Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2018

Ακόμα μία φορά σε κίνδυνο η λειτουργία των Δομών Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων



Η ΑΡΣΙΣ – Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων δραστηριοποιείται από το 1992 για την υποστήριξη των παιδιών και των νέων και την προάσπιση των δικαιωμάτων τους. Λειτουργεί με κέντρα στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, στον Βόλο, στην Κοζάνη, στην Αλεξανδρούπολη, στην Ήπειρο καθώς και σε πέντε νησιά του Αιγαίου όπως η Κως, Λέρος, Χίος, Ρόδος, Σάμος ενώ υποστηρίζει ένα ευρύ δίκτυο υπηρεσιών και προγραμμάτων σε όλη την επικράτεια από το 2006 στην υλοποίηση τόσο της φιλοξενίας όσο και της υποστήριξης των ασυνόδευτων παιδιών.
Οι Δομές Ασυνόδευτων Ανηλίκων χρηματοδοτούνταν από 01/09/2016 έως 30/07/2017 από την  Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ και άλλους Διεθνείς Οργανισμούς κατόπιν αιτήματος της ελληνικής κυβέρνησης εξαιτίας της αδυναμίας οικονομικής κάλυψης των δομών φιλοξενίας. Από την 1η Αυγούστου 2017 η χρηματοδότηση και των επτά (7) Δομών Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων της ΑΡΣΙΣ -συνολικής δυναμικότητας 200 θέσεων – εντάχθηκε στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης και χρηματοδοτήθηκε από το Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης και Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας και άλλων Πόρων (Τ.Α.Μ.Ε.Τ.Ε.Α.Α.Π). Για πρώτη φορά λοιπόν, ένα τόσο ευαίσθητο κεφάλαιο, αυτό της παιδικής προστασίας μεταφέρεται στην αρμοδιότητα μιας οικονομικής αρχής και δεν αποτελεί κομμάτι της πρόνοιας ή έστω της μεταναστευτικής πολιτικής.

Σήμερα αντιμετωπίζουμε σοβαρό πρόβλημα στη λειτουργία των πιο πάνω δομών λόγω των καθυστερήσεων και της αδυναμίας των αρμόδιων υπηρεσιών του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης να ολοκληρώσουν έγκαιρα τις διοικητικές προαπαιτούμενες διαδικασίες ελέγχου και να προχωρήσουν στην καταβολή της Β’ δόσης της χρηματοδότησης.
Ήδη κατά τη διάρκεια του 1ου προγράμματος (01/08/2017-31/12/2017) υπό τη συγκεκριμένη χρηματοδότηση, υπήρξαν μεγάλες καθυστερήσεις στην καταβολή των δόσεων χρηματοδότησης, με την τελική αποπληρωμή να καταβάλλεται 13/07/2018, 7 μήνες μετά τη λήξη του προγράμματος.
Σε ότι αφορά το τρέχον πρόγραμμα (01/01/2018-31/12/2018), υπήρξε μεγάλη χρονική καθυστέρηση στην ανάρτηση της πρόσκλησης για την υποβολή των προτάσεων (11/12/2017), η οποία συνεχίστηκε και στη φάση αξιολόγησης και έγκρισης της πρότασης μας (εγκρίθηκε στις 07/05/2018). Έως επακόλουθο, η Α’ Δόση, η οποία αφορά το 40% της συνολικής χρηματοδότησης της Δράσης, το οποίο θεωρείται προκαταβολή, να πιστώνεται στην Οργάνωση στις 31/05/2018.
Από την υποβολή της πρότασης και μετά τη φάση αξιολόγησης, υπήρξε εξαιρετικά μεγάλο χρονικό διάστημα έως τον ορισμό χειριστή του φακέλου μας. Επίσης, την πρώτη ενημέρωση για τα νέα παραδοτέα του προγράμματος από τη διαχειριστική αρχή, τα οποία είναι απαιτητά για τον έλεγχο του έργου και την υλοποίηση του, την λάβαμε στις 29/07/2018, έχοντας ήδη υλοποιήσει 7 μήνες προγράμματος. Επιπρόσθετα έως και τις 14/08/2018, ερχόταν διευκρινιστικά ηλεκτρονικά μηνύματα, γεγονός που αποδεικνύει τη μη ετοιμότητα της αξιολόγησης των απαιτητών παραδοτέων στη Δράση.
Συνεπώς, για ακόμα μία φορά, η συγκεκριμένη κατάσταση μας φέρνει αντιμέτωπους/ες με μία συνθήκη για την οποία δεν έχουμε ουδεμία ευθύνη. Αδυνατούμε, χωρίς δική μας υπαιτιότητα, να καλύψουμε την μισθοδοσία των εργαζομένων, τις ασφαλιστικές εισφορές και φόρους και ταυτόχρονα, αδυνατούμε να καλύψουμε τις απαιτήσεις των προμηθευτών για τα είδη/υπηρεσίες που προμηθεύονται οι δομές μας, σ’ ένα καθόλου ευέλικτο πλαίσιο προμηθειών, το οποίο δεν έχει δημιουργηθεί για ανάγκες Δομών Φιλοξενίας αλλά για μεγάλες προμήθειες δημοσίου και τέλος αδυνατούμε την ανοχή της δημόσιας διοίκησης στην απαιτούμενη οργανωτική ικανότητα, κυρίως όμως αδυνατούμε το σεβασμό στην απουσία οποιασδήποτε πολιτικής ευθύνης.
Σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης αντιμετωπίζουν και οι 167 εργαζόμενοι/ες των Δομών μας, οι οποίοι/ες παραμένουν 2 μήνες απλήρωτοι, έχοντας η οργάνωση ήδη καλύψει επιπλέον 2 μήνες μισθοδοσίας, πέραν των χρηματικών διαθεσίμων της Α’ Δόσης Χρηματοδότησης.
Επισημαίνουμε, τέλος, ότι αυτή τη χρονική στιγμή 2.241 ασυνόδευτα παιδιά βρίσκονται ακόμα σε αναμονή τοποθέτησής τους σε ξενώνες φιλοξενίας, συνολικής δυναμικότητας 1.191 θέσεων.
Στο πλαίσιο της αποστολής της ΑΡΣΙΣ για την προάσπιση των δικαιωμάτων των παιδιών, και συγκεκριμένα των ασυνόδευτων ανηλίκων, για τη διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας των ξενώνων, την τακτικότητα των μισθοδοτικών πληρωμών του προσωπικού και την έγκαιρη εξόφληση όλων των άλλων σχετικών δαπανών (προμηθευτές, λειτουργικά έξοδα κλπ), κρούουμε τον κώδωνα της ευθύνης στο Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης καλώντας το ακόμα και τώρα να διευθετήσει το ζήτημα του αμεσότερου ελέγχου και την άμεση καταβολή της Β’ Δόσης της χρηματοδότησης.
Καλούμε το Υπουργείο Εργασίας και το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, τους διεθνείς οργανισμούς που φιλοξενούνται στη χώρα για την υπεράσπιση  των δικαιωμάτων του παιδιού αλλά και τις εθνικές ανεξάρτητες αρχές που παρακολουθούν και προωθούν τα δικαιώματα των παιδιών να συνδράμουν για την εύρυθμη λειτουργία των δομών φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων.
Κατεβάστε το δελτίο τύπου εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου