Τρίτη 12 Δεκεμβρίου 2017

Άντζελα Ντείβις: "Ο νεοφιλελευθερισμός έχει οδηγήσει τους νέους στις ΗΠΑ, να χρειάζονται 40.000 δολάρια για τις σπουδές τους"



Μια εμβληματική φιγούρα, υπέρμαχος των κινημάτων υπέρ των πολιτικών δικαιωμάτων, του φεμινισμού και των δικαιωμάτων των μαύρων, η 'Αντζελα Ντέιβις, ήταν η κεντρική ομιλίτρια της 11ης ετήσιας διάλεξης του Ινστιτούτου «Νίκος Πουλαντζάς» με θέμα
«Αντιμαχόμενος Φεμινισμός: Θεωρίες και πρακτικες του καιρού μας». Ακτιβίστρια, μέλος των «Μαύρων Πανθήρων» συγγραφέας και καθηγήτρια, ενηλικιώθηκε τη δεκαετία του 60 στις ΗΠΑ. τη δεκαετία της συγκρότησης των κινημάτων και των δολοφονιών του Τζον Κένεντυ και του Μάρτιν Λουθερ Κίνγκ, έδωσε αμέσως το στίγμα της, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για αλληλεγγύη στην Παλαιστίνη.
Η 'Αντζελα Ντέιβις αναφέρθηκε στον αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τράμπ, λέγοντας πως "είπε ότι θέλει να ξανακάνει την Αμερική μεγάλη, αλλά εννοούσε , γερασμένη, λευκή και ανδροκρατούμενη". Επίσης, η κ. Ντέιβις είπε για τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικάνων και επιλογή του Τράμπ στην Αλαμπάμα, Μάρκο Ρούμπιο, ότι κατηγορείται για παιδική σεξουλική κακοποίηση» ενώ ο ίδιος ο υποψήφιος είχε πει, ότι «η Αμερική ήταν υπέροχη την εποχή που οι οικογένειες ήταν ενωμένες, παρόλο που είχαμε δουλεία».
Σε μεγάλο μέρος της ομιλιίας της αναφέρθηκε στα ζητήματα της δουλείας και των φυλετικών διακρίσεων, τα όποια όπως υποστήριξε, βαραίνουν ακόμα και σήμερα το αμερικανικό σωφρονιστικό σύστημα. Ο καπιταλισμός είπε η 'Αντζελα Ντέιβις συμβάλλει στις φυλετικές διακρίσεις, στο προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα και στη δουλεία. Άλλωστε, όπως τόνισε, «η δουλεία έπαιζε σημαντικό ρόλο στη ναυτιλία, στις τράπεζες, στο βαμβάκι και σε σειρά άλλων δραστηριοτήτων».
«Ο νεοφιλελευθερισμός έχει οδηγήσει τους νέους στις ΗΠΑ, να χρειάζονται 40.000 δολάρια για τις σπουδές τους. Αν πω στους Αμερικανούς φοιτητές πως στην Ελλάδα δεν πληρώνετε για τις σπουδές σας, θα αντιδράσουν με δέος» είπε η κ. Ντέιβις.
Για την κρίση του μεταναστευτικού, είπε πως πίσω από το φαινόμενο βρίσκονται οι δυνάμεις του παγκόσμιου κεφαλαίου. Είναι οι ίδιες δυνάμεις, είπε, που έχουν πλεον εμπορευματοποιησει την υγεία και την παιδεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου