Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου 2013

ΟΧΙ στα ληγμένα τρόφιμα…ΟΧΙ στον περαιτέρω διαχωρισμό της κοινωνίας μας


Τα δεδομένα
Από 1η Σεπτέμβρη πλήττεται η αξιοπρέπειά μας για άλλη μια φορά. Τα ληγμένα τρόφιμα θα διατίθενται στα σούπερ μάρκετ σε χαμηλότερη τιμή και σε ειδικά σταντς όπου θα υπάρχει η ένδειξη «Τρόφιμα Περασμένης Διατηρησιμότητας».
Σύμφωνα με ενημερωτικό έγγραφο του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, στα ράφια των σούπερ μάρκετ θα πωλούνται ληγμένα τρόφιμα σε χαμηλότερη τιμή. Συγκεκριμένα: «επιτρέπεται η διάθεση τροφίμων περασμένης χρονολογίας ελάχιστης διατηρησιμότητας, πλην όσων προσδιορίζονται από τη νομοθεσία ως ευαλοίωτα, με τον όρο ότι αυτά θα πωλούνται σαφώς διαχωρισμένα από τα άλλα τρόφιμα και σε πινακίδα που θα αναρτάται σε αυτά, θα αναγράφεται, με κεφαλαία γράμματα, η φράση «Τρόφιμα Περασμένης Διατηρησιμότητας».
Απολύτως νόμιμα, δηλαδή, οι πολυεθνικές των τροφίμων θα παρατείνουν τη διάρκεια που βρίσκονται τα εμπορεύματά τους στα ράφια, αυξάνοντας τα κέρδη τους, καθώς θα πουλάνε στο λαό εμπορεύματα που κανονικά θα έπρεπε να στείλουν στα σκουπίδια.

Οι ενστάσεις
Αξίζει στο σημείο αυτό να αναφερθούν οι ενστάσεις του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά, στον Υπουργό Ανάπτυξης: "Ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά στα πλαίσια του θεσμικού του ρόλου για την προστασία της Δημόσιας Υγείας, της οποίας ένα μέσο είναι και το τρόφιμο,  καθώς και τα χρησιμοποιούμενα υλικά στα τρόφιμα, θεωρεί ότι για να μη μπει σε «περιπέτειες» η Δημόσια Υγεία, πρέπει άμεσα να ληφθούν υπόψη οι θέσεις-προτάσεις-αντιρρήσεις των θεσμικών οργάνων  που έχουν σχέση με αυτή και γνωρίζουν το θέμα".

Η πραγματικότητα
Είναι λάθος ο διαχωρισμός των πολιτών σε δυο κατηγορίες: αυτούς που θα έχουν την οικονομική ευχέρεια και θα αγοράζουν τα υγιεινά, ποιοτικά καλά και ασφαλή τρόφιμα και εκείνους που δεν θα έχουν την οικονομική ευχέρεια και θα αγοράζουν τα ληγμένα, ποιοτικά  υποβαθμισμένα και πιθανόν μή ασφαλή τρόφιμα. Η Ε.Ε δεν έχει εκδώσει ποτέ Οδηγία όπου είναι υποχρεωτικό τα τρόφιμα περασμένης διαθεσιμότητας δηλ. τα ληγμένα να μπαίνουν στα ράφια των καταστημάτων για καμία χώρα-μέλος της ΕΕ.

Εμείς
1.    Όχι στην διάθεση ληγμένων μη ευαλλοίωτων τροφίμων! Ούτε δωρεάν, ούτε σε χαμηλότερη τιμή!
2.    Η χώρα μας είναι ακριβή και θέλουμε χαμηλότερες τιμές, ιδιαίτερα στα τρόφιμα, αλλά όχι με αυτόν τον τρόπο!
3.    Προτείνουμε  την νομοθετημένη διάθεση των μη ευαλλοίωτων τροφίμων αρκετά πριν την παρέλευση της ημερομηνίας ανάλωσης σε τιμές που θα κυμαίνονται μεταξύ του 40-50% της προηγούμενης «κανονικής» τιμής του προϊόντος. Μ’ αυτή την τακτική, θα περιορίσουμε στο ελάχιστο, ή και θα εξαφανίσουμε τα τρόφιμα που θα έχουν λήξει, οπότε και δεν θα υπάρχει ανάγκη αναζήτησης λύσεων. (θέσεις Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ.)

Αυτό που πρέπει να κάνουμε άμεσα είναι να δημιουργήσουμε δίκτυα αλληλεγγύης, συλλογικές κουζίνες και ο,τιδήποτε άλλο χρειάζεται για να αντιμετωπίσουμε τις δύσκολες μέρες που έρχονται, στηρίζοντας ο ένας τον άλλο όπως μπορούμε!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου