Σάββατο 26 Μαρτίου 2016

Ιστορίες συνόρων


της Αλεξάνδρας Καζάζου

«Δεν είναι οι μόνες ιστορίες για τα σύνορα πού έχω να αφηγηθώ, έχω πολλές στην μνήμη μου, σχεδόν όσες τα ταξίδια μου. Κι όμως τίποτα γεωγραφικό δεν είναι απλοϊκά γεωγραφικό…», γράφει σε ένα μικρό σημείωμα που απέστειλε στο artplay.gr με τίτλο «Συνειρμοί…Προς μία Ξεχασμένη Τρωάς», η Αλεξάνδρα Καζάζου, κάνοντας ταυτόχρονα γνωστό ότι τον προσεχή Σεπτέμβριο στο Kadikoy Teatron στην Κων/πολη, σκηνοθετεί το έργο του Δημητριάδη «Τρωάς» με τρεις Τούρκους ηθοποιούς.

«Βρέθηκα πριν λίγες μέρες στις Πρέσπες και στο σημείο όπου παρατηρούσα την Αλβανία απέναντι, το κινητό μου έγραψε ”Καλωσήρθατε στην Δημοκρατία της Αλβανίας κτλ κτλ”. Κατ αρχήν χαμογέλασα, ύστερα όμως θυμήθηκα το ίδιο περιστατικό το 2013 όταν βρέθηκα στην Srebrenica δουλεύοντας με τις χήρες του πολέμου  και το κινητό μου έγραφε, σε βόσνιο έδαφος, καλώς ήρθατε στην Δημοκρατία της Σερβίας και έπειτα η μνήμη μου πήγε ακόμα μακρύτερα, το 2010 όταν πεπεισμένη πως θα βρω την απάντηση για το φαινόμενο Γκουαντάναμο-Ήταν το project μου με τίτλο “Η Εποχή μετά το Άουσβιτς”-έφυγα για ένα μήνα στην Κούβα. Στη διαδρομή μου λοιπόν προς το Γκουαντάναμο, ο οδηγός έβαλε το ράδιο και η κουβανική μουσική αίφνης άλλαξε σε Τζαζ…Χάζεψα. Μου χαμογέλασε και είπε «Εδώ κοντά ξεκινάν τα σύνορα με την Αμερικάνικη Βάση”…
Δεν είναι οι μόνες ιστορίες για τα σύνορα πού έχω να αφηγηθώ, έχω πολλές στην μνήμη μου, σχεδόν όσες τα ταξίδια μου. Κι όμως τίποτα γεωγραφικό δεν είναι απλοϊκά γεωγραφικό…
Κι έτσι ούτε η Srebrenica, ούτε το Γκουαντάναμο, ούτε οι Βρυξέλλες ούτε η Άγκυρα, ούτε η Κων/πολη, ούτε το Παρίσι, ούτε ο Λίβανος, ούτε η Συρία, ούτε το Αφγανιστάν, ούτε το Ιράκ, ούτε το Ιράν, ούτε το Άουσβιτς…
Το Καλοκαίρι σαλπάρω για Κωνσταντινούπολη να σκηνοθετήσω την Τρωάς του Δ. Δημητριάδη
με τρείς υπέροχους Τούρκους ηθοποιούς Kerem Karaboga, Salich Usta, Cem Yigit Uzumoglu με πρεμιέρα το Σεπτέμβρη, στο Kadikoy Teatron και όπως και ο Δημητριάδης σημειώνει:
”Στέκομαι εδώ
στο σημείο όπου με πέταξαν απ τις επάλξεις κάτω στα βράχια Στέκομαι όρθιος αλλά σκοτωμένος”
Μέσα σε αυτό το Γεωγραφικό Τοπίο όπου μας πέταξαν και μας έμαθαν τι εστί Έθνος αλλά όχι Πατρίδα …

πηγή: www.artplay.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου