Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2021

Ασυνόδευτοι ανήλικοι: Από τη διαβίωση στα Κέντρα Υποδοχής Προσφύγων (Ασφαλείς Ζώνες), σε δομές φιλοξενίας

Κλείνουν σήμερα, Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου, οι Ασφαλείς Ζώνες (Safe Zones) βραχυχρόνιας φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων που λειτουργούσαν μέσα στις Ανοιχτές Δομές Φιλοξενίας Προσφύγων στα Λαγκαδίκια και στη Θήβα.

Είχε προηγηθεί, στα τέλη του περασμένου Ιουνίου, το κλείσιμο των Safe Zones των Διαβατών και της Ριτσώνας.

Τον Ιούνιο του 2017, ξεκίνησε η λειτουργία του Safe Zone της Θήβας που μέχρι την παύση λειτουργίας του φιλοξένησε συνολικά 422 ασυνόδευτους ανηλίκους. 

Ακολούθησε το Safe Zone στα Λαγκαδίκια που άρχισε να λειτουργεί πριν από ακριβώς τέσσερα χρόνια (το Σεπτέμβριο του 2017) και κατά το διάστημα που μεσολάβησε υποδέχτηκε συνολικά 402 ασυνόδευτους ανήλικους.

Και στα δύο Safe Zones φιλοξενήθηκαν ασυνόδευτοι ανήλικοι, οι οποίοι δέχονταν καθημερινά φροντίδα καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ώρου, ενώ υποστηρίζονταν ψυχοκοινωνικά και νομικά. 

Οι περίπου 60 ασυνόδευτοι ανήλικοι που βρίσκονταν στα δύο Safe Zones όταν ανακοινώθηκε -αιφνιδιαστικά- το κλείσιμό τους έχουν μεταφερθεί ήδη σε άλλες δομές φιλοξενίας, με ευθύνη του επιστημονικού και διοικητικού προσωπικού της ΑΡΣΙΣ και των αρμόδιων δημόσιων υπηρεσιών.

Οι νέες δομές που υποδέχονται τα ασυνόδευτα ανήλικα προσφυγόπουλα είναι οι ξενώνες φιλοξενίας και τα διαμερίσματα ημιαυτόνομης διαβίωσης που λειτουργούν υπό την αιγίδα του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, καθώς και Διεθνών Οργανώσεων, σε συνεργασία με ελληνικές Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις. 

Οι Ασφαλείς Ζώνες δημιουργήθηκαν με συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα για την προστασία των ιδιαίτερα ευάλωτων ασυνόδευτων ανηλίκων, όταν άρχισε το μεγάλο προσφυγικό ρεύμα προς την Ευρώπη. Από τότε το προσωπικό της ΑΡΣΙΣ προσπαθούσε καθημερινά να βελτιώσει τις συνθήκες της ζωής των ασυνόδευτων, με στόχο την κοινωνική ένταξη και την ασφάλειά τους. Για τον σκοπό αυτό διοργανώθηκαν εκπαιδευτικές και ψυχαγωγικές δράσεις, εργαστήρια ενδυνάμωσης και ένταξης, καθώς και εξοικείωσης με το κοινωνικό και πολιτισμικό περιβάλλον.

Στην παρούσα μεταβατική φάση, ανάμεσα στην ολοκλήρωση του κύκλου της ζωής των Safe Zones αφενός και την «επόμενη μέρα» αφετέρου, υπενθυμίζεται ότι κάθε συζήτηση για την προστασία των ασυνόδευτων ανηλίκων οφείλει να γίνεται σε χρονικά πλαίσια που να επιτρέπουν την ουσιαστική προετοιμασία των παιδιών για τη μετάβασή τους σε διάδοχες δομές ασφαλούς φροντίδας και παιδικής προστασίας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, ενώ η αναγγελία της απόφασης για κατάργηση των Safe Zones έγινε πριν από πολλούς μήνες, η ακριβής ημερομηνία κλεισίματος των δύο συγκεκριμένων Safe Zones στα Λαγκαδίκια και στη Θήβα ανακοινώθηκε μόλις 72 ώρες πριν από την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, κι ενώ είχαν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες εγγραφής των παιδιών στα σχολεία!

Η ΑΡΣΙΣ – Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων τονίζει ότι τα κριτήρια για το διάδοχο σχήμα ασφαλούς φιλοξενίας σε κατάλληλες δομές είναι η διασφάλιση των δικαιωμάτων των παιδιών με την πρόσβασή τους σε εκπαιδευτικές, υγειονομικές και ψυχαγωγικές υπηρεσίες με μοναδικό γνώμονα το βέλτιστο συμφέρον των ανηλίκων και τον σεβασμό της Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Παιδιού. 

Η λειτουργία των Safe Zones έγινε εφικτή με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG HΟΜΕ) και την υποστήριξη του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ).

Για περισσότερες πληροφορίες: 

Κωστής Κεκελιάδης, δημοσιογράφος, υπεύθυνος Γραφείου Τύπου ΑΡΣΙΣ Θεσσαλονίκης, τηλ. 6986439848

Αλέξης Βραχνός, γενικός συντονιστής Safe Zones ΑΡΣΙΣ Βόρειας Ελλάδας, τηλ. 6936125324

Αργυρώ Δημοπούλου, γενική συντονίστρια Safe Zones ΑΡΣΙΣ Νότιας Ελλάδας, τηλ. 6946960917

Το δελτίο τύπου εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου