Τετάρτη 28 Ιουνίου 2023

Ο Γιάννης Ζάμκος και ο Βασίλης Παπαδόπουλος στην αυλή της ΑΡΣΙΣ Κοζάνης, την Πέμπτη 29 Ιουνίου, στις 21:00


Στο ΚΑΛΟκαιρινό ΣΥΝΑΠΑΝΤΗΜΑ της Πέμπτης 29 Ιουνίου, στις 21:00, έρχονται ο Γιάννης Ζάμκος και ο Βασίλης Παπαδόπουλος, σε ένα ακουστικό live.

O Γιάννης και o Βασίλης, o Βασίλης και o Γιάννης.
Μια δυάδα που όπως μας λένε φτιάχτηκαν για να παίζουν μαζί. Συναντήθηκαν τυχαία το 2015 στα πρώτα βήματα του Γιάννη και από τότε συνεργάζονται συστηματικά σε πολλά projects διατηρώντας, όμως, πάντοτε το αρχικό ακουστικό σχήμα.

Ο Βασίλης απόφοιτος του Σύγχρονου Ωδείου Θεσσαλονίκης μετράει ήδη πολλά «μουσικά χιλιόμετρα». Ενεργός κιθαρίστας με blues-rock επιρροές.

Ο Γιάννης Ζάμκος, από την άλλη, αρχικά αυτοδίδακτος μουσικός, άρχισε τις μουσικές σπουδές μεγαλύτερος όπου και τις συνεχίζει ως τώρα.

Μαζί μετρούν αρκετές live εμφανίσεις αλλά και singles. Οι κύριες μουσικές επιρροές τους είναι rock ‘n roll, blues, grunge αλλά και παραδοσιακά κομμάτια. Το ακουστικό, λοιπόν, είναι ένα συνονθύλευμα όλων αυτών μέσα από το προσωπικό τους φίλτρο.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι είναι πολύ ενδιαφέρον!!!

Ελεύθερη Είσοδος

Παρασκευή 23 Ιουνίου 2023

11ο Thessaloniki Pride


Τον τελευταίο καιρό όλο και πιο έντονα γινόμαστε μάρτυρες τραγελαφικών καταστάσεων, συχνά προϊόντων alt right εισαγόμενων από το εξωτερικό τάσεων, που επιχειρούν να μας επιβάλλουν περιορισμούς στο πώς θα διαχειριζόμαστε τα σώματα και τις ζωές μας και που αμφισβητούν κεκτημένα δεκαετιών. Θέλουν να μας πουν τι φύλο είμαστε, αν και πότε θα κάνουμε παιδιά, αν πρέπει να βάλουμε ή να χάσουμε κιλά και για ποιο λόγο, αν δικαιούμαστε να αρνηθούμε σεξουαλική επαφή ή αν “πηγαίναμε γυρεύοντας”, αν θα πρέπει να διατηρούμε την τριχοφυΐα μας, πώς θα επέμβουμε στο σώμα μας και γενικότερα στην εμφάνισή μας. Είναι αστείο ότι οι ίδιο κύκλοι που απορρίπτουν τις επεμβάσεις επαναπροσδιορισμού φύλου ως απαράδεκτες, στηρίζουν τις ακούσιες “διορθωτικές” επεμβάσεις στα ίντερσεξ άτομα ως απαραίτητες ακόμα κι όταν δε συντρέχει ιατρικός λόγος.

Σε όλα αυτά εμείς απαντάμε με το σύνθημα του φετινού 11ου Thessaloniki Pride “ΑΝΗΚΩ ΣΕ ΜΕΝΑ“. Τα σώματα και οι ζωές μας μάς ανήκουν. Στο πώς θα τα διαχειριστούμε η απόφαση είναι αποκλειστικά δική μας και δεν έχει λόγο κανείς τρίτος άνθρωπος ούτε καν κάποια κρατική ή άλλη αρχή. Είναι θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα! “Ανήκω σε μένα” λέει κάθε γυναίκα και κάθε άνθρωπος που βρίσκει τη δύναμη να καταγγείλει το βιασμό ή την παρενόχληση που βίωσε ή που βάζει όρια σε κάθε τέτοια απόπειρα. “Ανήκω σε μένα” λένε οι γυναίκες στο Ιράν που κόβουν τα μαλλιά τους και βγάζουν τις μαντίλες τους αντιστεκόμενες σε ένα ολοκληρωτικό και θεοκρατικό καθεστώς, που με πρόσχημα τη θρησκεία θέλει να επέμβει στα σώματά τους (όπως και όλοι οι φονταμενταλιστές στον υπόλοιπο κόσμο). “Ανήκω σε μένα” λένε τα ανάπηρα άτομα που διεκδικούν προσβασιμότητα σ’ ένα αστικό τοπίο γεμάτο αποκλεισμούς, επειδή δε θεωρούνται ισότιμα, αλλά “ελαττωματικά”. “Ανήκω σε μένα” λέει κάθε άτομο δίνει τη συναίνεσή του για σεξουαλική συνεύρεση με άλλον ή άλλους συναινούντες ενήλικους, που την αποσύρει ή που δεν τη δίνει εξ αρχής.

Διαβάστε τη συνέχεια εδώ.

Τετάρτη 21 Ιουνίου 2023

Παγκόσμια ημέρα προσφύγων: Η χειρότερη χρονιά το 2022 για τους πρόσφυγες


του Σπύρου Κουταβά

Στον απόηχο του τραγικού ναυαγίου στην Πύλο, καλό είναι να θυμηθούμε με αριθμούς τι σημαίνει να’σαι πρόσφυγας και να εγκαταλείπεις το σπίτι σου.

Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγε,ς ο αριθμός των εκτοπισμένων που έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους λόγω διώξεων, συγκρούσεων, βίας, παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και γεγονότων που διαταράσσουν σοβαρά τη δημόσια τάξη για το 2022 άγγιξε τα 103 εκ άτομα.  Σε σύγκριση με το 2021 έχουμε αύξηση 13,6 εκ ατόμων πληθυσμός που υπερβαίνει κατά πολύ αυτόν της Ελλάδας. Από αυτούς οι πρόσφυγες ανέρχονται στα 32,5 εκ άτομα ενώ αυτοί που βρίσκονται σε διαδικασία χορήγησης ασύλου είναι 4,9 εκ άτομα.

Το 72% των προσφύγων προέρχεται από μόλις 5 χώρες, την Συρία, την Βενεζουέλα, την Ουκρανία, το Αφγανιστάν και το Νότιο Σουδάν. Ενώ το μόλις το 36% των προσφύγων φιλοξενείται σε μόλις 5 χώρες, την Τουρκία με 3,7 εκ, την Κολομβία με 2,5 εκ, την Γερμανία με 2,2 εκ, το Πακιστάν με 1,5 εκ και την Ουγκάντα με 1,5 εκ άτομα.

Επίσης από τα 103 εκ των εκτοπισμένων, τα 36,5 εκ είναι παιδιά, ενώ το 2022 μόλις 1,5 εκ παιδιά γεννήθηκαν σε προσφυγικούς καταυλισμούς.

Διαβάστε τη συνέχεια εδώ.


ΚΑΛΟκαιρινό Συναπάντημα | dj Sakis Svouras

 


Μπορεί το καλοκαίρι να αντιστέκεται ακόμη να ‘ρθει, αλλά εμείς θα επιμένουμε για να το φέρουμε!!!

Το ΚΑΛΟκαρινό Συναπάντημα, που ακυρώθηκε λόγω του «κακού μας του καιρού» την προηγούμενη Πέμπτη, επανέρχεται αυτήν την Πέμπτη 22 Ιουνίου, φιλοξενώντας από τις 21:00 τον dj Sakis Svouras, σε μουσικές Rock nRoll, Surf Rock & Garage.

Μη χάσετε την ευκαιρία να επισκεφτείτε την όμορφη αυλή του σπιτιού της ΑΡΣΙΣ Κοζάνης και να τη ζήσετε παρέα με όμορφες μουσικές.

---

Τα ΚΑΛΟκαιρινά Συναπαντήματα αποτελούν ανοιχτούς χώρους αλληλεγγύης, όπου συναντιόμαστε συλλογικά, συμμετέχουμε σε πολιτιστικά δρώμενα, κάνουμε παρέα, κουβεντιάζουμε και προαιρετικά στηρίζουμε οικονομικά τη λειτουργία του χώρου.

Ελεύθερη Είσοδος

Τετάρτη 14 Ιουνίου 2023

ΚΑΛΟκαιρινό Συναπάντημα | dj Sakis Svouras


Το ΚΑΛΟκαρινό Συναπάντημα της Πέμπτης 15 Ιουνίου, φιλοξενεί από τις 21:00 τον dj Sakis Svouras, σε μουσικές Rock nRoll, Surf Rock & Garage.

Μη χάσετε την ευκαιρία να επισκεφτείτε την όμορφη αυλή του σπιτιού της ΑΡΣΙΣ Κοζάνης και να τη ζήσετε παρέα με όμορφες μουσικές. 

---
Τα ΚΑΛΟκαιρινά Συναπαντήματα αποτελούν ανοιχτούς χώρους αλληλεγγύης, όπου συναντιόμαστε συλλογικά, συμμετέχουμε σε πολιτιστικά δρώμενα, κάνουμε παρέα, κουβεντιάζουμε και προαιρετικά στηρίζουμε οικονομικά τη λειτουργία του χώρου.

Ελεύθερη Είσοδος

Πέμπτη 8 Ιουνίου 2023

Αγγελάκας – Μυστακίδης στο πλευρό νεαρών Ρομά που δέχονται «πόλεμο» για το μαγαζί τους

Οι καλλιτέχνες θέλησαν να δείξουν έμπρακτα την στήριξή τους στους νεαρούς και πήγαν να τραγουδήσουν στο μαγαζί τους στο Κορδελιό.

Στο Κορδελιό Θεσσαλονίκης, και συγκεκριμένα στην Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση νεαρών Ρομά, που δέχονται «πόλεμο», βρέθηκαν το βράδυ της Τετάρτης ο Γιάννης Αγγελάκας, η Λαμπρινή Γρηγοριάδου κι ο Αλέκος Κόντζογλου από τους  100°C, καθώς αλλά και ο Δημήτρης Μυστακίδης για να στηρίξουν έμπρακτα την προσπάθειά τους.

Δυστυχώς, η συνεταιριστική προσπάθεια των νεαρών Ρομά αντί να στεφτεί με ενθάρρυνση και θαυμασμό, δέχτηκε αρνητικές αντιδράσεις από μερίδα πολιτών και φορείς.

Διαβάστε τη συνέχεια εδώ.


Ο ΟΦΗ στηρίζει τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα και στέλνει ένα σπουδαίο μήνυμα κατά των διακρίσεων: "Το ποδόσφαιρο δεν έχει ταμπέλες"


Ο Ιούνιος επιλέχθηκε ως μήνας υπερηφάνειας της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας και ο ΟΦΗ με ανάρτηση στα social media έστειλε ένα ξεχωριστό μήνυμα κατά των διακρίσεων, τονίζοντας πως το ποδόσφαιρο δεν έχει ταμπέλες.

Ο Ιούνιος είναι αφιερωμένος στη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα και ο ΟΦΗ γι' ακόμη μία φορά έκανε τη διαφορά με μία ξεχωριστή ανάρτηση στα social media.

Οι Κρητικοί, οι οποίοι και στο παρελθόν έχουν στηρίξει τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα, έκαναν μία ανάρτηση με το σήμα τους στα χρώματα του ουράνιου τόξου, τονίζοντας παράλληλα πως "το ποδόσφαιρο δεν έχει ταμπέλες".

Διαβάστε τη συνέχεια εδώ.


Τετάρτη 7 Ιουνίου 2023

Live με τους The Thirsdays και έκθεση ζωγραφικής της Wafa Chrigui, με έργα ασυνόδευτων κοριτσιών, την Πέμπτη 8 Ιουνίου, στην αυλή της ΑΡΣΙΣ Κοζάνης

 


Το ΚΑΛΟκαρινό Συναπάντημα της Πέμπτης 8 Ιουνίου, φιλοξενεί από τις 20:00 την έκθεση ζωγραφικής της Wafa Chrigui με τα φιλοξενούμενα κορίτσια της Δομής Ασυνόδευτων Ανηλίκων Προσφύγων Πενταλόφου Δήμου Βοΐου, με τίτλο «Συν γυναιξί».
Ενώ στις 21:00 ξεκινάει το
live με τους The Thirstdays, οι οποίοι αποτελούνται από τον Στέργιο Μάντζιαρη, τον Παναγιώτη Ηλιόπουλο και τον Δημήτρη Παραμόνου.

---
Λίγα λόγια για την έκθεση ζωγραφικής
Η Καλλιτεχνική Έκθεση από τη Δομή Ασυνόδευτων Ανηλίκων Προσφύγων Πενταλόφου του Δήμου Βοΐου με τίτλο «Συν γυναιξί» φιλοξενήθηκε στον Εκθεσιακό Χώρο Δ. Χατζή στα Ιωάννινα από τις 8- 12 Μαρτίου από την ΧΕΝ και τον Δήμο Ιωαννιτών. Πορτραίτα που απεικονίζουν γυναίκες από Παλαιστίνη, Σομαλία, Κονγκό, Καμερούν, Νιγηρία, Μαρόκο, Τυνησία, Αλγερία, Λιβύη και Μαυριτανία.
Αυτά τα πορτραίτα γυναικών που δημιουργήθηκαν από την Wafa Chrigui με
κορίτσια της δομής υπενθυμίζοντας πως υπάρχει ελπίδα, ειρήνη, φως, όνειρα στα μάτια των κοριτσιών άρα και σε όλους εμάς.

---
Τα ΚΑΛΟκαιρινά Συναπαντήματα αποτελούν ανοιχτούς χώρους αλληλεγγύης, όπου συναντιόμαστε συλλογικά, συμμετέχουμε σε πολιτιστικά δρώμενα, κάνουμε παρέα, κουβεντιάζουμε και προαιρετικά στηρίζουμε οικονομικά τη λειτουργία του χώρου.

 

Ελεύθερη Είσοδος

Παρασκευή 2 Ιουνίου 2023

Πολεμώντας την ΚΟΙΝΣΕΠ των νεαρών Τσιγγάνων στο Κορδελιό


του Γιώργου Τσιτιρίδη

Η κοινωνία που αντιδρά για την παραβατικότητα των τσιγγάνων, δεν τους επιτρέπει να εργαστούν νόμιμα και με αξιοπρέπεια γιατί τελικά τους θέλει να είναι στο περιθώριο. Αυτό αποδεικνύει τουλάχιστον ένα απίστευτο περιστατικό αντιτσιγγανισμού εις βάρος 6 φοιτητών, μελών μιας νεοσύστατης ΚΟΙΣΝΕΠ. Οι τσιγγάνοι στην Ελλάδα έχουν καταφέρει τα τελευταία χρόνια να βρίσκονται στην επικαιρότητα. Αν και τις περισσότερες φορές με αρνητικό τρόπο, μιας και οι προκαταλήψεις και τα στερεότυπα για τους Ρομά είναι έντονα όχι μόνο στην κοινωνία αλλά και στα Μ.Μ.Ε., όπου πρωταγωνιστούν άρθρα για την παραβατική συμπεριφορά συμμοριών και ατόμων που στις ειδήσεις φροντίζουν να μας τονίζουν ότι είναι τσιγγάνοι. Παρ όλα αυτά μέσα από την parallaxi και όχι μόνο έχουν αναδειχθεί δεκάδες παραδείγματα καλών πρακτικών που προσπαθούν τα τελευταία χρόνια να αλλάξουν το προδιαγεγραμμένο μέλλον της νέας γενιάς. Οι νέοι τσιγγάνοι σπουδάζουν, προσπαθούν να βγουν από τον φαύλο κύκλο του αναλφαβητισμού, των πρόωρων γάμων, της ανεργίας και από την αρνητική εικόνα της κοινωνίας για την φυλή τους. Υπάρχουν παραδείγματα νέων επιχειρηματιών, επιστημόνων, φοιτητών που έχουν κάνει μια αρχή που βρίσκει υποστηρικτές και μιμητές. Η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση Ένταξης «Kherel» που βρίσκεται στην οδό Εθνικής Αντιστάσεως 71, στον Δήμο Κορδελιού-Ευόσμου, είναι μια από αυτές τις φωτεινές εξαιρέσεις που δείχνει έναν διαφορετικό δρόμο. Είναι αυτοχρηματοδοτούμενη. ιδρύθηκε από 6 νέους Ρομά, σπουδαστές και φοιτητές.

Ο σκοπός της είναι να δώσει τη δυνατότητα στα ενήλικα παιδιά του «ΦΑΡΟΥ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ» να αναπτύξουν αξιοπρεπή επαγγελματική δραστηριότητα που θα τους επιτρέψει να συνεχίσουν τις σπουδές τους βελτιώνοντας τις επικοινωνιακές τους δεξιότητές που προωθούν την κοινωνικοποίησή τους, ώστε να γίνουν υπεύθυνοι και ενεργοί πολίτες σε ένα απαιτητικό κοινωνικό περιβάλλον πολυπολιτισμικών προδιαγραφών. Από την πρώτη κιόλας στιγμή που έγινε γνωστό ότι παιδιά Ρομά θα επιχειρήσουν στην περιοχή του Κορδελιού οι αντιδράσεις ήταν ποικίλες και σκόπευαν στην αποτροπή τους να ανοίξουν την επιχείρηση που επιθυμούσαν. «Θα γίνει η γιάφκα των γύφτων», «Οι Ρομά δεν έχουν μάθει να δουλεύουν». Στερεότυπα που ακολουθούν χρόνια τους Ρομά βγήκαν στην επιφάνεια. Ο Παρασκευάς Σελίμ Βιλανάκης από τα βασικά μέλη της ομάδας, συμμετείχε στην «σύλληψη» και στην τελική πραγματοποίηση της ιδέας. Σε συνέντευξη του πριν από τα εγκαίνια του Kherel στην parallaxi μας είπε: «Το εγχείρημα δεν ήταν εύκολο. Πέρα από τις γραφειοκρατικές δυσκολίες που προέκυψαν και είναι οι ίδιες για όσους αποφασίζουν να στήσουν μια επιχείρηση το Kherel πρέπει να παλέψει με προκαταλήψεις και τα στερεότυπα. Επειδή είμαστε τσιγγάνοι θεωρούν ότι θα φέρουμε κάτι πάρα πολύ κακό στην γειτονία. Η κοινωνία εμποδίζει σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό την ένταξη. Θέλουν τους τσιγγάνους ενταγμένους όταν όμως κάποιοι από αυτούς κάνουν μια προσπάθεια θα κάνουν το αδύνατο δυνατό να την σταματήσουν. Πως θα καταφέρουμε να βγούμε από τα γκέτο αν η κοινωνία δεν μας αποδεχτεί και δεν μας καλωσορίσει. Αν δεν καταφέρει να βρει εργασία ο τσιγγάνος ποιες θα είναι οι επιλογές του.

Διαβάστε τη συνέχεια εδώ.