Τρίτη 28 Δεκεμβρίου 2021

Ο Ρεζά Γκολαμί, ασυνόδευτος ανήλικος στη Λέσβο πριν 15 χρόνια, παρουσίασε το πρώτο του βιβλίο


Ήρθε στη Λέσβο στα 17 του χρόνια, «ασυνόδευτος ανήλικος πρόσφυγας» το 2006 με μια φουσκωτή βάρκα από τις απέναντι τουρκικές ακτές.

Ήρθε στη Λέσβο στα 17 του χρόνια, ”ασυνόδευτος ανήλικος πρόσφυγας” το 2006 με μια φουσκωτή βάρκα από τις απέναντι τουρκικές ακτές. Έμεινε στην περιβόητη ”Παγανή” και στη συνέχεια με ένα σημείωμα στο χέρι έφυγε στην Αθήνα. Τις προάλλες, 15 χρόνια μετά ο 32χρονος πια Ρεζά Γκολαμί, επέστρεψε στη Μυτιλήνη για να παρουσιάσει το πρώτο του βιβλίο, τις ”Χαμένες Ταυτότητες” που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ”Τόπος”.

Περήφανος σαν όλους τους πρόσφυγες που τα κατάφεραν πια, ο Ρεζά ύστερα από απορριπτικές αποφάσεις από την επιτροπή ασύλου και με προσωπικό αγώνα, πήρε πρώτα πολιτικό άσυλο το 2011 και μετά το 2016 την ελληνική υπηκοότητα. Ολοκλήρωσε τη δευτεροβάθμια εκπαίδευσή του στην Ελλάδα και πλέον είναι φοιτητής στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο στο Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων. Δούλεψε από το 2010 ως το 2015 ως μεταφραστής και διερμηνέας. Το 2012 εκλέχτηκε πρόεδρος της αφγανικής κοινότητας και από τότε αγωνίζεται για την ένταξη και για θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Κι όλα αυτά παράλληλα με ένα στέκι στα Εξάρχεια της Αθήνας που έφτιαξε εδώ και πέντε περίπου χρόνια αναπολώντας γεύσεις της παιδικής του ηλικίας. Ένα μαγαζί που πλέον είναι ένα από τα τοπόσημα της περιοχής.

Διαβάστε τη συνέχεια εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου