Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2017

Training Course. Vision for a Sustainable Development. Georgia


Training Course: Vision for a Sustainable Development.
Dates: 4 – 11 May 2017
Venue: Georgia
Eligible are 31 participants coming from: Greece, Russian Federation, Bulgaria, Moldova, Armenia, Georgia, Latvia, Romania, Cyprus
Application deadline: 16th March 2017
“Vision for a sustainable development” aims at exploring the concept of social entrepreneurship as an innovative way to solve social problems in youth work using entrepreneurial skills.

Description

Social entrepreneurship is an alternative way of civic engagement and participation, as it offers a chance to enter the public sphere and the labor market, at the same time it is an attempt to give an appropriate answer to the important issue of youth unemployment.
The researches show that there is a high percentage of unemployment of young people in EU & EECA countries. We believe that one of the possible answers to the present issue of employability is to promote social engagement through social entrepreneurship, giving the proper tools of self development and self-realization.
The project aims to develop in the participants strong capacity of problem solving and creative thinking in order to enhance their employability through their own self-development.

Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2017

Εφυγε από τη ζωή ο γνωστός ζωγράφος Δημήτρης Μυταράς


Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 83 ετών ο ζωγράφος και δάσκαλος Δημήτρης Μυταράς μετά από σοβαρά προβλήματα υγείας που τα τελευταία χρόνια είχαν επιδεινωθεί σε βαθμό να απολέσει την όρασή του.
«Αν βγάλεις τον Μυταρά από την ελληνική ιστορία της τέχνης, τότε καταλαβαίνεις ότι θα μείνει φτωχή» έχει δηλώσει για τον σημαντικό ζωγράφο Δημήτρη Μυταρά η διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης, Μαρίνα Λαμπράκη Πλάκα.
Δάσκαλος στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, της οποίας διετέλεσε και πρύτανης από το 1982 έως το 1985, εκπαίδευσε μεγάλο αριθμό σπουδαστών και συνεργάστηκε με καλλιτέχνες στην ΑΣΚΤ οι οποίοι και διοργάνωσαν τιμητική έκθεση στην καλλιτεχνική του πορεία το 2015, στο Μουσείο Μπενάκη.
Παράλληλα με το εκπαιδευτικό του έργο στην ΑΣΚΤ, το 1978 και με την αρωγή του Δήμου Χαλκιδέων, ίδρυσε στη γενέτειρά του την Χαλκίδα, το Εργαστήρι Τέχνης Χαλκίδας, το οποίο, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση της συζύγου του Χαρίκλειας Μυταρά, αναπτύσσει σημαντική διδακτική και πολιτιστική δραστηριότητα.

Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2017

Αποκριάτικες στολές ακατάλληλες για παιδιά

Την απαγόρευση της εμπορικής προβολής αποκριάτικων στολών για παιδιά, με σεξουαλικά υπονοούμενα και παραπομπές σε εγκλήματα μίσους, αποφάσισε το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, ύστερα από γνωμοδότηση της Επιτροπής Προστασίας Ανηλίκων, της οποίας προεδρεύει ο Βοηθός Συνήγορος για τα Δικαιώματα του Παιδιού. Με αυτή την ενέργεια επιδιώκεται να δοθεί ένα μήνυμα για την ανάγκη προστασίας των παιδιών από ακατάλληλα για την ηλικία τους προϊόντα και εμπορικές πρακτικές που μπορεί να έχουν βλαβερές συνέπειες στην ψυχολογική τους ανάπτυξη.

Ο Συνήγορος είχε κάνει και τον Φεβρουάριο του 2016 σχετική παρέμβαση προς το Συμβούλιο Ελέγχου και Επικοινωνίας, που οδήγησε στην αφαίρεση από ιστοσελίδες του διαδικτύου φωτογραφιών αποκριάτικων στολών με σεξουαλικά και σεξιστικά υπονοούμενα.  

Στην πρόσφατη γνωμοδότηση της Επιτροπής Προστασίας Ανηλίκων που εκδόθηκε ύστερα από σχετικές καταγγελίες, επισημαίνεται μεταξύ άλλων ότι "όταν τα παιδιά συμμετέχουν σε δραστηριότητες ή γίνονται καταναλωτές προϊόντων που προβάλλουν τη σεξουαλικότητά τους, παραβιάζεται η ομαλή ψυχολογική τους ανάπτυξη. Παράλληλα στρεβλώνεται η εικόνα της παιδικότητας και αλλοιώνονται τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της παιδικής ηλικίας". Ως προς την εμπορική προβολή προϊόντων όπως η παιδική στολή που αναπαριστά τον Χίτλερ, τονίζεται ότι η διάθεση τέτοιων στολών παραπέμπει σε στάσεις και χειρονομίες άμεσα συνδεδεμένες με εγκλήματα μίσους, όπως ο ναζιστικός χαιρετισμός. 

Η Επιτροπή Προστασίας Ανηλίκων λειτουργεί γνωμοδοτικά προς τη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή και εξετάζει καταγγελίες και ερωτήματα σχετικά με την προστασία της ψυχικής υγείας των παιδιών από εμπορικές πρακτικές και καταναλωτικά προϊόντα.

τηλεφωνικό κέντρο: 1520


πηγή: 0-18.gr

Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2017

Αποχαιρετούμε τον αγαπημένο μας Τζανέτο


Εκ μέρους της PRAKSIS θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι ο Πρόεδρος, Τζανέτος Αντύπας, έφυγε εχθές Τρίτη 14 Φεβρουαρίου το βράδυ από τη ζωή.

Η κηδεία του θα πραγματοποιηθεί αύριο Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου στις 15:30 στο Δημοτικό Κοιμητήριο Σχιστού, στον Ιερό Ναό Αγ. Γερασίμου (Λεωφόρος Σχιστού 102-104, Κερατσίνι - Αμφιάλη, ΑΤΤΙΚΗ)

Η ομάδα της PRAKSIS
http://www.praksis.gr/

Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2017

Συγκέντρωση αποκριάτικων ειδών


Λίγες ημέρες πριν την έναρξη των εκδηλώσεων της αποκριάς, όλοι γνωρίζουμε την προσμονή και τη χαρά των παιδιών, όλοι γνωρίζουμε την πληθώρα των «μασκέ» παιδικών γιορτών που διοργανώνονται, όλοι γνωρίζουμε τις επιθυμίες των παιδιών να αναπαραστήσουν κάποια/ον αγαπημένη/ο τους ηρωίδα/α.
Έχεις κάποια/ον ηρωίδα/α που περιμένει;
Έχεις κάποιες αποκριάτικες στολές που σκονίζονται στην αποθήκη σου;
Έχεις αποκριάτικα είδη (μάσκες, αποκριάτικα αξεσουάρ, κομφετί, σερπαντίνες κ.α.) που απλά σου πιάνουν χώρο;
Μπορείς να τα φέρεις στην ΑΡΣΙΣ Κοζάνης και από άχρηστα είδη θα μετατραπούν σε πολύ χρήσιμα και θα δώσουν χαρά σε πολλά παιδιά.
Σας περιμένουμε στην Αγίου Χριστοφόρου 6 (λίγο πιο κάτω από την Αίθουσα Τέχνης), καθημερινά από τις 18:00 μέχρι τις 20:00.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με το τηλέφωνο 2461049799, να στέλνουν e-mail στο: infokoz@arsis.gr, να επισκέπτονται το δικτυακό τόπο: www.arsiskozanis.blogspot.gr ή την ιστοσελίδα www.facebook.com/Arsis.Kozanis.

Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2017

Μετά την...ανοιχτή συζήτηση για την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία

Μετά την ανοιχτή συζήτηση για την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία, που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου, με καλεσμένο τον Γιάννη Μπίλλα, θα θέλαμε να εκφράσουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, για την παραχώρηση του χώρου του Περιφερειακού Συμβουλίου και στο Ξενοδοχείο Anesis για τη φιλοξενία του καλεσμένου μας.
Το μεγαλύτερο, ωστόσο, ευχαριστώ απευθύνεται σε όσες/ους συμμετείχαν στην ανοιχτή συζήτηση, για την πραγματικά όμορφη εμπειρία που ζήσαμε, μέσα από μια τόσο δημιουργική και χρήσιμη κουβέντα.   

Ανοιχτή συζήτηση για τα συνεργατικά εγχειρήματα

Η ΑΡΣΙΣ Κοζάνης σας προσκαλεί στην ανοιχτή συζήτηση για τα συνεργατικά εγχειρήματα, με εισηγητή τον Κώστα Νικολάου, η οποία θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 11 Φεβρουαρίου, στις 18:00, στο σπίτι της ΑΡΣΙΣ, που βρίσκεται στην οδό Αγίου Χριστοφόρου 6 (στο πλακόστρωτο δρομάκι λίγο πιο κάτω από την Αίθουσα Τέχνης).

Ο Κώστας Νικολάου μεταφέρει στην πόλη της Κοζάνης τις εμπειρίες του από τον Κοινωνικό Καταναλωτικό Συνεταιρισμό Θεσσαλονίκης «βίος coop», το Λαϊκό Πανεπιστήμιο Κοινωνικής Αλληλέγγυας Οικονομίας και την Κίνηση 136 - το νερό στα χέρια των πολιτών.
Συντονιστής της συζήτησης θα είναι ο Ευθύμης Καραστάθης.

Η ανοιχτή συζήτηση πραγματοποιείται στο πλαίσιο της θεματικής ενότητας Διατροφική Κυριαρχία, του εργαστηρίου με θέμα: «Περιαστικές Καλλιέργειες» που διοργανώνει η ΑΡΣΙΣ Κοζάνης.

Η συμμετοχή στην ανοιχτή συζήτηση είναι ελεύθερη!!!

Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2017

Σήμερα συζητάμε με τον Γιάννη Μπίλλα για την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία


Σήμερα, Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου, στις 20:00, στην Αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Μακεδονίας, στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης (πρώην Νομαρχία, Δημοκρατίας 27), ο Γιάννης Μπίλλας, καλεσμένος στην πόλη της ΑΡΣΙΣ Κοζάνης, συζητά για την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία.
Συντονιστής της συζήτησης θα είναι ο Ευθύμης Καραστάθης.

Ο Γιάννης Μπίλλας είναι εκπαιδευτικός - βιοκαλλιεργητής και ζει στα Τρίκαλα Θεσσαλίας. Εργάζεται για την αποανάπτυξη και την άμεση δημοκρατία συμμετέχοντας στο http://apokoinou.com.

Η ανοιχτή συζήτηση πραγματοποιείται στο πλαίσιο της θεματικής ενότητας Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία, του εργαστηρίου με θέμα: «Περιαστικές Καλλιέργειες» που διοργανώνει η ΑΡΣΙΣ Κοζάνης.

Η συμμετοχή στην ανοιχτή συζήτηση είναι ελεύθερη!!!
Σας περιμένουμε…


Ενημέρωση για την πρόληψη καρκίνου του τραχήλου της μήτρας

Η ΑΡΣΙΣ Κοζάνης σας προσκαλεί στην ενημερωτική συνάντηση-ομιλία με θέμα: «Πρόληψη για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, ΤΕΣΤ Παπανικολάου και εμβολιασμός για τον ιό του HPV», η οποία θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 04/02/2017 και ώρα 18:00, στο σπίτι της ΑΡΣΙΣ, που βρίσκεται στο πλακόστρωτο της Αγίου Χριστοφόρου 6 (λίγο πιο κάτω από την Αίθουσα Τέχνης).
Εισηγητής της συνάντησης θα είναι ο Γυναικολόγος κ. Ζηκόπουλος Μιχαήλ.

Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2017

Training Course. Participatory methodology in Youth Work. Slovak Republic


Training Course: Dragon Dreaming. Participatory methodology in Youth Work
Dates: 5-14 May 2017
Venue: Prenčov, Slovak Republic
Eligible are 30 participants coming from: Bulgaria, Czech Republic, Germany, Greece, Ireland, Italy, Lithuania, Poland, Portugal, Romania, Slovak Republic, Spain, Turkey
Application deadline: 17th February 2017

Do you believe that your dreams can come true? Dragon Dreaming offers methods for realization of creative, collaborative and sustainable projects and organizations, built upon three principles: Personal growth, Community building and Service to the Earth

Η επανανοηματοδότηση της ζωής ως ζητούμενο*


Του Γιάννη Μπίλλα
Εάν η ζωή αυτή καθαυτή είναι α-νόητη και αν-ήθικη, τότε οι άνθρωποι νοηματοδοτούν τη ζωή τους με τις σκέψεις τους, τις πράξεις τους και γενικότερα με τη στάση ζωής που τηρούν. Οι σημασίες και τα νοήματα που υιοθετούν οι άνθρωποι μεταβάλλονται στο πέρασμα του χρόνου.
Συνήθως οι άνθρωποι προσδιορίζουν τη ζωή τους σύμφωνα με τις κυρίαρχες σημασίες που δίνει ο τόπος τους, η θρησκεία τους, το πολιτικό σύστημα και γενικότερα οι εκάστοτε εξουσίες. Ο άνθρωπος ορίζεται ως κοινωνική κατασκευή και ταυτόχρονα ως δημιουργός της ζωής του. Η αντίληψη περί κοινωνικής κατασκευής, πολλές φορές, δημιουργεί μια παθητική αφήγηση ζωής που βλέπει τον άνθρωπο μόνο ως αποτέλεσμα των οικονομικών και πολιτικών συνθηκών της κοινωνίας και όχι και ως αιτία δημιουργίας της ζωής και της κοινωνίας. Η δυνατότητα των ανθρώπων και των κοινωνιών να αυτοθεσμίζονται συνήθως αποσιωπάται ή αποκρύπτεται ως ιστορική αφήγηση από τις κυρίαρχες αφηγήσεις των κρατών μέσω της εκπαίδευσης, της θρησκείας και του πολιτικού προσωπικού (συμπεριλαμβανομένων και των ΜΜΕ).