Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2018

McDonald’s, ΗΠΑ – απεργία ενάντια στη σεξουαλική παρενόχληση: «δεν είμαι μέρος του μενού»



Την Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου εργαζόμενες και εργαζόμενοι στα McDonald’s, σε 10 διαφορετικές πόλεις των ΗΠΑ προχώρησαν σε στάση εργασίας για μία ώρα. Ο λόγος για την στάση εργασίας ήταν τα περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης είτε από συναδέρφους, είτε από προϊσταμένους, αλλά και η αδιαφορία που δείχνει η διοίκηση όταν τα περιστατικά αυτά καταγγέλλονται.

Κατά την διάρκεια του μεσημεριανού γεύματος, οι εργαζόμενες/οι βγήκαν από τα καταστήματα και σταμάτησαν να δουλεύουν. Ήταν η πρώτη φορά που καλέστηκε απεργία ταυτόχρονα σε πολλές πολιτείες των ΗΠΑ για ζητήματα σεξουαλικής παρενόχλησης! Σε όλα τα καταστήματα κυριάρχησε το σύνθημα «metoo», ενώ υπήρξαν και άλλα όπως «Δεν είμαι μέρος του μενού», «Κρατήστε τα μπιφτέκια σας, κρατήστε τις πατάτες. Κρατήστε τα χέρια σας μακριά από τους μηρούς μου».
Πολλές εργαζόμενες στα McDonald’s αναφέρθηκαν σε προσωπικά περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης στον χώρο εργασίας τους αλλά και στην αντιμετώπισή τους από τους προϊσταμένους, οι οποίοι δεν έλαβαν κανένα μέτρο, δεν υπερασπίστηκαν το θύμα και φυσικά με τη στάση τους τις αποθάρρυναν από το να καταγγείλουν επόμενα περιστατικά παρενόχλησης.

Αισχρή αντιμετώπιση

Μία εργαζόμενη δήλωσε πως απολύθηκε όταν κατάγγειλε έναν συνάδερφό της που την ρώτησε «Πόσα πέη μπορούσε να πάρει μέσα της»!

Μία άλλη εργαζόμενη, όταν κατάγγειλε πως ένας συνάδερφός της την άγγιζε στα στήθη και κολλούσε πάνω της ζητώντας της να αγγίξει το πέος του, ο προϊστάμενός της της απάντησε πως θα έπρεπε να προχωρήσει την σχέση της με τον συνάδερφό της στο «επόμενο στάδιο» και να μην κάνει σαν «μικρό κοριτσάκι». Όταν μετά από λίγο καιρό ένας άλλος συνάδερφός της προσπάθησε να τη βιάσει, η κοπέλα δεν το κατάγγειλε, έχοντας την πικρή εμπειρία από τη προηγούμενη καταγγελία της.

Διαβάστε τη συνέχεια εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου