Κυριακή 24 Μαΐου 2015

Οι Ιρλανδοί λένε «ναι» στους γάμους των ομόφυλων

Μαζικά υπέρ του γάμου μεταξύ των ατόμων του ίδιου φύλου ψήφισαν οι Ιρλανδοί ψηφοφόροι στο δημοψήφισμα που διεξήχθη την Παρασκευή στη χώρα. Το «ναι» κέρδισε με ευρεία πλειοψηφία 62,3% των ψήφων, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που δόθηκαν στη δημοσιότητα από τη δημόσια τηλεόραση RTE για 40 από τις 43 περιφέρειες και δεν αφήνουν πλέον καμιά πιθανότητα νίκης στο στρατόπεδο του «όχι».

Η Ιρλανδία γίνεται έτσι η 19η χώρα, η 14η στην Ευρώπη, που νομιμοποιεί το γάμο μεταξύ ομοφύλων. Είναι αντίθετα η μοναδική χώρα που το έκανε έπειτα από δημοψήφισμα, καθώς οι άλλες επέλεξαν την κοινοβουλευτική οδό.

Στους δρόμους οι υποστηρικτές του «ναι» γιορτάζουν αγκαλιασμένοι...

«Είναι ιστορική ημέρα» υπογράμμισε ο υπουργός Υγείας Λίο Βάραντκαρ. Το δημοψήφισμα αυτό, πρόσθεσε, αποτελεί «μια πολιτιστική επανάσταση» σε μια χώρα που ήταν για καιρό συντηρητική και στην οποία η ομοφυλοφιλία αποποινικοποιήθηκε μόλις το 1993.

«Είμαι τόσο υπερήφανος σήμερα που είμαι Ιρλανδός» έγραψε στο Twitter ο Άονταν Ο Ριόρνταν, υφυπουργός αρμόδιος για θέματα Ισότητας. Ήδη από το πρωί είχε δηλώσει ότι τα αποτελέσματα θα είναι μάλλον συντριπτικά υπέρ του «ναι».

Παρατήρησε μάλιστα ότι φαίνεται ότι περιοχές της μεσαίας τάξης «που δεν είναι κατ' ανάγκη φιλελεύθερες ψήφισαν ένα ηχηρό ναι» στο να επιτρέπεται ο γάμος των προσώπων του ιδίου φύλου.

Ο Τζον Μάρεϊ, του Καθολικού ερευνητικού Ινστιτούτου Αϊόνα, ο οποίος είχε ταχθεί κατά της πρότασης αυτής, παραδέχτηκε ότι κατά πάσα πιθανότητα έχει υπερψηφιστεί. «Όλοι φαίνεται ότι προβλέπουν ένα 'Ναι'... όπως φαίνεται προς το παρόν. Είναι απογοητευτικό» σχολίασε.

από http://tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου