Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2022

Για το Κέντρο Μακεδονικής Γλώσσας: Στηρίζουμε το δικαίωμα διδασκαλίας της μητρικής γλώσσας За Центарот на македонски јазик: Го поддржуваме правото да се учи мајчин јазик


Αναδημοσιεύουμε στην ιστοσελίδα της «Κόκκινης» την ανακοίνωση της Αντιρατσιστικής Πρωτοβουλίας Θεσσαλονίκης για την αναγνώριση του Κέντρου Μακεδονικής Γλώσσας στη Φλώρινα. Και τη συνοδεύουμε με τη μετάφρασή της στα μακεδονικά από τον σ. Σωτήρη Μηνά.

«Η μάνα μου δεν ξέρει ελληνικά

καμία γλώσσα του κόσμου δεν μιλεί»

Μάρκος Μέσκος

Η πρόσφατη αναγνώριση του Κέντρου Μακεδονικής Γλώσσας στη Φλώρινα ξεσήκωσε τις αναμενόμενες αντιδράσεις των γνωστών εθνικιστικών κύκλων: χριστιανικά σωματεία, ακροδεξιοί πολιτευτές, φασιστικά κόμματα, πρώην πράκτορες γεωπολιτικοί αναλυτές, συγγραφείς εθνικιστικών φληναφημάτων και πάει λέγοντας.

Το μακεδονικό ζήτημα υπήρξε ανέκαθεν προνομιακός τόπος για τους καθ’ έξιν και κατ’ επάγγελμα σωβινιστές καθώς συνδύαζε την απειλή των «απολίτιστων» Σλάβων, την παγκόσμια (κομμουνιστική) συνωμοσία και, ιδίως στα χρόνια του Μεσοπολέμου, τον «εβραϊκό δάκτυλο».

Ταυτόχρονα, η διαχρονική δυσανεξία του ελληνικού κράτους απέναντι στις μειονότητες, οι περισσότερες από τις οποίες χαρακτηρίζονται «ανύπαρκτες», έχει ενσταλάξει σε μεγάλο τμήμα του πληθυσμού την αντίληψη πως έστω και η οποιαδήποτε αναφορά σε μειονοτικά δικαιώματα αποτελεί κίνδυνο για την ακεραιότητα της χώρας.

Διαβάστε τη συνέχεια εδώ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου