Τετάρτη 11 Ιουλίου 2018

Σουηδία: Σε ισχύ ο νόμος που αναγνωρίζει ως βιασμό το σεξ χωρίς συναίνεση



Σεξ μόνο με ρητή συναίνεση

Ηδη οκτώ χώρες, με τελευταία τη Σουηδία, ψήφισαν νόμους που ορίζουν ότι συνεύρεση χωρίς σαφή συγκατάθεση, ακόμη κι αν δεν περιλαμβάνει βία, θεωρείται βιασμός
Επιμέλεια: Ιρέν Κόντου

Η Σουηδία έγινε την περασμένη εβδομάδα η όγδοη ευρωπαϊκή χώρα που εισήγαγε νόμο ο οποίος ορίζει ότι το σεξ χωρίς σαφή συγκατάθεση αποτελεί βιασμό, ακόμα και αν δεν περιλαμβάνει βία ή απειλές. Ο σουηδικός νόμος, που θα τεθεί σε εφαρμογή την 1η Ιουλίου, ορίζει ότι οι παρτενέρ πρέπει να έχουν συναινέσει σαφώς στην πράξη, λεκτικά ή σωματικά, και όχι απλώς να μην έχουν πει «όχι».
Οι ευρωπαϊκές χώρες που έχουν ήδη υιοθετήσει νόμους ότι το μη συναινετικό σεξ αποτελεί βιασμό είναι η Βρετανία, η Ιρλανδία, η Γερμανία, το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο, η Κύπρος και η Ισλανδία. Στη Νορβηγία τον περασμένο μήνα πρόταση νόμου καταψηφίστηκε για λίγες ψήφους, αλλά οι ακτιβιστές δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν την προσπάθεια για αλλαγή. Εντατικές εκστρατείες πραγματοποιούνται στη Δανία και στη Φινλανδία. Σχετικούς νόμους έχουν υιοθετήσει ορισμένες αμερικανικές Πολιτείες (π.χ. Καλιφόρνια) και η Ινδία (το 2013, μετά τις διαδηλώσεις που ξέσπασαν λόγω του θανάτου φοιτήτριας στη διάρκεια ομαδικού βιασμού της σε λεωφορείο το 2012).
Ειδικοί και ακτιβιστές θεωρούν ότι και άλλες χώρες θα ακολουθήσουν σύντομα. Το βέβαιο είναι ότι το κίνημα #MeToo αλλά και πολυπροβεβλημένες υποθέσεις αθώωσης βιαστών στα δικαστήρια έχουν ανοίξει μια δημόσια συζήτηση περί του τι συνιστά βιασμό και έχουν εισαγάγει μια δυναμική για να μπουν τα πράγματα στη θέση τους σε μια γκρίζα ζώνη που, επειδή άπτεται της γενετήσιας πράξης, συχνά δεν συζητείται ανοιχτά ή άνετα.

Διαβάστε τη συνέχεια εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου