Τετάρτη 23 Αυγούστου 2017

Ένα φυσικό αγρόκτημα καλλιεργεί μια ολόκληρη πόλη!


Το Αγρόκτημα Φυσικής και Παραδοσιακής Καλλιέργειας Φοίφα, με γνώση και σεβασμό του παρελθόντος, αναπτύσσει τον πολιτισμό της καλλιέργειας και εκπαιδεύει μια ολόκληρη πόλη.

Πριν από πολλά χρόνια, υπήρξε στην Καλαμάτα μια περιοχή με πορτοκαλιές, που λεγόταν Γουλιμίδες, και μια αγροτική έκταση που ονομαζόταν Γεωργικός Σταθμός. Στον Γεωργικό Σταθμό, απευθύνονταν οι αγρότες, προκειμένου να ενημερωθούν πάνω στις νέες τότε καλλιέργειες και στα νέα σπορόφυτα, όπως επίσης και να προμηθευτούν σπόρους για τη νέα τους παραγωγή. Στην πορεία των χρόνων, όμως, ο Γεωργικός Σταθμός της Καλαμάτας εγκαταλείφθηκε και μαράζωσε, με αποτέλεσμα να υποβαθμιστεί η ευρύτερη περιοχή για πολλά χρόνια.

Σήμερα, μια ομάδα νέων και προικισμένων ανθρώπων έχει καταφέρει να μετατρέψει τον Γεωργικό Σταθμό της Καλαμάτας σε ένα επισκέψιμο πολυλειτουργικό αγρόκτημα. Πρόκειται για το δημιούργημα της Μυρτώς Φοίφα, ιδρύτριας και εμπνεύστριας της περιβαλλοντικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας, το «Αγρόκτημα Φυσικής και Παραδοσιακής Καλλιέργειας Φοίφα».

«Προσπαθώ να ξαναδώσω στο κτήμα την αρχική μορφή και λειτουργία του, λόγω των ενδιαφερόντων μου για τη φυσική γεωργία και για τον πολιτισμό που μπορεί να δημιουργηθεί μέσα από την ενασχόληση με τη γη. Αυτό το πιστεύω σαν σύνδεση. Φιλοδοξώ να μετατρέψω το κτήμα σε ένα αγροτικό-πολιτιστικό κέντρο», εξομολογείται η Μυρτώ Φοίφα.

Ο χώρος

Το πρωτότυπο Αγρόκτημα Φοίφα είναι ένα μικρό πανέμορφο οικοσύστημα. Ένα αγρόκτημα με πορτοκαλιές, μανταρινιές, ελιές, λεμονιές, πεύκα, καζουαρίνες, αροκάριες, ακακίες, λεύκες, πλατάνους, βότανα και άγρια χόρτα, με λαχανόκηπο από παραδοσιακές ποικιλίες, με βοτανόκηπο με θεραπευτικά βότανα και άνθη και μια θεματική γωνιά φυσικής κομποστοποίησης. «Για εμάς, η καλλιέργεια στο αγρόκτημα είναι μια διαρκής διαδικασία πειραματισμού με βάση τις αρχές της φυσικής και της παραδοσιακής καλλιέργειας. Επιμένουμε σε παραδοσιακούς τρόπους καλλιέργειας, πλήρως εναρμονισμένους με τις ανάγκες της γης και τις απαραίτητες διαδικασίες προστασίας της τοπικής μας βιοποικιλότητας», εξηγεί η Μυρτώ Φοίφα.

Σποροφύλακες

Στο φυσικό Αγρόκτημα Φοίφα στην Καλαμάτα λειτουργεί τράπεζα σπόρων από παραδοσιακές ποικιλίες φυτών, που πλέον αριθμεί πάνω από 300 είδη. Κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να προμηθευτεί μικρή ποσότητα σπόρων και, μέσα από αλλεπάλληλες εκπαιδεύσεις, του παρέχεται η δυνατότητα να μάθει να τους καλλιεργεί, προκειμένου να μπορεί να είναι αυτάρκης παραγωγικά, αλλά και να ανατροφοδοτεί την ανοιχτή τράπεζα σπόρων, ως «σποροφύλακάς» της. Οι «ανώνυμοι σποροφύλακες» είναι ένα εγχείρημα με μεγάλη περιβαλλοντική αξία για την ευρύτερη περιοχή. O οργανισμός διατηρεί και εξελίσσει συνεχώς τη συλλογή και την αναπαραγωγή φυτών από παλαιές, παραδοσιακές ποικιλίες ή ποικιλίες που τείνουν προς εξαφάνιση. Οι παραδοσιακοί σπόροι συμβάλλουν στην προστασία και στη διεύρυνση της αγροτικής βιοποικιλότητας. «Στην Ελλάδα, έχουμε τη δυνατότητα, αλλά και το χρέος», υπογραμμίζει η Μυρτώ Φοίφα, «να διατηρήσουμε όλη αυτήν τη φυτική κληρονομιά μας, που είναι μία από τις πλουσιότερες του κόσμου».

«Ξανασκέψου»

Σίγουρα θα αναρωτηθείτε πώς ένα αγρόκτημα μπορεί να εκπαιδεύσει μια ολόκληρη πόλη… Η απάντηση είναι «Ξανασκέψου». Γιατί το Αγρόκτημα Φοίφα έχει φροντίσει και για αυτό! Ο λόγος για ένα ακτιβιστικό και με έντονα εξωστρεφή χαρακτήρα εγχείρημα, που προσπαθεί να ενεργοποιήσει και να εμπνεύσει καλλιτέχνες, επιστήμονες, ακτιβιστές και ευρύτερα ενεργούς πολίτες πάνω στην επανάχρηση, τη δημιουργική ανακύκλωση, αλλά και την αυτοδιαχείριση των απορριμμάτων και τη μείωση του οικολογικού μας αποτυπώματος. Η βασική πρωτοπορία και καινοτομία του «Ξανασκέψου» (Re:Think Project) είναι η δημιουργία και η θέσπιση του πρώτου πανελλαδικά, ίσως και πανευρωπαϊκά, Δικτύου Συνοικιακής σποροφύλακεςς. Πρόκειται για ένα δίκτυο, που υλοποιείται σε συνεργασία με τον Δήμο Καλαμάτας.

Εκπαιδευτικά προγράμματα

«Τα προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης βασίζονται στις αρχές της φυσικής, της παραδοσιακής και της οικολογικής (βιολογικής) καλλιέργειας. Ο χώρος μας αποτελείται από θεματικές γωνιές που δίνουν την αφορμή για εκπαιδευτικούς περιπάτους και προγράμματα, καθώς και δραστηριότητες για μικρούς και μεγάλους». Το Αγρόκτημα Φυσικής Καλλιέργειας Φοίφα διαθέτει ένα καινοτόμο εκπαιδευτικό περιβαλλοντικό έργο που όμοιό του δεν υπάρχει σε όλη τη Μεσσηνία. Καθημερινά, το επισκέπτονται δεκάδες σχολεία από τη γύρω περιοχή, και όχι μόνο. Όλα τα παιδιά συμμετέχουν σε ειδικά σχεδιασμένα εργαστήρια, μαθαίνουν να κάνουν κομποστοποίηση, ενώ δημιουργούν τους δικούς τους κήπους και τις δικές τους μικρές τράπεζες σπόρων. Πολλές είναι και οι συνεργασίες με εκπαιδευτικούς, αλλά και συλλόγους εκπαιδευτικών, δεκάδες οι προσκλήσεις από συλλόγους σχετικούς, ερευνητικά κέντρα, ακόμα και από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, αλλά και από την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, για παρουσιάσεις τόσο του Δικτύου Συνοικιακής Κομποστοποίησης, όσο και της Τράπεζας Σπόρων και των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του αγροκτήματος.

Οικιακή και Συνοικιακή Κομποστοποίηση

Οι σχολικές κοινότητες καλούνται να συμμετάσχουν στο Δίκτυο Συνοικιακής Κομποστοποίησης, μέσα από την υιοθέτηση και αυτοδιαχείριση συνοικιακού κομποστοποιητή. Οι κομποστοποιητές κατασκευάζονται από το Αγρόκτημα Φοίφα και υιοθετούνται από ομάδες πολιτών ή φορείς που έχουν αποφασίσει ότι θα τους λειτουργούν και θα τους επιμελούνται, σε συνεργασία με την ομάδα του «Ξανασκέψου» (Re: Think Project). Τοποθετούνται σε χώρους πρασίνου (κατά προτίμηση δημόσιους), ανάλογα με το ενδιαφέρον που επιδεικνύεται. Οι ίδιοι οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα παίρνουν και το τελικό παραγόμενο προϊόν, το κομπόστ, που οι ίδιοι έχουν παράξει. Έτσι και τα παιδιά, στο πλαίσιο της σχολικής κοινότητας, μαθαίνουν να αυτοδιαχειρίζονται τα οργανικά τους υπολείμματα, να παράγουν και να διαχειρίζονται τα ίδια τα κομπόστ τους, μειώνοντας έτσι το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα.

Τέλος, από το Αγρόκτημα Φοίφα μπορείτε να προμηθευτείτε εποχικά βιολογικά προϊόντα, παραδοσιακής και φυσικής καλλιέργειας, αλλά και να διοργανώσετε εκεί τη δική σας εκδήλωση μέσα σε ένα περιβάλλον φυσικό και αυθεντικό, συμβάλλοντας έτσι στη διάδοση του πολιτισμού της καλλιέργειας.

της Μυρσίνης Γρηγόρη


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου