Δευτέρα 27 Αυγούστου 2018

«Ο συνεργατισμός δεν είναι “μπάλωμα” στον καπιταλισμό»



«Δεν θα γίνουμε τα μπαλώματα στο καλοραμμένο κοστούμι του καπιταλισμού που ξεθωριάζει και φθείρεται και στην προσπάθειά του να αφομοιώσει καθετί ριζοσπαστικό και δημιουργικό αφήνει πίσω του κοινωνική, οικονομική, περιβαλλοντική καταστροφή και θύματα. Θα σταθούμε απέναντί του -έτοιμοι- με πολεμοφόδια τις ζωές, τις δομές, τα προτάγματά μας και θα τον αντιμετωπίσουμε».

Με αυτήν την εισαγωγή προαναγγέλλεται το 1ο Ανοιχτό Φεστιβάλ Συνεργατισμού - CO OPEN Air Festival το τριήμερο 12 ώς 14 Οκτωβρίου στο κατειλημμένο εργοστάσιο της ΒΙΟΜΕ. Η φορτισμένη αυτή ανακοίνωση γράφτηκε πολύ πριν από την εκατόμβη νεκρών από τις πυρκαγιές στην Αττική αλλά μοιάζει σαν να γράφτηκε μόλις χθες.

Οι εργάτες και εργάτριες της ΒΙΟΜΕ, του εργοστασίου που εγκαταλείφθηκε από τους ιδιοκτήτες του και από το 2013 λειτουργεί υπό εργατικό έλεγχο, δεν έχουν καμία διάθεση να γίνουν το «αλληλέγγυο» άλλοθι άλλης μιας νεοφιλελεύθερης διαχείρισης, που ποντάρει σε αριστερή φρασεολογία.

Εξάλλου η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ., παρά τις προεκλογικές δεσμεύσεις του σημερινού πρωθυπουργού, δεν έκανε τίποτα για να θωρακίσει τη συνεταιριστική λειτουργία του εργοστασίου.

Οχι με «παραχωρήσεις» αλλά εφαρμόζοντας αυτό που στα χαρτιά υποστήριζε, ότι τα χρεοκοπημένα εργοστάσια θα μπορούν να περάσουν στα χέρια των εργαζομένων τους, έναντι των ποσών που τους οφείλονται.

Διαβάστε τη συνέχεια εδώ.

Παρασκευή 24 Αυγούστου 2018

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – Με αφορμή τα επεισόδια στον ξενώνα Πυλαίας: Απαξίωση των δομών παιδικής προστασίας



Τη Δευτέρα 20 Αυγούστου νεαροί πρόσφυγες από το Πακιστάν προκάλεσαν εκτεταμένες φθορές στη δομή φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων της ΑΡΣΙΣ – Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων, στην Πυλαία Θεσσαλονίκης.
Πρόκειται για πρόσφυγες, η πλειοψηφία των οποίων φιλοξενούνταν στη δομή τις τελευταίες δύο εβδομάδες.
Η αστυνομία προσήγαγε εννέα πρόσφυγες, οι οποίοι τελικά συνελήφθησαν και  αντιμετωπίζουν την κατηγορία της απόπειρας εμπρησμού. Οι συμμετέχοντες στα επεισόδια είχαν υποβληθεί ή επρόκειτο να υποβληθούν σε ιατρικές εξετάσεις προκειμένου να διαπιστωθεί εάν είναι όντως ανήλικοι, δηλαδή εάν θα έχουν το δικαίωμα να παραμείνουν σε δομή φιλοξενίας ανηλίκων. 
Αντιμέτωποι με το ενδεχόμενο να φύγουν από τη δομή, οι νεαροί πρόσφυγες από το Πακιστάν προκάλεσαν εκτεταμένες καταστροφές στον ξενώνα, επικαλούμενοι ως αφορμή την ποιότητα του φαγητού και την περιορισμένη πρόσβαση στο Διαδίκτυο, ενώ προσπάθησαν να εμποδίσουν και την παρέμβαση της αστυνομίας.
Τα επεισόδια έληξαν χωρίς να τραυματιστεί κανείς, αλλά απέδειξαν για μια ακόμη φορά και με τον χειρότερο τρόπο ότι η φιλοξενία ενήλικων ανθρώπων που δηλώνουν ανήλικοι αποτελεί σοβαρό εμπόδιο στη λειτουργία των ξενώνων και με τον τρόπο αυτό απαξιώνονται οι δομές παιδικής προστασίας.
«Οι εργαζόμενοι της ΑΡΣΙΣ καλούμαστε να φροντίσουμε ανήλικα προσφυγόπουλα που ζουν σε ξενώνες και αναρωτιούνται για ποιο λόγο πρέπει να φιλοξενούμε νεαρούς εμφανώς μεγαλύτερους από 18 ετών», τονίζει η συντονίστρια του ξενώνα Πυλαίας Νίκη Γκόντα.  «Είναι δύσκολο να εξηγήσουμε στους ανήλικους φιλοξενούμενους -προσθέτει- γιατί βρίσκονται στον ίδιο χώρο με αυτούς, εμφανώς ενήλικα πρόσωπα, και εντελώς διαφορετικές ανάγκες. Γίνεται ακατανόητο γιατί η εξακρίβωση της πραγματικής τους ηλικίας από τις αρμόδιες υπηρεσίες στηρίζεται αποκλειστικά στο τι δηλώνουν οι ενδιαφερόμενοι».
Σύμφωνα με την ίδια, «οι πρόσφυγες είχαν πάρει παραπεμπτικό για τον ξενώνα από κοινωνικές υπηρεσίες οι οποίες αγνόησαν ή παρανόησαν το ηλικιακό και κοινωνικό υπόβαθρο των ανθρώπων αυτών, που δεν άργησαν να  λειτουργήσουν βίαια και προκλητικά».
Η «επόμενη μέρα» βρίσκει εργαζόμενους και προσφυγόπουλα στις θέσεις τους και οι προσπάθειες όλων συγκλίνουν στο να συνεχιστούν οι παροχές που είναι αναγκαίες και δεδομένες για τους ανηλίκους.
Η δομή φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων της ΑΡΣΙΣ στην Πυλαία Θεσσαλονίκης λειτουργεί από τον Ιανουάριο του 2017. Έχει δυναμικότητα 30 κλινών για ασυνόδευτους ανήλικους και φιλοξενεί αγόρια από 12 έως 18 ετών. Στόχος είναι η διασφάλιση των θεμελιωδών δικαιωμάτων των ασυνόδευτων ανηλίκων παιδιών, η ασφαλής διαβίωση και η κοινωνική ένταξη και ενσωμάτωση  στην κοινότητα.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε με τη συντονίστρια της Δομής Φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων της ΑΡΣΙΣ στην Πυλαία, Νίκη Γκόντα. Τηλέφωνο 6980 00 24 92

Break the silence


!!This is a call for my Greek friends!
We need 3 Greek participant for our Erasmus+ youth exchange called 'Break the silence' in Ankara between 26th of August to 2nd of September (including travel days).
The topic is about domestic violence.
Travel budget is maximum 275 Euro.
If you are interested in this project please get in contact with me or just write an email to this address: info@ps-europe.org 
Thanks a lot for your interest!

Όλα τα Παιχνίδια για Όλα τα Παιδιά


Της Δήμητρας Κογκίδου

Ο έμφυλος διαχωρισμός των παιχνιδιών δεν δίνει συνήθως τη δυνατότητα στα αγόρια να αποκτήσουν δύο κατηγορίες δεξιοτήτων –την φροντίδα και την ενσυναίσθηση.
Σχετικά με την κουλτούρα της φροντίδας: Αν δεν αποκτήσουν τα αγόρια από μικρά τις απαραίτητες δεξιότητες φροντίδας και δεν θεωρήσουν ότι αυτό είναι βασικό συστατικό της ταυτότητάς τους πως περιμένουμε αργότερα να υπάρχει καταμερισμός των οικιακών ευθυνών και της ανατροφής των παιδιών; Πως θα επιτευχθεί στην πράξη η συμφιλίωση της οικογενειακής και εργασιακής ζωής αν αυτό δεν αφορά άνδρες και γυναίκες; Πως θα αποκτήσουν πρώιμα ενδιαφέροντα και δεξιότητες που μπορεί να τα οδηγήσουν σε καριέρες σε αντίστοιχα επαγγέλματα;.
Σχετικά με την ενσυναίσθηση: για τον 21ο αιώνα είναι ‘’δεξιότητα κλειδί’’ για την επαγγελματική επιτυχία καθώς παίζει σημαντικό ρόλο στη δια βίου μάθηση και γενικότερα στην ανάπτυξη και στην πρόοδο του ατόμου και της κοινωνίας. Επίσης, είναι μια σημαντική δεξιότητα για την επιτυχία στην προσωπική ζωή.
 Η ενσυναίσθηση μπορεί να οριστεί ως «η ικανότητα ενός ατόμου να αντιληφθεί τα συναισθήματα των άλλων ανθρώπων σε μια συγκεκριμένη κατάσταση». Η ενσυναίσθηση είναι μια μαθημένη συμπεριφορά και η εκμάθησή της αρχίζει από την παιδική ηλικία. Οι γονείς παίζουν καθοριστικό ρόλο στην εκμάθησή της εξηγώντας τα συναισθήματα των άλλων και ενθαρρύνοντας αυτές τις συμπεριφορές, ταυτόχρονα όμως εξίσου σημαντική είναι η επιλογή των παιχνιδιών και τα είδη παιχνιδιών στα οποία συμμετέχει το παιδί.Ø
Οι δεξιότητες ενσυναίσθησης των αγοριών μπορεί να διευρυνθούν μέσα από παιχνίδι ρόλων που βοηθά τα παιδιά στην αυτορρύθμιση και στον έλεγχο των συναισθημάτων καθώς υποδυόμενα διάφορους ρόλους αντιμετωπίζουν διλήμματα και επιλύουν προβλήματα κάνοντας ουσιαστικά ένα τεστ στην ενσυναίσθηση. Βέβαια αυτό προϋποθέτει ότι δεν υπάρχει έμφυλος διαχωρισμός των παιχνιδιών έτσι ώστε να μπορούν άνετα τα αγόρια να εμπλακούν σε παιχνίδι ρόλων με παιχνίδια ‘’για κορίτσια’’, όπως κούκλες, κ.ά.


Σάββατο 4 Αυγούστου 2018

Τυφλός Ρομά σπουδάζει στο τμήμα Μουσικολογίας του Πανεπιστημίου «Μακεδονία»



Με τις «αδυναμίες» του αναμετρήθηκε ένας 30χρονος τυφλός Ρομά από την Πτολεμαΐδα και κατάφερε σήμερα να φοιτά στο τμήμα Μουσικολογίας του Πανεπιστημίου «Μακεδονία», ενώ παράλληλα, ολοκλήρωσε τις σπουδές του στα ΙΕΚ,  αποκτώντας την ειδικότητα του χειριστή τηλεφωνικού κέντρου.
Όνειρο ζωής για τον Γιώργο Γκουτζαμάνη, να ερμηνεύσει Λαϊκά  και παραδοσιακά τραγούδια, ενώ, το καλλιτεχνικό του αντικείμενο στο ΠΑΜΑΚ είναι η κιθάρα και το τουμπερλέκι

ΕΡΤ ΚΟΖΑΝΗΣ- ΣΥΝΤΑΞΗ: Μαίρη Κεσκιλίδου