Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

Καθαρισμός χώρου, θεατρικό εργαστήρι και πικ-νικ με μουσική από τη SAN Team και το ESN Δυτικής Μακεδονίας


Σας προσκαλούμε την Κυριακή 24 Νοεμβρίου, στην εκδήλωση που διοργανώνει η SAN Team (Street Art Neighborhoods) της ΑΡΣΙΣ Κοζάνης, σε συνεργασία με το ESN του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας (Erasmus Student Network Western Macedonia).

Το πρόγραμμα της ημέρας

11:00 | Είσοδος Ανοιχτού Δημοτικού Θεάτρου Κοζάνης

Ξεκινάμε με μια σύντομη πεζοπορία στο μονοπάτι πάνω από το θεατράκι και μια δράση συλλογής σκουπιδιών.

12:30 | Πλατεία Ναυαρίνου

Συμμετέχουμε στο εργαστήρι αυτοσχεδιασμού στο θέατρο: Παιχνίδια αυτοσχεδιασμού στο θέατρο και εισαγωγή στην έκφραση ρόλων μέσα από τα 4 στοιχεία της φύσης.

Απαιτείται δήλωση συμμετοχής:  

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScphjTfEjsoCq3pUgOKDSU2L0wFhYfxiVm2J0ZiXgaiFa7bwA/viewform

13:30 | Πλατεία Ναυαρίνου

Ολοκληρώνουμε με πικνίκ bring your own (φέρτε ό,τι σας αρέσει) και ζωντανή ρεμπέτικη μουσική, με φίλους από τη Σιάτιστα.

Μια μέρα γεμάτη δράση, έμπνευση, διασκέδαση και καλό κλίμα σας περιμένει.

Φορέστε άνετα και ζεστά ρούχα, φέρτε την καλή σας διάθεση, και ελάτε να περάσουμε όμορφα.

Η δράση πραγματοποιείται στο πλαίσιο και με την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης του Ιδρύματος Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης.

Σας περιμένουμε

Περισσότερα για τις δράσεις της SAN Team μπορείτε να βρείτε στο: https://arsiskozanis.blogspot.com/2024/01/street-art-in-neighborhoods.html και https://www.instagram.com/streetartneighborhoods/.

 

Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2024

Δράσεις μείωσης σπατάλης τροφής

Από τις 16 έως τις 24 Νοεμβρίου, πραγματοποιείται η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Μείωσης Αποβλήτων από Τροφή (European Week for Waste Reduction - EWWR), μια ετήσια καμπάνια ευαισθητοποίησης με στόχο τη μείωση της σπατάλης τροφίμων και την ορθή διαχείριση των απορριμμάτων που προκύπτουν από αυτά.

Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας αυτής, θα ακούσετε εντυπωσιακά δεδομένα που αποκαλύπτουν την έκταση του προβλήματος, θα ακούσετε για τα εκατομμύρια τόνους τροφίμων που πετιούνται παγκοσμίως, θα ακούσετε για το ποσοστό των αποβλήτων που προέρχεται από τη δική μας χώρα, αλλά και το μερίδιο αυτής της σπατάλης που αντιστοιχεί στον κάθε ένα μας και στην κάθε μια μας.

Η κοινότητα της ΑΡΣΙΣ Κοζάνης, δίνοντας έμφαση, όχι στους αριθμούς, αλλά στην ανάπτυξη εθελοντικών δράσεων αναδεικνύει καθημερινά τη σημασία της υπεύθυνης κατανάλωσης, της σωστής διαχείρισης απορριμμάτων και της προώθησης κυκλικών μοντέλων. Με τις πρωτοβουλίες μας, στοχεύουμε να συνδυάσουμε την περιβαλλοντική ευαισθησία με τη μείωση του διατροφικού αποτυπώματος, δημιουργώντας ταυτόχρονα οφέλη που συμβάλλουν στη μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων.

Χρόνια τώρα, αναπτύσσουμε στοχευμένες δράσεις μείωσης της σπατάλης τροφής και συγκεκριμένα:

·       Σε συνεργασία με την ΑΒ Βασιλόπουλος και τη στήριξη του «Μπορούμε» συγκεντρώνουμε και διαθέτουμε σε καθημερινή βάση κοντολήξιμα προϊόντα σε περισσότερους από 110 ανθρώπους που τα έχουν ανάγκη, σε ολόκληρο το Δήμο Κοζάνης και σε 2 τοπικές κοινωνικές δομές. Τα προϊόντα διατίθενται την ίδια ημέρα που συλλέγονται και φτάνουν στον κάθε ωφελούμενο άνθρωπο της δράσης σε βάση 15νθημέρου. Σε πολλές περιπτώσεις ηλικιωμένων ανθρώπων η διανομή γίνεται κατ΄οίκον.

·       Έχοντας δημιουργήσει μια όμορφη σχέση συνεργασίας και αλληλεγγύης, συγκεντρώνουμε περισσεύματα τροφών από τοπικούς φούρνους, τοπικές επιχειρήσεις, αλλά και κοινωνικές εκδηλώσεις, τα οποία διανέμονται σε ανθρώπους που τα χρειάζονται.

·       Αναπτύσσουμε δράσεις ευαισθητοποίησης σε σχολεία, όπου ενημερώνουμε τους μαθητές και τις μαθήτριες για τους τρόπους που μπορούν οι οικογένειες τους να μειώσουν τη σπατάλη τροφής και αναπτύσσουμε δράσεις συγκέντρωσης και διάθεσης τροφίμων με τη συμμετοχή των ίδιων και τη στήριξη των σχολικών μονάδων τους.

·   Μέσα από τη λειτουργία του 1ου Περιαστικού Λαχανόκηπου Κοζάνης προσπαθήσαμε να αναδείξουμε τις βασικές αρχές της διατροφικής αυτάρκειας και της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας.

·       Ενεργοποιήσαμε σε συγκεκριμένες χρονικές στιγμές κρίσεων τις δράσεις «Ψωμί σε Αναμονή» και «Γάλα σε Αναμονή» ενισχύοντας τη διατροφική αλληλεγγύη μεταξύ των πολιτών, χωρίς τη διαμεσολάβηση κανενός είδους γραφειοκρατίας και διαδικασιών πιστοποίησης της φτώχειας.

·       Τέλος, μέσα από τη Συλλογική Κουζίνα μας προσπαθούμε, σε μια εποχή που η ακρίβεια στα τρόφιμα (και όχι μόνο) ταλανίζει τους πολίτες να θυμίσουμε πως για άλλη μια φορά, η απάντηση στην κρίση είναι η συλλογική δράση.

Συνεχίζουμε τις δράσεις μείωσης σπατάλης τροφής, γιατί πιστεύουμε πως με τον τρόπο αυτό συμβάλλουμε στην οικονομική ανάπτυξη του τόπου, στην προστασία του περιβάλλοντος και στη μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων.

Περισσότερα για τις δράσεις μας μπορείτε να βρείτε στο https://arsiskozanis.blogspot.com/ και www.facebook.com/Arsis.Kozanis, ενώ μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μας στο infokoz@arsis.gr και στο 2461049799.

Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2024

Πέντε νέοι και νέες διηγούνται τις εμπειρίες τους από το πρόγραμμα ανταλλαγής νέων του Erasmus+ στο Pakrac της Κροατίας


Στις 16 Σεπτεμβρίου πήραμε μέρος σε μια ανταλλαγή νέων, ένα Youth Exchange Project που πραγματοποιήθηκε από τον οργανισμό Tilia στο Pakrac της Κροατίας για 10 μέρες με όνομα Generational Impact: Cultural Activists. Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα πήραν μέρος 42 άτομα από 6 χώρες: Κροατία, Ελλάδα, Κουρασάο, Βόρεια Μακεδονία, Ουκρανία και Ρουμανία. Ο κύριος στόχος του προγράμματος ήταν να ενδυναμώσει τους νέους και τις νέες ώστε να ασχοληθούν ενεργά με τα ενδιαφέροντας τους, μέσα από διαφορετικές μορφές ακτιβισμού (τοπικές δράσεις) στον τόπο και την κοινότητά τους. Στην ομάδα της Ελλάδας, την οποία εκπροσωπούσε η ΑΡΣΙΣ Κοζάνης, πήραν μέρος οι Κωνσταντίνα Μοσχουλία, Αντρέας Δρούλιας, Χαρά Γάτα, Μαρία Ανδρεάδου, Μορφούλια Χρυσούλα, Παύλος Παπαγεωργίου και Βαλταδώρου Περιστέρα.

Από την πρώτη μέρα, συμμετείχαμε σε ζωντανά εργαστήρια που μας επέτρεψαν να συνδεθούμε με όλη την υπόλοιπη ομάδα, να καθορίσουμε κανόνες και να θέσουμε κοινούς στόχους. Συμμετείχαμε σε διάφορες ακόμη δραστηριότητες κατά την διάρκεια του προγράμματος, όπως σε μια ζωντανή δραστηριότητα ομαδικής οικοδόμησης σε εξωτερικό χώρο, ενισχύοντας φιλίες και συνεργασία. Επίσης, απολαμβάναμε διαπολιτισμικές βραδιές, μία δραστηριότητα την οποία κάναμε κάθε βράδυ με κάθε χώρα που συμμετείχε.

Έπειτα, εμβαθύναμε στο Youthpass, γνωρίσαμε τη σκάλα της συμμετοχής (hart’s ladder of participation) και βιώσαμε μια δραστηριότητα στην οποία στόχος ήταν να συνδεθούμε με τον εσωτερικό μας κόσμο. Φυσικά, προετοιμαστήκαμε για την τοπική μας δράση στην πόλη του Lipik που ήταν και από τους βασικούς στόχους του προγράμματος, κάναμε εργαστήρια σχετικά με την υπερδύναμή μας και παρουσιάσαμε τη δημιουργικότητά μας μέσα από διάφορα ακόμη εργαστήρια με τα οποία κερδίσαμε καινούργιες γνώσεις και δεξιότητες.

Τέλος, κάναμε ένα εργαστήριο σχετικά με το πρόγραμμα European Solidarity Corps και φυτέψαμε ένα δέντρο στο Omanovac για να μας θυμίζει την ανάπτυξή μας σε αυτό το πρόγραμμα.

Η καλύτερη και η πιο ενδιαφέρουσα μέρα ήταν στο Lipik στο οποίο και κάναμε την τοπική δράση (local action) μας. Η κάθε τοπική δράση δημιουργήθηκε με βάση διάφορα θέματα που είναι σημαντικά για εμάς και τα οποία θέλαμε να τονίσουμε, ώστε να συνεισφέρουμε σε κάποια αλλαγή. Παρουσιάσαμε θέματα όπως την ψυχική υγεία, την ισότητα των φύλων, το πρόβλημα της ανεργίας, την ποιότητα της εκπαίδευσης κ.α.

Εκεί είχαμε την ευκαιρία αρχικά να δούμε τα όμορφα άλογα Lipizzander και να συνδεθούμε με τη φύση, πριν παρουσιάσουμε την τοπική δράση μας στους ντόπιους και στις ντόπιες για να ενθαρρύνουμε τη σκέψη γύρω από σημαντικά ζητήματα στην κοινότητα της πόλης. Συναναστραφήκαμε με τον ντόπιο πληθυσμό, αλλά και τον δήμαρχο της πόλης, παρόλο που δεν μιλούσαμε την ίδια γλώσσα, περάσαμε υπέροχα μαζί τους και εξερευνήσαμε το Lipik και τα τοπία του κλείνοντας την μέρα με ένα δείπνο με την νεολαία της πόλης, στο οποίο τεστάραμε τις γνώσεις μας για τον τόπο από τον οποίο προερχόμασταν. Ήταν σίγουρα μία μέρα γεμάτη χαμόγελο, διασκέδαση και ανακάλυψη.

Τελικά, κλείσαμε αυτό το πρόγραμμα με την αποκάλυψη του μυστικού μας φίλου/ης, γράψαμε μια επιστολή στον μελλοντικό εαυτό μας και είχαμε την ευκαιρία να αγκαλιαστούμε και να περάσουμε μία τελευταία φορά υπέροχα όλα μαζί εκείνη την αρκετά συναισθηματική μέρα.

Ετοιμαστήκαμε και δυστυχώς φύγαμε, αλλά φύγαμε γεμάτοι και γεμάτες υπέροχες αναμνήσεις, νέες φιλίες και γνώσεις. Ήταν μια καταπληκτική εμπειρία για όλους και για όλες μας και σίγουρα νιώσαμε δημιουργικοί/ες, δυνατοί/ες και με πολλές καινούργιες και χρήσιμες γνώσεις. Αυτές οι εμπειρίες είναι πάντα χρήσιμες για έναν νέο άνθρωπο ώστε να οικοδομήσει μια ισχυρή προσωπικότητα, να γνωρίσει νέους ανθρώπους, να συνδεθεί μαζί τους και να δημιουργήσει πραγματικές φιλίες στο δρόμο.

Είναι όλα σχετικά με τους ανθρώπους και το τι καταφέρνουν να χτίζουν όχι μόνο ατομικά, αλλά και ομαδικά.