Παρασκευή 13 Οκτωβρίου 2023

Πρόσκληση στην ανοιχτή συζήτηση «Δημόσιος και κοινωνικός χώρος: δημιουργία, συμπερίληψη, επανοικειοποίηση», στο πλαίσιο του φεστιβάλ «Recharge your Batteries»


Σας καλούμε να πάρετε μέρος στην ανοιχτή συζήτηση με θέμα: «Δημόσιος και κοινωνικός χώρος: δημιουργία, συμπερίληψη, επανοικειοποίηση», που θα υλοποιηθεί την Παρασκευή 13 Οκτωβρίου, στις 19:00, στην πλατεία της Σκρ’κας, στο πλαίσιο του φεστιβάλ «Recharge your Batteries» που διοργανώνει η ομάδα Street Art in the Neighborhoods, της ΑΡΣΙΣ Κοζάνης, στο πλαίσιο της καμπάνιας Time to Move.

Στόχος της συζήτησης είναι ο προβληματισμός για την αξία και το ζωτικό ρόλο των δημόσιων και κοινωνικών χώρων στην καθημερινότητα, στη ζωή, στην ευεξία και στην έκφραση του ατόμου και πώς μπορούμε να τους διεκδικήσουμε.

Στην ανοιχτή συζήτηση θα συμμετέχουν συλλογικότητες και πρωτοβουλίες της Κοζάνης και άλλων πόλεων, οι οποίες θα μας μιλήσουν για την πορεία των εγχειρημάτων τους και θα μοιραστούν μαζί μας την εμπειρία που έχουν αποκομίσει απ’ αυτή τη συμμετοχή τους, αλλά και όλες και όλοι εμείς που ίσως να:

·       έχουμε σχέση με τέτοιες πρωτοβουλίες,

·       θέλαμε να ξεκινήσουμε ένα παρόμοιο εγχείρημα,

·       επιθυμούσαμε να μάθουμε περισσότερες πληροφορίες για το τι σημαίνει τελικά δημόσιος χώρος, πώς τον διεκδικούμε και τι συμβαίνει πραγματικά πίσω από τον αστικό μύθο των κοινωνικών χώρων.

Καλεσμένοι στην ανοιχτή συζήτηση είναι:

 

Η Πρωτοβουλία γειτονιάς της Αλεξάνδρου Σβώλου, Θεσσαλονίκης

Η Πρωτοβουλία Γειτονιάς της Αλεξάνδρου Σβώλου δραστηριοποιείται από το 2013, πραγματοποιώντας διάφορες πολιτιστικές και συμμετοχικές δράσεις στο δημόσιο χώρο. Αποτελείται από ένα πολύμορφο κράμα ανθρώπων και λειτουργεί με οριζόντιες οργανωτικές δομές. Σε καθημερινό επίπεδο αναζητά τρόπους με τους οποίους η Γειτονιά θα γίνει πιο ζωντανή και δημιουργική, συνδυάζοντας τη συλλογική γνώση της κοινότητας και του τοπικού δημιουργικού κεφαλαίου της.

Με συγκεκριμένα και μεθοδολογικά βήματα επιχειρεί να συμβάλει στην καλλιέργεια της ταυτότητας της Γειτονιάς και στην εμπέδωση μιας περισσότερο συμμετοχικής κουλτούρας.

Αυτό το πλαίσιο έχει ως επίκεντρο την ενίσχυση της ποιότητας ζωής που μέσα από την συμμετοχή, την αυτοοργάνωση και την πολιτιστική έκφραση, στοχεύει στη σύνδεση των κατοίκων με την Γειτονιά και τα λεγόμενα αστικά κοινά.

Την εμπειρία του απ’ την λειτουργία και τη δράση της πρωτοβουλίας θα μας μεταφέρει ο Γιώργος Χατζηνάκος - Δρ Ανθρωπογεωγραφίας, με ειδίκευση στην έρευνα δράσης και το χτίσιμο κοινοτήτων.

 

Ο Πολιτιστικός και Περιβαλλοντικός Σύλλογος Αχλαδοχωρίου «Κρουσοβίτης»

Ο Σύλλογος ιδρύθηκε με κύριο σκοπό τη δημιουργία δράσεων αλλά και δομών κοινωνικού, περιβαλλοντικού και πολιτιστικού χαρακτήρα, στοχεύοντας στην βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της περιοχής.

Με εφαρμογή της άμεσης δημοκρατίας και οργάνωσης από τα κάτω αποσκοπούν στην ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής αλλά και στην οργάνωση απέναντι στην υπέρμετρη εκμετάλλευση αυτής με σκοπό το κέρδος των «λίγων».

Βασικό όχημα στην επίτευξη των στόχων τους είναι η οργάνωση εκδηλώσεων και δράσεων για την ανάδειξη, ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για τον φυσικό και πολιτιστικό πλούτο της περιοχής με έμφαση στα σημεία αναφοράς της, όπως τα όρη Λαϊλιάς και Όρβηλος, αλλά και ο ποταμός Κρουσοβίτης με τη γραφική του κοιλάδα και τα μείζονος πολιτιστικής αξίας πετρόχτιστα γεφύρια του.

Την εμπειρία τους από την λειτουργία και δράση του Συλλόγου θα μας μεταφέρουν τα μέλη του Αποστολής Βλάχος Αποστόλης και Μιχάλης Γκίτσας.

 

Το Sourdstock DIY Festival

Το Sourdstock DIY Festival της Κοζάνης αποτελεί ίσως και το μακροβιότερο αυτο-οργανωμένο φεστιβάλ της Ελλάδας, διοργανωμένο από μέλη του συγκροτήματος «Άδειες Μέρες». Πραγματοποιείται κάθε καλοκαίρι από το 2007 έως σήμερα, στο θεατράκι Αγίου Δημητρίου της Κοζάνης, με αποτέλεσμα να έχει φιλοξενήσει πάνω 100 συγκροτήματα από όλο το φάσμα της ροκ μουσικής.

Με αυτόν τον τρόπο, δίνει χώρο σε μπάντες τοπικές και από όλη τη χώρα να δείξουν τη μουσική τους στο μουσικό κοινό της περιοχής με ελεύθερη είσοδο.

Η μεγάλη προσφορά του στην τοπική κοινωνία και την κουλτούρα της πόλης οφείλεται στην επιρροή που κατάφερε να έχει με το πέρασμα των χρόνων σε μουσικό αλλά και κοινωνικοπολιτικό επίπεδο.

 

Ο Θανάσης Παύλου

Ο Θανάσης Παύλου είναι φοιτητής Πολιτικών Επιστημών, συμμετέχει στην Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης για τη ΒΙΟΜΕ, είναι μέλος της Κινηματογραφικής Ομάδας της Αρχιτεκτονικής 11καρέ και κατ’ επέκταση στο Φεστιβάλ Κινηματογραφικών ομάδων ΑΠΘ-ΠΑΜΑΚ και έχει ευρεία συμμετοχή σε πολιτικές συνελεύσεις ανοιχτής διαδικασίας.


Τοποθεσία: Πλατεία Σκρ’κας Κοζάνης

Ημερομηνία: Παρασκευή 13 Οκτώβρη

Ώρα έναρξης: 19:00

Συνολική διάρκεια: 2 ώρες

Πρόγραμμα του φεστιβάλ «Recharge your Batteries»: https://arsiskozanis.blogspot.com/2023/10/recharge-your-batteries-street-art-in.html

Συμμετοχή: Ελεύθερη

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου