Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2020

Ομοφυλόφιλοι: Τα ξεχασμένα θύματα των στρατοπέδων συγκέντρωσης



της Νικολέτας Γεροντάκη

Πάνω κάτω γνωρίζουμε όλοι οι άνθρωποι τις φρικαλεότητες που έλαβαν χώρα στον Β’παγκόσμιο. Έχουμε ακούσει για τον τρόμο του Ολοκαυτώματος, τα στρατόπεδα συγκέντρωσης που βασανίστηκαν τόσες ευπαθείς ομάδες και κυρίως Εβραίοι. Αποδίδεται όμως σε όλα τα θύματα η ίδια αξία; Είναι όλα τα θύματα αρκετά αναγνωρισμένα; Μάλλον όχι, αν σκεφτούμε το πλήθος ομοφυλόφιλων που καταδικάστηκαν, αλλά αναγνωρίστηκαν ως θύματα μόλις το 2002 απ’τη Γερμανία.

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν από τα βασικά. Οι κρατούμενοι στα στρατόπεδα συγκέντρωσης είχαν διακριτικά. Αυτά ήταν τρίγωνα με χρώματα, ανάλογα με την κοινωνική ομάδα που ανήκε ο καθένας. Ενδεικτικά, οι Εβραίοι είχαν κίτρινο χρώμα, οι πολιτικοί αντίπαλοι κόκκινο, όσοι ήταν κοινωνικά απροσαρμοστοι μαύρο (και κάποιες λεσβίες ανήκουν εδώ), οι ποινικοι πράσινο, μάρτυρες του Ιεχωβά λιλά, τσιγγάνοι καφέ και οι ομοφυλόφιλοι ροζ τρίγωνο. Σύμφωνα με αβέβαια στατιστικά, υπολογίζεται ότι συνέβαλαν περίπου 100.000 ομοφυλόφιλους. Από αυτούς, λέγεται ότι οι μισοί καταδικάστηκαν για ομοφυλοφιλία και στάλθηκαν σε φυλακές και περίπου 15.000 στάλθηκαν στα γνωστά, στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Διαβάστε περισσότερα: https://www.kar.org.gr/2018/08/23/omofylofiloi-ta-xechasmena-thymata-ton-stratopedon-sygkentrosis/?fbclid=IwAR2U9mbL1SD-du-ST9cSGryVxaFM0ETfDd6yC2g6VfIoFHKwCSTif4LeWVI

Το πρόβλημα με το πορνό



Μπορεί να είναι μόνο πρόβλημά μου. Αλλά το πρόβλημά μου με το πορνό είναι ότι είναι εκπαίδευση. Είναι όλη η σεξουαλική εκπαίδευση που λαμβάνουν οι έφηβοι, αλλά η εκπαίδευση επηρεάζει όλη την κοινωνία.

Τα πλαστικά νύχια, τα γεμισμένα χείλη, τα ψεύτικα βυζιά, οι ψεύτικοι φουσκωμένοι κώλοι, τα όχι απλά ξυρισμένα και λευκασμένα γεννητικά όργανα, αλλά τα ολόιδια ροζ αιδοία από όπου δεν προεξέχουν ποτέ τα χείλη, που έχουν αυξήσει τα ποσοστά αιδοιοπλαστικών σε ανεπανάληπτα νούμερα παγκοσμίως, είναι όλα πρότυπα της κουλτούρας του πορνό.

Αλλά μακάρι να ήταν μόνο αυτό.

Διαβάστε τη συνέχεια εδώ.

Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2020

Τα παιδιά της Δομής Ασυνόδευτων Ανηλίκων φιλοξενούμενα της «Κιβωτού» στο πρόγραμμα «Μιξ, Μαξ & Μεξ»



Τα παιδιά της Δομής Ανήλικων Ασυνόδευτων Προσφύγων της Αιανής είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν το «Mix Max & Mex – A Disability Awareness», ένα πρόγραμμα εξοικείωσης και ευαισθητοποίησης με την αναπηρία που διεξάγεται από την «Κιβωτό» Κέντρο Αποθεραπείας- Αποκατάστασης, διημέρευσης, ημερήσιας φροντίδας ΑμεΑ, στον οικισμό του Αργίλου.
Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να παρακολούθησαν ένα διαδραστικό παραμύθι περπατώντας στον οικισμό και ψάχνοντας τις εικόνες του. Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε στο χώρο της Διημέρευσης – Ημερήσιας Φροντίδας ΑμεΑ της «Κιβωτού», όπου σε συνθήκες αλληλεπίδρασης τα παιδιά ενημερώθηκαν για τον τρόπο λειτουργίας του κέντρου και για τα επαγγέλματα που δραστηριοποιούνται σε ένα χώρο αποκατάστασης.
Ευχαριστούμε τους ανθρώπους της «Κιβωτού»  για τη θερμή υποδοχή και την όπως πάντα ζεστή τους φιλοξενία.

Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2020

Γεύσεις του Μπανγκλαντές




Μπορεί να μη:
·       συναντήσατε ποτέ στη ζωή σας άνθρωπο από το Μπανγκλαντές
·       ξέρετε καν κατά που πέφτει το Μπανγκλαντές

Μπορεί να μην έχετε:
·       δοκιμάσει ποτέ την κουζίνα του Μπανγκλαντές
·       ακούσει ποτέ μουσικές του Μπανγκλαντές

Αν όμως θέλετε:
να γνωρίσετε έστω κάτι από τα παραπάνω, μη χάσετε την ευκαιρία να έρθετε την Κυριακή 26 Ιανουαρίου, 13:00, στο Σπίτι της ΑΡΣΙΣ Κοζάνης.

Οι Κυριακάτικες συναντήσεις αποτελούν ανοιχτούς χώρους αλληλεγγύης, όπου μαγειρεύουμε συλλογικά, τρώμε και πίνουμε παρέα, ακούμε ωραίες μουσικές, κουβεντιάζουμε και προαιρετικά στηρίζουμε οικονομικά τη λειτουργία του χώρου.

Για τα παιδιά στον κάτω όροφο, λειτουργεί ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα παιχνιδιού και δημιουργικής απασχόλησης!!!

Event:

Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2020

Κάτοικοι νησιών ΒΑ Αιγαίου: Στο μίσος απαντάμε με αλληλεγγύη

ΚΟΙΝΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΩΝ ΑΠΟ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΤΟΥ ΒΟΡΕΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ
ΣΤΟ ΜΙΣΟΣ ΑΠΑΝΤΑΜΕ ΜΕ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

Με το σύνθημα «Θέλουμε πίσω τα νησιά μας, θέλουμε πίσω τις ζωές μας» καλεί η περιφέρεια Βορείου Αιγαίου σε μαζικές κινητοποιήσεις και συλλαλητήρια διαμαρτυρίας για το μεταναστευτικό σε Λέσβο, Χίο και Σάμο. Καλεί τους πολιτιστικούς και κοινωνικούς φορείς του νησιού να πάρουν μέρος σε μια κινητοποίηση που δεν βλέπει κόμματα και ιδεολογίες - για το "καλό του τόπου".
Μπορεί να παραβλέπεται επίτηδες το πολιτικό πλαίσιο των καλεσμάτων, αλλά δεν χρειάζεται και πολύ φαντασία για να καταλάβει κανείς τι είδους ρητορική κρύβεται από πίσω: Μια αφίσα γεμάτη φωτογραφίες από μετανάστες κακοστοιβαγμένους σε τρύπια φουσκωτά που προσπαθούν να ξεφύγουν από την φτώχια, την εξαθλίωση και τον πόλεμο, παρουσιάζονται στην χειρότερη σαν "εισβολείς", στην καλύτερη σαν ένα πρόβλημα που δεν θέλουμε να το βλέπουμε, να φύγει, να πάει στον γείτονα.

Διαβάστε τη συνέχεια εδώ.

Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2020

Μη φοβάσαι το σκοτάδι


της Ανθούλας Σωπάση

Ρώτησα τ' αστέρια και το φεγγάρι να μου πουν γιατί να υπάρχουν και γιατί κάποιες ώρες της ημέρας, ο ουρανός μα είναι μαύρος και σκοτεινός... Ξέρεις τι μου είπαν;; Μου είπαν πως αν δεν ζήσεις για λίγο στο σκοτάδι, δεν θα αναζητήσεις με λαχτάρα το φως, δεν θα προσμονείς μια καλύτερη ανατολή. Πρέπει να ζήσεις στο σκοτάδι για να καταλάβεις πως και αυτό είναι καλό που υπάρχει, γιατί μας μαθαίνει αρκετά. Άσε που δεν είναι παντελώς μαύρο, γιατί έχει τα αστέρια. Όλο αυτό λοιπόν μας κάνει πιο δυνατούς, μας κάνει να το αποδεχτούμε μέσα μας και να διώξουμε το φόβο που μας προκαλεί. Να το αποδεχτούμε έτσι ακριβώς όπως είναι και να θυμόμαστε πως μετά από κάθε σκοτάδι, έρχεται η λάμψη, το φως, η χαρά η ζωή, η αισιοδοξία. Μην το φοβάσαι λοιπόν το σκοτάδι, γιατί είναι μια πρόκληση και αυτό. Μια πρόκληση, που θα σε κάνει να καταλάβεις ,πως αν το θέλεις πραγματικά θα λάμπεις καθημερινά μέσα σου, είτε έχει έξω ήλιο είτε φεγγάρι.... Αν μέσα σου έχεις το φως και το αναζητάς καθημερινά, δεν θα φοβάσαι πια το σκοτάδι, αλλά θα το αγαπήσεις γιατί θα καταλάβεις πως και αυτό είναι ανάγκη να υπάρχει.. Για να κρύβεσαι από τους άλλους και να φανερώνεται στον εαυτό σου, για να μιλήσεις με τον εαυτό σου και να τον ακούσεις τι έχει να σου πει. Να ξεκουράσεις το κορμί και την ψυχή σου. Αν κάποια στιγμή λοιπόν φοβηθείς το σκοτάδι σου, να θυμάσαι την λάμψη των αστεριών ψηλά στον ουρανό και θα δεις πως είναι θέμα χρόνου να φωτιστείς!!!

Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2020

Πρόσκληση συμμετοχής στη διαπολιτισμική ομάδα κίνησης και έκφρασης


Καλούμε νέες/ους ηλικίας 14-20 ετών να συμμετέχουν σε διαπολιτισμική ομάδα κίνησης και έκφρασης. Στην ομάδα θα διερευνηθούν οι θεματικές που απασχολούν τα μέλη της και επηρεάζουν τη δυναμική της. Επιπλέον, στόχο αποτελεί η έκφραση των θεματικών αυτών μέσω εικαστικής παρέμβασης στο πλαίσιο της κοινότητας. Με βιωματικό τρόπο θα εξερευνηθεί η κίνηση ως πανανθρώπινο εργαλείο έκφρασης και επικοινωνίας.
Στη δράση συμμετέχει η Δομή Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων και συντονίζουν η Ελένη Ζάχου, Εργοθεραπεύτρια, Ειδικευόμενη Χοροθεραπεύτρια και ο Μηνάς Θεοδωράκης, Ψυχολόγος.
Οι συναντήσεις θα πραγματοποιηθούν στο σπίτι της ΑΡΣΙΣ και η έναρξη των συναντήσεων θα πραγματοποιηθεί στα μέσα Ιανουαρίου.
Για πληροφορίες ή εκδήλωση ενδιαφέροντος επικοινωνήστε με m.me/Arsis.Kozanis και infokoz@arsis.gr.

Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2020

Πρώτη ολομέλεια του 2020

Την Τετάρτη 22 Ιανουαρίου, στις 20:00, στο Σπίτι της ΑΡΣΙΣ Κοζάνης θα πραγματοποιηθεί τη πρώτη ολομέλεια των εθελοντών και μελών, για το 2020.
Θυμίζουμε πως η ολομέλεια το ανώτερο συλλογικό όργανο λήψης απόφασης της κοινότητας μας, το οποίο λειτουργεί με όρους αμεσσοδημοκρατικούς.
Η συμμετοχή όλων είναι κρίσιμη.

Τι Πιστεύουν Οι Μετανάστες



Πώς εντάχθηκαν στην κοινωνία μας οι μετανάστες της δεκαετίας του '90, και γιατί δεν θέλουν να ενταχθούν οι μετανάστες και οι πρόσφυγες που έφτασαν εδώ πρόσφατα; Μια μεγάλη έρευνα σε παλαιούς και νέους μετανάστες και πρόσφυγες που ζουν στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, από τις αρχές του 2014 μέχρι το τέλος του 2019 περισσότεροι από 2 εκατομμύρια άνθρωποι διέσχισαν τη Μεσόγειο αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον στην Ευρώπη. Η προσφυγική κρίση των προηγούμενων χρόνων, ωστόσο, έκανε απλά πιο πιεστικό και έντονο ένα φαινόμενο που προϋπήρχε. Μεταναστευτικές ροές και προσφυγικά κύματα υπήρχαν και στο παρελθόν και θα συνεχίσουν να υπάρχουν και στο μέλλον, όσο υπάρχει φτώχεια και πόλεμοι στον κόσμο.

Η χώρα μας τα τελευταία χρόνια υπήρξε σημείο εισόδου μεταναστών και προσφύγων, κυρίως από τις χώρες της Μέσης Ανατολής, της Ασίας και της Αφρικής. Δεν ήταν η πρώτη φορά που γινόμαστε χώρα υποδοχής. Τη δεκαετία του ’90, μετά την κατάρρευση των κομμουνιστικών καθεστώτων της ανατολικής Ευρώπης, εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες είχαν εισρεύσει στη χώρα αναζητώντας δουλειά και μια καλύτερη ζωή. Τότε, αντίθετα με τώρα, οι μετανάστες δεν προσπαθούσαν να ξεφύγουν από τον πόλεμο. Τότε, αντίθετα με τώρα, οι μετανάστες αντιμετώπιζαν την Ελλάδα ως τελικό προορισμό και όχι ως προσωρινό σταθμό. Εκατοντάδες χιλιάδες από εκείνους ζουν ακόμη εδώ.

Διαβάστε τη συνέχεια εδώ.

Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2020

Sports as a tool for education and fighting discrimination

Sports as a tool for education and fighting discrimination
11-16 Μαΐου 2020 | Alsasua (Navarra), Ισπανία

Η άθληση διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην κοινωνία γιατί αποτελεί ένα ισχυρό εργαλείο εκπαίδευσης και καταπολέμησης των διακρίσεων μεταξύ των νέων. Το σεμινάριο έρχεται για να ανακαλύψει διαφορετικούς τρόπους με τους οποίους η άθληση λειτουργεί ως εργαλείο εκπαίδευσης και ένταξης.
Η σημασία του αθλητισμού
Οι ποικίλες εκπαιδευτικές πρακτικές του αθλητισμού μπορεί να είναι πολύ αποτελεσματικές στο να μεταδώσουν τις αξίες της αλληλεγγύης, της διαφορετικότητας και της ένταξης.
Ο αθλητισμός διαδραματίζει πολύ σημαντικό ρόλο στις κοινωνίες μας καθώς συνδυάζει μια υγιή σωματική δραστηριότητα με την κοινωνική και πολιτιστική κληρονομιά και τη διαφορετικότητα. Μπορεί να είναι ένα πολύ ισχυρό εργαλείο για την εκπαίδευση και την ένταξη, όταν εργάζεται κάποιος με νέους, επειδή μπορεί να εύκολα να τους κεντρίσει το ενδιαφέρον και να τους κινητοποιήσει. Μπορεί, τέλος, να δημιουργήσει γέφυρα επικοινωνίας και κατανόησης μεταξύ διαφορετικών κοινωνικών ομάδων.
Στόχος του σεμιναρίου
Ο κύριος στόχος του σεμιναρίου είναι η χρήση του αθλητισμού ως εργαλείο κοινωνικής ένταξης. Συγκεκριμένα, ο συμμετέχων μπορεί μέσα από το σεμινάριο να:
  • Ανακαλύψει, δοκιμάσει και αναπτύξει εργαλεία για τη χρήση της άθλησης ως εκπαιδευτικό εργαλείο κοινωνικής ένταξης.
  • Προβληματιστεί σχετικά με τη δυνατότητα εφαρμογής των διαφόρων εκπαιδευτικών εργαλείων.
  • Παρέχει πληροφορίες και νέες ιδέες για το έργο στο πλαίσιο του Προγράμματος Erasmus+ / Νεολαία.
  • Οικοδομήσει μια ευρύτερη κατανόηση του τι σημαίνει η αλληλέγγυα στάση χωρίς αποκλεισμούς.
Πληροφορίες για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα
Τα έξοδα διαμονής και διατροφής καλύπτονται από την Εθνική Υπηρεσία της Ισπανίας στο 100% και η μετακίνηση καλύπτεται από την Εθνική Μονάδα Συντονισμού Erasmus+ / Youth στο 95%.
Γλώσσα εργασίας είναι τα αγγλικά.
Αναλυτικές πληροφορίες για το σεμινάριο, τη μεθοδολογία και την αίτηση συμμετοχής μπορείτε να βρείτε στη σελίδα του προγράμματος Sports as a tool for education and fighting discrimination του Salto.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν την αίτησή τους έως 14 Μαρτίου 2020.
Για οποιαδήποτε επιπλέον πληροφορία μπορείτε να επικοινωνήσετε στο 2131314435, Καραμέτου Παναγιώτα.
Email: tcaseminars@inedivim.gr

http://erasmus-plus.gr/sports-as-a-tool-for-education-and-fighting-discrimination/?fbclid=IwAR1X1CjbEit1fs8oIKMjaDqpYQ4juLLENp3b-NL_XPbd1FCSnJFQXaxNUI0#more-6342

Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2020

Αποσύρεται μετά τις αντιδράσεις η μεσαιωνική αφίσα στο μετρό ενάντια στις αμβλώσεις



Ο σάλος που προκληθηκε στα κοινωνικά μέσα από την σκοταδιστική διαφήμιση ενάντια στις αμβλώσεις, που αναρτήθηκε σε σταθμούς του μετρό, οδήγησε το υπουργείο Μεταφορών στην απόφαση να δώσει εντολή για απόσυρση. Κατηγορηματικά αντίθετος δήλωσε ο πρόεδρος της ΣΤΑΣΥ, Σταύρος Στεφόπουλος, που τονίζει ότι δεν ρωτήθηκε για τη συγκεκριμένη επιλογή της εταιρείας και έδωσε και ο ίδιος στη συνέχεια εντολή να κατέβει.

Διαβάστε τη συνέχεια εδώ.

Σάλος με την καμπάνια κατά των αμβλώσεων στο Μετρό



Έντονες αντιδράσεις προκαλεί μια καμπάνια κατά των αμβλώσεων που διαφημίζεται στις αποβάθρες του μετρό.

Το πρωί της Δευτέρας οι σταθμοί άνοιξαν όπως κάθε άλλη μέρα, και οι επιβάτες κατέβηκαν στις αποβάθρες για να πάρουν τους πρώτους συρμούς. Αυτό που είχε αλλάξει στο κατά τα άλλα αμετάβλητο εσωτερικό, ήταν οι διαφημίσεις, με πολλές από τις προθήκες να φιλοξενούν αφίσες μιας νέα καμπάνιας κατά των αμβλώσεων.

Διαβάστε τη συνέχεια εδώ.

Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2020

Όταν πεινάει το (ανδρικό) δέρμα



Οι άντρες στερούμαστε το ανθρώπινο άγγιγμα από πολύ νωρίς. Λιμοκτονούμε για ένα άγγιγμα και συγχέουμε την ανθρώπινη ανάγκη για σωματική επαφή με την επιθυμία για σεξ.

του Λύο Καλοβυρνά
Τις προάλλες παρατήρησα δυο κορίτσια γύρω στα 15 την ώρα που έφευγαν από το σχολείο τους. Ήταν πιασμένες χέρι χέρι και μιλούσαν. Η μία ήθελε να πάει σπίτι της και η φίλη της δεν την άφηνε – μάλιστα την τράβηξε πιο δυνατά και η άλλη έπεσε στην αγκαλιά της. Της έσκασε ένα φιλί στο μάγουλο και αγκαλιάστηκαν, βάζοντας τα γέλια με αυτό το παιχνίδι.

Πρόσεξα αυτή τη στιγμή τρυφερής σωματικής οικειότητας ανάμεσα στα δύο κορίτσια, όπως παρατηρώ την έλλειψη παρόμοιων εκδηλώσεων μεταξύ αγοριών. Τα αγόρια παύουν να αγγίζονται μετά από κάποια ηλικία· και από άλλους και μεταξύ τους. Πολλές μητέρες μου αναφέρουν με θλίψη ότι οι γιοι τους, καθώς μπαίνουν στην εφηβεία, δεν τις αφήνουν να τους αγκαλιάσουν ή να τους φιλήσουν. Ενώ σε ηλικίες ως τα 3 τα αγόρια συμπεριφέρονται παρόμοια με τα συνομήλικα κορίτσια και επιδεικνύουν περισσότερη σωματική εγγύτητα (αγκαλιές, φιλιά), σιγά σιγά εκπαιδεύονται να κόψουν τα τρυφερά αγγίγματα και να υιοθετήσουν μια πιο απότομη και άγρια γλώσσα σώματος, καθώς σταδιακά διδάσκονται πώς να επιτελούν το αρσενικό φύλο «σωστά».

Διαβάστε τη συνέχεια εδώ.

Πέμπτη 9 Ιανουαρίου 2020

Καναδάς: Ο «δυτικός πολιτισμός» υποβάλλει σε υποχρεωτικές στειρώσεις γυναίκες ιθαγενείς!



Τα εγκλήματα των αποικιοκρατών ενάντια στους ιθαγενείς της Αμερικής, είναι λίγο πολύ γνωστά, δεν παύουν όμως ποτέ να προκαλούν οργή και πόνο αφού εξαφάνισαν ολόκληρες φυλές ενώ όσοι/ες επιβίωσαν ζουν ακόμα και σήμερα σαν πολίτες 2ης κατηγορίας εκεί που κάποτε ήταν ο τόπος τους.

Τα τελευταία χρόνια ένα ακόμα έγκλημα ενάντια στους ιθαγενείς του Καναδά έχει γίνει γνωστό και προκαλεί αντίστοιχα συναισθήματα: τουλάχιστον 60 γυναίκες στην περιφέρεια του Σασκατσουάν, προχώρησαν σε μήνυση κατά γιατρών και υπαλλήλων στον χώρο της υγείας επειδή τις επέβαλλαν σε υποχρεωτικές στειρώσεις! Ναι, δε μιλάμε για «τα παλιά χρόνια που τα πράγματα ήταν αλλιώς», όταν δηλαδή οι Ευρωπαίοι εισέβαλαν στην Αμερική 500 χρόνια πριν επιδεικνύοντας τρομακτική βαρβαρότητα. Μιλάμε για τον 21ο αιώνα, για το 2015 όταν γυναίκες μίλησαν για τον εξαναγκασμό τους σε στείρωση δημόσια για πρώτη φορά, οι οποίες συνέβαιναν τα τελευταία 25 χρόνια! Και σαν να μην έφτανε αυτό, τα πιο πρόσφατα περιστατικά φτάνουν στο 2017, 2 χρόνια δηλαδή μετά τη δημοσιοποίηση αυτής της βάναυσης διαδικασίας!

Στη χώρα που θεωρείται μία από τις πιο ειρηνικές του κόσμου, όταν γυναίκες ιθαγενείς πήγαιναν σε δημόσια νοσοκομεία για να γεννήσουν, την ώρα που τις έπιαναν οι πόνοι, οι γιατροί της υποχρέωναν να υπογράψουν ότι συναινούν να υποβληθούν σε στείρωση! Σε κάποιες περιπτώσεις δεν τους επέτρεπαν να δουν το νεογέννητο μωρό τους μέχρι να υπογράψουν και άλλοτε τους έλεγαν ψέματα πως η διαδικασία (κατά την οποία οι σάλπιγγές τους κόπηκαν, καυτηριάστηκαν ή δέθηκαν μεταξύ τους) ήταν αναστρέψιμη!

 Διαβάστε τη συνέχεια εδώ.

Ποδηλατικός τουρισμός, ένας άγνωστος «θησαυρός»



Γλυκιά Κυριακή στα παράλια του Ιονίου και το μόνο που ακούγεται είναι ο ανεπαίσθητος ήχος τριάντα ποδηλάτων που κινούνται στον παραθαλάσσιο δρόμο ανάμεσα σε δύο μικρές γραφικές κωμοπόλεις, την Πάλαιρο και τον Μύτικα. Ο ποδηλατικός παράδεισος δεν απέχει πολύ από αυτή την εμπειρία, καθώς τα μάτια χορταίνουν νησιά (Λευκάδα, Μεγανήσι, Κάλαμος) και τα πνευμόνια θαλασσινή αύρα.

Τα 18 χιλιόμετρα που διανύσαμε στις ακτές της Αιτωλοακαρνανίας περιλαμβάνονται στην ευρωπαϊκή ποδηλατική διαδρομή Eurovelo 8, μια διαδρομή χιλιάδων χιλιομέτρων που, όταν ολοκληρωθεί, θα συνδέει τις ισπανικές ακτές του Ατλαντικού με την Αθήνα και θα καταλήγει στην Κύπρο. Οι 14 διαδρομές Eurovelo (οι μονοί αριθμοί υποδηλώνουν διαδρομές από Βορρά προς Νότο, οι ζυγοί αριθμοί διαδρομές από τη Δύση προς την Ανατολή) διασχίζουν την Ευρώπη από άκρη σε άκρη, απευθυνόμενες σε μια πολύ διαδεδομένη στο εξωτερικό «φυλή» περιηγητών: στους ποδηλατοτουρίστες.

Διαβάστε τη συνέχεια εδώ.

Τρίτη 7 Ιανουαρίου 2020

Εξορυκτισμός, Κλιματική Αλλαγή και Κοινωνική Οικολογία



Από τα τέλη του Ιουλίου έχουν ξεσπάσει πυρκαγιές σε όλη την Αυστραλία, οι οποίες έχουν κάψει 14,5 εκατομμύρια στρέμματα, έκταση ίση με περίπου 8.218.413 γήπεδα ποδοσφαίρου. Λόγω των πυρκαγιών, τουλάχιστον 23 άνθρωποι έχουν χάσει την ζωή τους, πολλοί αγνοούνται, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες εγκατέλειψαν τις περιοχές όπου ζούσαν για να γλιτώσουν από την πύρινη λαίλαπα. Ακόμα, πάνω από 500 εκατομμύρια ζώα έχουν χάσει τη ζωή τους, με κάποια είδη ζώων και φυτών τα οποία υπήρχαν μόνο στην Αυστραλία πολύ πιθανόν να έχουν εξαφανιστεί. Διάφορες κωμοπόλεις τυλίχτηκαν στις φλόγες, ενώ στο Σίδνεϊ η ρύπανση του αέρα, κυρίως λόγω του καπνού που δημιούργησαν οι πυρκαγιές, είναι 11 φόρες πάνω από τα όρια του επικίνδυνου και ο αέρας της Καμπέρα (πρωτεύουσα της Αυστραλίας) την Πρωτοχρονιά είχε την μεγαλύτερη ρύπανση παγκοσμίως.

Διαβάστε τη συνέχεια εδώ.

Ο θάνατος του οδοκαθαριστή δεν ήταν πιασάρικος…



Παραμονή Πρωτοχρονιάς του 2020 ένας οδοκαθαριστής στη Χαλκίδα έχασε τη ζωή του την ώρα της δουλειάς. Παραμονή Πρωτοχρονιάς του 2020 ένα τουριστικό λεωφορείο στρίμωξε τον οδοκαθαριστή στο πίσω μέρος του απορριμματοφόρου και τον σκότωσε ακαριαία.

Ο θάνατος όμως του 47χρονου οδοκαθαριστή, του εργαζομένου καθαριότητας, του οικογενειάρχη με τα τέσσερα παιδιά, που δεν θα έκανε το βράδυ Πρωτοχρονιά με τους δικούς του, δεν ήταν πιασάρικος και δεν προβλήθηκε από τα κοράκια των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, όπως προβλήθηκε η αυτοκτονία της γυναίκας με τα ψυχολογικά προβλήματα, η οποία αφού πρώτα πέταξε το παιδί της με τα προβλήματα υγείας από την ταράτσα, κατόπιν πήδησε κι εκείνη στο κενό.

 Διαβάστε τη συνέχεια εδώ.

Παρασκευή 3 Ιανουαρίου 2020

Μακριά από μας: Μια ολόκληρη ήπειρος φλέγεται αλλά ο υπόλοιπος πλανήτης μοιάζει παγερά αδιάφορος



Αυτή τη στιγμή, στα περίχωρα μιας από τις πλέον υπερμοντέρνες «μεγαπόλεις» του πρώτου κόσμου – και μάλιστα μετά από μια χρονιά όπου το παγκόσμιο κοινό φαινόταν επιτέλους να ευαισθητοποιείται σχετικά τη δραματική απειλή της υπερθέρμανσης του πλανήτη – συντελείται μια κλιματική καταστροφή, τρομακτική πέρα από κάθε φαντασία, ο υπόλοιπος κόσμος όμως δεν φαίνεται να δίνει ιδιαίτερη σημασία.

    The crew from Fire and Rescue NSW Station 509 Wyoming recorded this video showing the moment their truck was overrun by the bushfire burning South of Nowra. The crew was forced to shelter in their truck as the fire front passed through. #NSWFires #ProtectTheIrreplaceable pic.twitter.com/Hb0yVrefi9
    — Fire and Rescue NSW (@FRNSW) December 31, 2019

Οι φωτιές στη Νέα Νότια Ουαλία της Αυστραλίας μαίνονται από τον περασμένο Σεπτέμβριο, έχοντας μετατρέψει σε στάχτη πάνω από δύο χιλιάδες τετραγωνικά μίλια, και παραμένουν εντελώς ανεξέλεγκτες, ενώ είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα συνεχίσουν το καταστροφικό τους έργο τουλάχιστον μέχρι και τα τέλη του Γενάρη, οπότε αναμένονται και οι πρώτες μεγάλες βροχές.

Διαβάστε τη συνέχεια εδώ.

Η Βαρκελώνη παραδίδει μεγάλο μέρος της πόλης στους κατοίκους



Δεν υπάρχει σχεδόν καμία κίνηση και ο χώρος όπου τα αυτοκίνητα θα ήταν παρκαρισμένα έχει γίνει χώρος για παιχνίδι, φιλοξενεί δέντρα και έναν πεζόδρομο. Το πείραμα δείχνει να πέτυχε: Τα Superblocks είναι ένα ριζοσπαστικό σχέδιο για να απομακρυνθεί ο θόρυβος και η ρύπανση της κυκλοφορίας, κάτι που θα μπορούσε να σώσει εκατοντάδες ζωές που διαφορετικά θα μπορούσαν να χαθούν εξαιτίας του μολυσμένου αέρα. Ελπίζει επίσης να λειτουργήσει ως παράδειγμα για άλλες πόλεις και ήδη η φήμη του εξαπλώνεται διεθνώς.

Υπάρχουν μόλις έξι superblocks μέχρι στιγμής, αλλά η Βαρκελώνη σχεδιάζει εκατοντάδες ακόμη. Αποτελούνται από εννέα υφιστάμενα μπλοκ τα οποία ενώνονται μεταξύ τους σε μια περιοχή που απαγορεύει όλα τα οχήματα, ενώ οι χώροι στάθμευσης για τους κατοίκους είναι υπόγειοι. Μερικοί κάτοικοι είναι αντίθετοι στο σχέδιο, είτε επειδή θέλουν να έχουν τα αυτοκίνητά τους έξω από τα σπίτια τους είτε επειδή έχουν τοπικές επιχειρήσεις και αισθάνονται ότι το εμπόριο θα επηρεαστεί από τη διακοπή της ροής της κυκλοφορίας. Υπάρχει επίσης η πρόκληση της αύξησης της τιμής των ακινήτων και των ενοικίων που είναι ορατή σε περιοχές δημιουργίας των αποκλεισμένων ζωνών, αλλά το συμβούλιο σκοπεύει να ρυθμίσει και αυτό το πλαίσιο.

 Διαβάστε τη συνέχεια εδώ.