Τρίτη 28 Ιουνίου 2022

Η φετιχοποίηση του σαπφικού έρωτα


Η φετιχοποίηση του σαπφικού έρωτα είναι η μετατροπή σε φετίχ και η σεξουαλικοποίηση των ερωτικών ή/και ρομαντικών σχέσεων ανάμεσα σε γυναίκες, θηλυκότητες, non binary άτομα, wlw (women loving women) άτομα ή/και nblw (non binary loving women) άτομα. Γίνεται συνήθως από άνδρες και αρρενωπότητες τα οποία θεωρούν τις σαπφικές σχέσεις ως κάτι το οποίο τους προκαλεί σεξουαλική διέγερση και ικανοποίηση με τα μίντια να χρησιμοποιούν το ίδιο ακριβώς σκεπτικό για να συσσωρεύσουν κέρδος μέσω της εμπορευματοποίησης του σαπφικού έρωτα. Με τέτοιον τρόπο γίνεται η αντικειμενοποίηση του σαπφικού έρωτα και η τοποθέτηση και ο περιορισμός του σε ένα πλαίσιο το οποίο είναι αποκλειστικά καπιταλιστικό, κερδοσκοπικό και ανδροκεντρικό.

Εκτός από αυτό, ένα άλλο ανησυχητικό στοιχείο αυτού του φαινομένου είναι η πεποίθηση ότι τα άτομα που βρίσκονται σε σαπφικές σχέσεις το κάνουν αυτό για την προσοχή, την επιβεβαίωση και την ικανοποίηση των ανδρών και αρρενωποτήτων. Με άλλα λόγια, άνδρες και αρρενωπότητες πιστεύουν ότι τα άτομα που βιώνουν τον σαπφικό έρωτα, υπάρχουν μόνο και μόνο για να αρέσουν στους άνδρες και για να αποτελέσουν μέρος του male gaze.

Αυτή η πλευρά της φετιχοποίησης του σαπφικού έρωτα σχετίζεται με την θεωρία της ανδροκεντρικής σεξουαλικότητας. Η θεωρία της ανδροκεντρικής σεξουαλικότητας έχει να κάνει με την ιδέα ότι οποιαδήποτε μορφή και έκφραση της σεξουαλικής έλξης καταλήγει πάντα στους άνδρες και έχει ως σκοπό την ευχαρίστησή τους. Μια ιδέα η οποία ενισχύεται από τις καπιταλιστικές σκοπιμότητες.

Διαβάστε τη συνέχεια εδώ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου