Τρίτη 2 Μαΐου 2023

Αtaxia school: Το δημοκρατικό σχολείο του βουνού

 Το δημοκρατικό σχολείο του βουνού (ataxia school) βρίσκεται στο Στείρι του Δήμου Διστόμου-Αράχοβας-Αντίκυρας του νομού Βοιωτίας, ένα μικρό χωριό στους πρόποδες του Ελικώνα, του «βουνού των μουσών», ενώ από την απέναντι πλευρά ξεκινά ο ορεινός όγκος του Παρνασσού, με τις μεγάλες εκτάσεις δάσους και από την πίσω πλευρά, σε κοντινή απόσταση, η θάλασσα του κορινθιακού κόλπου.

Μια ομάδα νέων ανθρώπων, με σπουδές σε θέματα εκπαίδευσης και ψυχολογίας και σημαντική δραστηριότητα σε συλλόγους και κοινά, αποφάσισαν να ιδρύσουν το δημοκρατικό σχολείο του βουνού βασισμένο στις αξίες της κοινότητας, της περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης και της δημοκρατίας των κοινών. Οι περισσότεροι με καταγωγή από το ιστορικό Δίστομο, γνωστό για τη ναζιστική θηριωδία στις 10 Ιουνίου 1944, έχουν ένα έντονα βιωματικό αίσθημα για τη δημοκρατία και την αλληλεγγύη, μέσα από την ιστορία του τόπου τους και των γονιών τους. Αυτό αποτελεί τον θεμέλιο λίθο του εγχειρήματος. Το κοινό αξιακό πλαίσιο, η στενή φιλική σχέση από παιδιά, με σπουδές και γνώσεις που απέκτησαν στα θέματα εκπαίδευσης, δείχνει μια συλλογικότητα έτοιμη από πριν και αυτό αποτελεί ισχυρή βάση για το όραμα ενός δημοκρατικού σχολείου.

Με τη μορφή κοινωνικής και συνεταιριστικής επιχείρησης (Κοιν.Σ.Επ.) το «Ataxia School – Δημοκρατικό Σχολείο του Βουνού» θα λειτουργεί από τον Σεπτέμβριο 2023 με άδεια από το υπουργείο Παιδείας και θα ξεκινήσει με τις τάξεις πρώτης, δευτέρας Δημοτικού καθώς και με προνήπιο και νήπιο. Με ισότιμη συμμετοχή των μελών, εκπαιδευτικών, μαθητών και γονέων, με ανοιχτές δημοκρατικές διαδικασίες και ανεξάρτητα από οποιαδήποτε επιθυμία ή στόχο για οικονομικό κέρδος.

Διαβάστε τη συνέχεια εδώ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου