Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2020

Ομοφυλόφιλοι: Τα ξεχασμένα θύματα των στρατοπέδων συγκέντρωσης



της Νικολέτας Γεροντάκη

Πάνω κάτω γνωρίζουμε όλοι οι άνθρωποι τις φρικαλεότητες που έλαβαν χώρα στον Β’παγκόσμιο. Έχουμε ακούσει για τον τρόμο του Ολοκαυτώματος, τα στρατόπεδα συγκέντρωσης που βασανίστηκαν τόσες ευπαθείς ομάδες και κυρίως Εβραίοι. Αποδίδεται όμως σε όλα τα θύματα η ίδια αξία; Είναι όλα τα θύματα αρκετά αναγνωρισμένα; Μάλλον όχι, αν σκεφτούμε το πλήθος ομοφυλόφιλων που καταδικάστηκαν, αλλά αναγνωρίστηκαν ως θύματα μόλις το 2002 απ’τη Γερμανία.

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν από τα βασικά. Οι κρατούμενοι στα στρατόπεδα συγκέντρωσης είχαν διακριτικά. Αυτά ήταν τρίγωνα με χρώματα, ανάλογα με την κοινωνική ομάδα που ανήκε ο καθένας. Ενδεικτικά, οι Εβραίοι είχαν κίτρινο χρώμα, οι πολιτικοί αντίπαλοι κόκκινο, όσοι ήταν κοινωνικά απροσαρμοστοι μαύρο (και κάποιες λεσβίες ανήκουν εδώ), οι ποινικοι πράσινο, μάρτυρες του Ιεχωβά λιλά, τσιγγάνοι καφέ και οι ομοφυλόφιλοι ροζ τρίγωνο. Σύμφωνα με αβέβαια στατιστικά, υπολογίζεται ότι συνέβαλαν περίπου 100.000 ομοφυλόφιλους. Από αυτούς, λέγεται ότι οι μισοί καταδικάστηκαν για ομοφυλοφιλία και στάλθηκαν σε φυλακές και περίπου 15.000 στάλθηκαν στα γνωστά, στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Διαβάστε περισσότερα: https://www.kar.org.gr/2018/08/23/omofylofiloi-ta-xechasmena-thymata-ton-stratopedon-sygkentrosis/?fbclid=IwAR2U9mbL1SD-du-ST9cSGryVxaFM0ETfDd6yC2g6VfIoFHKwCSTif4LeWVI

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου