Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2018

Η ΑΡΣΙΣ για την έναρξη της σχολικής χρονιάς: Με το πρώτο κουδούνι, όλα τα παιδιά στο σχολείο!



 Αθήνα, 12/09/2018
Με αφορμή την έναρξη της νέας σχολικής και ακαδημαϊκής χρονιάς την περασμένη βδομάδα, στην ΑΡΣΙΣ – Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων αισθανόμαστε την ανάγκη να υπενθυμίσουμε ότι η σχολική φοίτηση και η ελεύθερη πρόσβαση στην τυπική εκπαίδευση, αποτελούν ακόμα και σήμερα, 185 χρόνια από την καθιέρωση της υποχρεωτικής εκπαίδευσης στη χώρα μας, δικαιώματα υπό συνεχή διεκδίκηση. Αν και οι δείκτες της σχολικής διαρροής, συνεχίζουν να μειώνονται, στην πραγματικότητα, η κοινωνική διεκδίκηση για ένα σχολείο που να διασφαλίζει τη μάθηση προωθώντας τις αξίες της κοινωνικής δικαιοσύνης και της χειραφέτηση των μαθητών και των μαθητριών, παραμένει επίκαιρη. Το αίτημα αυτό επανέρχεται ιδιαίτερα αυτά τα χρόνια, όπου οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές επιλογές, οδήγησαν σε απομείωση τους εκπαιδευτικούς προϋπολογισμούς, συρρικνώνοντας το σχολικό δίκτυο και προλεταριοποιώντας την εργασία των εκπαιδευτικών του δημόσιου σχολείου.
Τα πρώτα θύματα αυτών των πολιτικών επιλογών, υπήρξαν και παραμένουν οι πλέον ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες, οι οποίες συγκροτούν τον μικρό, αλλά σκληρό πυρήνα της σχολικής διαρροής από το εκπαιδευτικό σύστημα (κάτω από το 5%). Την ίδια στιγμή, όμως έχει διαμορφωθεί πλέον ένας σταθερός πληθυσμός της τάξης του 30% του νεανικού πληθυσμού 18-29 ετών που επωφελούνται πολύ λιγότερο από τις ευκαιρίες που τους παρέχει το εκπαιδευτικό σύστημα βιώνοντας τον τριπλό αποκλεισμό από εκπαίδευση, κατάρτιση και εργασία.
Οι προσπάθειες και οι αγώνες των εκπαιδευτικών να ανταπεξέλθουν στα καθήκοντα τους μέσα σε μια τόσο δύσκολη συγκυρία, θρέφει τις ελπίδες όλων μας και πρέπει να έχει την αναγνώριση και τον σεβασμό μας. Αλλά η βούληση των εκπαιδευτικών δεν αρκεί να καλύψει τις χρόνιες δομικές αδυναμίες στο πεδίο της δημόσιας εκπαίδευσης και της κοινωνικής προστασίας και μάλιστα σε περίοδο κρίσης.
Η ΑΡΣΙΣ – Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων, συνεχίζει την εικοσιπεντάχρονη δραστηριότητα της, παραμένοντας σταθερή στις πολιτικές και κοινωνικές αξίες που την διαμόρφωσαν. Συνεχίζει να προτεραιοποιεί  τους πληθυσμούς του σκληρού πυρήνα της φτώχειας και της κοινωνικής ανισότητας στη χώρα μας και για αυτό τον λόγο βρίσκεται δίπλα στους προσφυγικούς πληθυσμούς, τόσο δίπλα στις οικογένειες προσφύγων, όσο και δίπλα στα ασυνόδευτα παιδιά – πρόσφυγες, διασφαλίζοντας την πρόσβαση στην τυπική εκπαίδευση  παιδιών ηλικίας από 7 έως 18 ετών, ενώ εγκαινιάζει διαρκώς νέες δομές μη τυπικής εκπαίδευσης (2 δομές 150 θέσεων η κάθε μια από την αρχή του 2018 σε Λέρο και Κω αντίστοιχα).
Ωστόσο, η νέα σχολική χρονιά βρίσκει την ΑΡΣΙΣ έτοιμη να επεκτείνει και να διευρύνει τη δράση της, συμπεριλαμβάνοντας νεανικούς πληθυσμούς που υπέστησαν όλες τις συνέπειες της κρίσης, αναπτύσσοντας νέα προγράμματα επαγγελματικού προσανατολισμού, εκπαίδευσης, κατάρτισης και πιστοποίησης επαγγελματικών προσόντων, τα οποία θα στοχεύουν το 30% των νέων που συγκροτούν την νέα φτώχεια της ανεργίας και του εκπαιδευτικού αποκλεισμού.
Έχοντας σαν βάση τα Κέντρα Υποστήριξης Νέων, εργαζόμενοι και εθελοντές της οργάνωσης, παρέχουν υπηρεσίες κοινωνικής ένταξης και υποστήριξης των νεανικών πληθυσμών, ενώ αναπτύσσουν και δράσεις δημόσιας συνηγορίας και υπεράσπισης των κοινωνικών δικαιωμάτων στην εκπαίδευση, την εργασία, την στέγη και την προσωπική ανάπτυξη.
Η πρόσβαση στην σχολική φοίτηση, η κοινωνικοποίηση, η ένταξη, και η προσωπική ανάπτυξη των παιδιών, συνακόλουθα οφέλη, τα οποία η πρόσβαση στην τυπική εκπαίδευση προσφέρει σε όλα τα παιδιά που ζουν στον Ελλαδικό χώρο, οφείλουν να είναι πρώτη προτεραιότητα των θεσμών και της Ελληνικής Κοινωνίας στο σύνολό της. Και αυτό είναι ένα στοίχημα με το οποίο θα αναμετρηθούμε όλοι και όλες.
Εμείς ευχόμαστε καλή τύχη στα πρωτάκια μας και σε όλους και όλες τους μαθητές και μαθήτριες στην αρχή αυτής της θαυμάσιας περιπέτειας!
Κατεβάστε το δελτίο τύπου εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου