομή φιλοξενίας» ζητά με ανακοίνωση της  η ΜΚΟ ΑΡΣΙΣ που έχει την ευθύνη της διαχείρισης της δομής. Παράλληλα ζητούν από τις αρμόδιες αρχές «την  διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας της δομής, την προστασία των κατοίκων της από επιθέσεις όπως η χθεσινή».
Όπως αναφέρουν όλα ξεκίνησαν λίγο μετά τα μεσάνυκτα όταν μια παρέα ανήλικων προσφύγων αποχωρώντας από το τοπικό πανήγυρι του χωριού «διασταυρώθηκε με μια παρέα νεαρών εφήβων του χωριού και υπήρξε ένα φραστικό επεισόδιο αναμεσά τους το οποίο κλιμακώθηκε σε διένεξη. Από τη συμπλοκή υπήρξαν μικροτραυματισμοί και μεταφορά ενός 18χρονου από την Αιανή στο νοσοκομείο για τις πρώτες βοήθειες».
Το γεγονός διαδόθηκε άμεσα στο χωριό και ομάδα κατοίκων με άγριες διαθέσεις συγκεντρώθηκε έξω από τον χώρο της δομής φιλοξενίας.
Στην ανακοίνωση τους καταγγέλλουν ότι «ορισμένοι από αυτούς εισέβαλαν στο ξενοδοχείο προκαλώντας φθορές και απειλώντας το προσωπικό της βάρδιας, ενώ στη συνέχεια εισέβαλαν σε δωμάτιο παιδιού χτυπώντας το με καρέκλα. Ευτυχώς, από την επίθεση δεν υπήρξαν σοβαροί τραυματισμοί». Σημειώνουν ακόμη το προσωπικό βάρδιας της δομής έχει δώσει μαρτυρικές καταθέσεις για τις απειλές που δέχτηκαν από τον μαινόμενο όχλο, την εισβολή στους εσωτερικούς χώρους και τα υπνοδωμάτια του ξενοδοχείου όπου κοιμούνταν οι πρόσφυγες.
Τέλος απευθύνουν έκκληση και καλούν κάθε κάτοικο της περιοχής όπου φιλοξενούνται πρόσφυγες «να δείξει την αλληλεγγύη, την παραδοσιακή φιλοξενία και τη θαλπωρή που χρειάζονται αυτά τα παιδιά και να συμβάλλει ενεργητικά στην εξάλειψη των κηρυγμάτων και πράξεων μίσους».
Στο δικαστικό μέρος της υπόθεσης χθες το βράδυ οι 6 νεαροί πρόσφυγες που φέρονται να κτυπήσαν τον συνομήλικο τους από την Ασιανή, αφού παρουσιάστηκαν στον Εισαγγελέα Κοζάνης όπου τους απήγγειλε κατηγορίες για «βαριές σωματικές βλάβες» αφέθηκαν ελεύθεροι ενώ ορίστηκε δικάσιμος για την Τρίτη 18 Ιουνίου.
Επίσης για τον έναν εκ των Αιανιωτών που συμμετείχαν στα επεισόδια ο εισαγγελέας δεν απήγγειλε προς το παρόν κατηγορίες και  ζήτησε να ολοκληρωθεί η προκαταρκτική εξέταση για τους υπόλοιπους εμπλεκομένους και όσους συμμετείχαν στους βανδαλισμούς και τους ξυλοδαρμούς που έγιναν το βράδυ της εισβολής στο ξενοδοχείο.
 Ο 18 άχρονος τραυματίας που προσκομίστηκε στα επείγοντα του  νοσοκομείου «ήταν σε κατάσταση μέθης, του έγιναν εργαστηριακές εξετάσεις χωρίς να δείξουν κάποιο πρόβλημα» και σύμφωνα με τον διοικητή του νοσοκομείου Γ. Χιωτίδη  νοσηλεύτηκε ένα 24ωρο για προληπτικούς λόγους στην Χειρουργική κλινική του νοσοκομείου Κοζάνης.
Με εντολή Εισαγγελέα οι έξι νεαροί πρόσφυγες το πρωί  εξετάστηκαν στο νοσοκομείο Κοζάνης αφού σύμφωνα με τους συνοδούς τους και όσα έχουν δηλώσει και οι ίδιοι, φέρουν τραύματα, εκδορές στο πρόσωπο και στο σώμα.

Σπύρος Κουταβας

www.vetonews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου