Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου 2014

«Όλα έχουν αλλάξει, ας τελειώνουμε με το HIV/AIDS»

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα AIDS, η ΑΡΣΙΣ-Κοζάνης ενώνει για πρώτη φορά τη φωνή της με την προσπάθεια του Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδας «Θετική Φωνή» και άλλων 60 οργανώσεων, με περισσότερους από 300 εθελοντές σε 25 πόλεις της Ελλάδας και στην Κύπρο για να στείλει ένα δυνατό μήνυμα ζωής:
ΟΛΑ ΕΧΟΥΝ ΑΛΛΑΞΕΙ, ΑΣ ΤΕΛΕΙΩΝΟΥΜΕ ΜΕ ΤΟ HIV/AIDS
Και επειδή το μήνυμα αυτό δεν χωράει μέσα σε μια ημέρα, η ΑΡΣΙΣ-Κοζάνης για ολόκληρη την εβδομάδα σχεδίασε μια σειρά δράσεων με ενημερωτικές συναντήσεις, προβολές ταινιών, βιωματική εκπαίδευση, διανομή έντυπου υλικού και προφυλακτικών, με στόχο την ενημέρωση για τον ιό, αλλά και την καταπολέμηση του στίγματος. Οι δράσεις περιλαμβάνουν ενημερώσεις:
•    στους μαθητές του Ελεύθερου Σχολείου (προβολή ταινιών και 2 βιωματικά εργαστήρια για μαθητές γυμνασίου και λυκείου),
•    σε χώρους που η ενημέρωση δεν φτάνει εύκολα, όπως είναι ο οικισμός Ρομά της Πτολεμαΐδας (ενημερωτική συνάντηση, διανομή έντυπου υλικού και προφυλακτικών),
•    σε ανθρώπους που λόγω δυσκολιών στη χρήση της ελληνικής γλώσσας αδυνατούν να ενημερωθούν, όπως είναι οι μετανάστες (ενημερωτική συνάντηση διανομή έντυπου υλικού και προβολή ταινίας),
•    στο party εγκαινίων του νέου «σπιτιού» της ΑΡΣΙΣ-Κοζάνης (διανομή ενημερωτικού υλικού και προφυλακτικών στους παρευρισκόμενους) και
•    στο σύνολο των εθελοντών και φίλων που συμμετέχουν στις δράσεις της (διανομή ενημερωτικού υλικού).
Στόχος αυτών των δράσεων αλλά και της συνολικότερης εκστρατείας του Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδας «Θετική Φωνή» είναι η ανάδειξη πως η πρόληψη η έγκαιρη διάγνωση-θεραπεία και η καταπολέμηση του στίγματος μπορούν να νικήσουν το HIV/AIDS.
Άλλο HIV, άλλο AIDS
Ο HIV είναι ο ιός της ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας και προσβάλει το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου.
Το AIDS (σύνδρομο επίκτητης ανοσολογικής ανεπάρκειας) προκαλείται από τον ιό HIV μόνο αν αυτός δεν διαγνωστεί εγκαίρως και δεν αντιμετωπιστεί με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή.
Οι άνθρωποι που έχουν διαγνωστεί με HIV λοίμωξη λέγονται οροθετικοί (στον HIV) ή άνθρωποι που ζουν με τον HIV.

Πως δεν μεταδίδεται ο HIV
Δεν μεταδίδεται αν αγκαλιάσεις ή φιλήσεις έναν άνθρωπο με HIV.
Δεν μεταδίδεται αν εργάζεσαι ή ζεις καθημερινά με έναν άνθρωπο με HIV και χρησιμοποιείτε κοινά οικιακά σκεύη, κοινή τουαλέτα, ντους, κρεβάτι, ρούχα κ.α.
Δεν μεταδίδεται αν βρίσκεσαι σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, χώρους διασκέδασης και εστίασης, χρησιμοποιείς την ίδια πισίνα ή γυμνάζεσαι στον ίδιο χώρο με έναν άνθρωπο με HIV.
Δεν μεταδίδεται με κανενός είδους κοινωνική συναναστροφή, ούτε από τσίμπημα εντόμων.

Πως μεταδίδεται ο HIV
Αν κάνεις σεξ χωρίς προφυλάξεις.
Αν χρησιμοποιείς μαζί με άλλους την ίδια σύριγγα και εξοπλισμό για χρήση ουσιών.
Αν είσαι οροθετική μητέρα μπορεί να μεταδώσεις στο μωρό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, του τοκετού ή του θηλασμού. Με την κατάλληλη ιατροφαρμακευτική παρακολούθηση το ενδεχόμενο μετάδοσης είναι αμελητέο.
Αν σου μεταγγίσουν μολυσμένο αίμα. Ο κίνδυνος αυτός έχει ελαχιστοποιηθεί στις μέρες μας γιατί γίνεται έλεγχος στην αιμοδοσία.

Περισσότερα στοιχεία για την πανελλαδική εκστρατεία ενημέρωσης που υλοποιεί ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδας «Θετική Φωνή», μπορεί να βρείτε επικοινωνώντας με το 210-8627572 ή με το info@positivevoice.gr.
Περισσότερα στοιχεία για τις δράσεις της ΑΡΣΙΣ-Κοζάνης με αφορμή την παγκόσμια ημέρα AIDS μπορείτε να βρείτε επικοινωνώντας με το 2461049799 ή με το infokoz@arsis.gr.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥ!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου